Poernima Gobardhan: “Ik had de tekst zelf geschreven, de voorstelling gechoreografeerd/geregisseerd, de acteurs en dansers begeleid en ik heb toen ook zelf in de voorstelling gedanst en geacteerd.”

tblPoernimaGobardhanTrots op…Poernima Gobardhan
Sarnámihuis is trots op…Poernima Gobardhan! Deze jonge danseres heeft al heel wat prestaties op haar naam staan. Op 15-jarige leeftijd richtte ze haar dansschool Pretima Ke Dewashrie, waarna zij met haar dansschool veel succes boekte. Zo was ze onder andere te zien in de tv-programma’s So you think you can dance, Hollands Got Talent en De Wereld draait door. Na het afronden van een dansopleiding Moderne Indiase dans te Mumbai, is de volgende mijlpaal in de danscarrière van Poernima Gobardhan: haar Arangetram onder leiding van docent Jolanda Boejharat. De voorstelling wordt begeleid door carnatische muzikanten afkomstig uit India en Engeland. Reden genoeg voor Sarnámihuis om Poernima Gobardhan 5 vragen te stellen.

1. Wat is je eerste herinnering als het gaat om dans?
Dat is raar genoeg een herinnering van mijn eerste dansoptreden met de turnploeg. Ik ben op mijn zesde begonnen met turnen en de vereniging vierde haar lustrum en zij gaven ter ere hiervan een turnvoorstelling in combinatie met dans. Dit was voor mij de eerste keer dat ik echt kennis maakte met optreden.

2. Wat is voor jou naast je Arangetram je grootste mijlpaal tot nu toe
Ik denk toch wel de dansvoorstelling Mohana. Dit was een droom van mij waar ik echt al jaren mee bezig was. Toen het uiteindelijk werkelijkheid werd kon ik het nog steeds niet geloven. De hele ervaring was geweldig, eind 2008 begon ik met de opzet en in 2009 stond de voorstelling in de theaters. Ik had de tekst zelf geschreven, de voorstelling gechoreografeerd/geregisseerd, de acteurs en dansers begeleid en ik heb toen ook zelf in de voorstelling gedanst en geacteerd. Het was echt mijn kindje. In totaal waren wij met een crew van 60 man, het was werkelijk hartverwarmend hoeveel mensen bereid waren de voorstelling op hun eigen manier te steunen. Nu ik er over schrijf verschijnt er weer een glimlach op mijn gezicht.

3. Met welke andere Hindostaanse artiest in Nederland zou je wel eens willen samenwerken?
Kalpana Raghuraman, ik vind het erg mooi om te zien dat zij durft te spelen met de bestaande conventies. Dat is iets wat ik zelf ook doe en dat spreekt mij erg aan in haar choreografiën.

4. Hoe combineer je familie en studie met je dansambities?
Mijn familie heeft mij altijd gesteund in alles wat ik heb gedaan. Hun steun is voor mij enorm belangrijk. Het is altijd goed om te weten dat er mensen achter je staan. Soms is dat het enige wat ik nodig heb gehad om door te zetten. Ik denk dat alle ouders hun kinderen moeten ondersteunen in de dromen die zij hebben, het kan echt een verschil uitmaken.
Naast de steun van mijn familie zijn ze vaak ook fysiek betrokken bij projecten, mijn zusje is ook een danser en mijn andere zus vervult vaak de rol van productieleider wanneer ik het te druk heb met de artistieke leiding. Hieruit kun je dus wel opmaken dat mijn familie een belangrijke rol speelt in mijn danscarrière.

5. Wat wil je aan de lezers van Sarnámihuis.nl meegeven?
Ik ben een grote voorstander voor mensen die zich bezig houden met het behoud en het benutten van het Surinaams Hindostaans erfgoed. Sarnámihuis.nl is hier natuurlijk volop mee bezig. Maar iedereen kan zich hier voor inzetten, dit kan op verschillende manieren, maar de beste manier is toch wel door iets te doen waar je van houdt; zingen, schrijven of dansen bijvoorbeeld!