Chrada Sheoratan: “Ik had als jong meisje nooit kunnen dromen dat ik uiteindelijk getraind zou worden door de vrouw die mijn inspiratiebron was.”

chradasheoratanTrots op…Chrada Sheoratan!
Sarnámihuis is trots op…Chrada Sheoratan! Chrada is Bharata Natyam danseres, kerndocent van dansschool Natya Sudha en choreograaf van haar eigen dansproducties. Op jonge leeftijd raakte zij geïntrigeerd door de Zuid-Indiase Bharata Natyam dans en kreeg onderricht van Shakuntala Devi in de Kalakshetra stijl. In 2001 voltooide Chrada haar dansexamen cum laude. Ter verfijning van de dans krijgt Chrada regelmatig zang-, en danslessen in India en Engeland. Daarnaast neemt zij deel aan vele workshops van bekende docenten/choreografen/dansers zoals C.V. Chandrashekar, Leela Samson en de Dhananjayan’s. Naast haar dansopleiding ontving Chrada ook muzikale training waaronder dwarsfluit, Bansuri en Noord-Indiase zang. Chrada is naast is naast Bharata Natyam danseres ook docent en choreograaf van haar eigen dansproducties. In 2003 richtte zij Dansschool Natya Sudha in Utrecht op. Reden genoeg voor Sarnámihuis om Chrada Sheoratan 5 vragen te stellen.

1. Wat is je eerste herinnering als het gaat om dans?
Als jong meisje toonde mijn moeder mij altijd een videoband van Malavika Sarukkai. Vol fascinatie bekeek ik deze videoband keer op keer en werd mijn interesse voor Bharata Natyam gewekt. Malavika Sarrukai werd mijn inspiratiebron. Haar beheersing van lichaamsbeweging en muzikaliteit is het geen wat mij het meeste aansprak. Alles wat zij doet lijkt met gemak te gaan. Ook de manier waarop zij telkens weer vernieuwend bezig was met choreografie, dans en techniek vond ik fascinerend om naar te kijken en van te leren.

Een aantal jaren later werd ik door Malavika benaderd om haar bij te staan met de lichten tijdens haar tournee door Nederland en Belgie. Het was voor mij een eer om zo intensief met haar te mogen werken. Hieruit is een mooie vriendschap voortgevloeid. Ik had als jong meisje nooit kunnen dromen dat ik uiteindelijk getraind zou worden door de vrouw die mijn inspiratiebron was. Dans is voor mij een levensstijl geworden. Ik kan in nergens anders zo mezelf zijn als in dans, het is mijn grote liefde. Het is gegroeid van een hobby, naar een passie en uiteindelijk naar een levensbehoefte.

2. Wat is voor jou je grootste mijlpaal tot nu toe?
Er zijn er wel een aantal mijlpalen waar ik trots op ben. Maar wat voor mij heeft geleid tot mijn persoonlijke en zakelijke succes is mijn samenwerking met een examencommissie in Engeland. Studenten van Dansschool Natya Sudha hebben in oktober 2008 als eerste in Nederland hun officiële danscertificaten in ontvangst mogen nemen. Dit certificaat is geaccrediteerd door de Imperial Society of Teachers of Dancing (ISTD) Examination Board uit Engeland. Aanleiding hiervoor was dat er in Nederland veel talent is. Niet voor iedereen is de weg toegankelijk om naar het buitenland te gaan om te leren dansen. Vandaar dat we die mogelijkheid hier wilde scheppen. Sinds 2007 biedt Dansschool Natya Sudha een opleiding aan voor getalenteerde en gemotiveerde studenten. Dit betekent dat studenten zich kunnen ontwikkelen en profileren tot professionele dansers. Er wordt een leeromgeving gerecreëerd waarin kennis in een brede artistieke context wordt aangeboden en waarin praktijk en theorie voortdurend samen gaan. Jaarlijks worden er gastdocenten uit Engeland uitgenodigd om extra lessen te verzorgen in theorie- en praktijklessen in Bharata Natyam, Carnatic zang en talam.

3. Met welke andere Hindostaanse artiest in Nederland zou je wel eens willen samenwerken?
Los van etniciteit en/of afkomst werk ik graag samen met mensen uit diverse disciplines die net als ik het verschil willen maken en een professionele instelling hebben.
Momenteel heeft de kunstsector het niet makkelijk. Desondanks brengt het ook positieve ontwikkelingen met zich mee. We moeten van onze eigen eilandjes af en onze krachten bundelen. Door de krachten te bundelen in kwaliteit en expertise kun je een groter potentieel publiek bereiken, tot innovatieve producties komen en de kosten die daarbij gepaard gaan aanzienlijk verminderen.

4. Hoe combineer je familie met je dansambities? Welke rol speelt je familie in jouw danscarrière?
Ik kom uit een omgeving die me steun en houvast biedt. Mijn ouders hebben mijn dansambities altijd heel serieus genomen en hun uiterste best gedaan om mij te steunen met alle middelen die tot hun beschikking stonden. Zij reden mij overal heen, bekostigden mijn dansbenodigdheden, betaalden peperdure danslessen, reiskosten, etc.
Ik doe veel zelf, maar mijn ouders zijn mijn steunpilaren en sparringpartners. Ik kan bij hen voor alles terecht. We zijn zeker een team; hun mening telt zeker mee in het nemen van beslissingen.

5. Wat wil je aan de lezers van Sarnámihuis.nl meegeven?
Dans is voor mij nog steeds een zoektocht naar verdieping/verfijning en tegelijk een reflectie naar de kwaliteit van de dans. Het blijft een leerproces, voornamelijk de hobbels welke je op je pad tegenkomt en deze overwint. Het is een lange weg om te gaan maar ik ga door. Ik wil graag aan de lezers van Sarnamiehuis.nl meegeven om het beste uit jezelf te halen, maar niet zonder stil staan bij de vraag welk doel dat dient. Ontwikkel je gaven en talenten. Is je passie ook je doel in het leven? Zo ja, ga zo door. Zo nee, stel prioriteiten of stem het op elkaar af. Blijf vol goede moed en wapenen jezelf tegen alle ‘mitsen en maren’. laat je nooit ontmoedigen. Er zijn veel wegen naar de top.

Chrada Sheoratan is te volgen via haar website www.natyasudha.com.