Agenda 2017
Volg het Sarnámihuis op facebook en check elke ochtend een nieuw verhaal van een bijzonder nummer over Hindostaanse identiteit door een artiest uit de Indiase diaspora. Artiesten die onder andere zijn geselecteerd, zijn:
- Dropati, ook wel de grootmoeder van baithak gáná genoemd in Suriname, die met haar album Lets Sing & Dance Hindostaanse muziek op de kaart zette als legitieme kunstvorm.
- Raja Sarangie Group, onder leiding van Johnny Mykoo in Jamaica die als doel hadden Indiase volksmuziek en volksdans te promoten en behouden.
- Drupatee Ramgoonai, die in 1987 met haar single “Pepper Pepper” het zware leven van de Hindostaanse huisvrouw in Trinidad bezingt.
- Terry Gajraj, die met zijn nummer “Indo-Caribbean Man” de komst van zijn voorouders herdenkt die op 5 mei 1838 aankwamen in Guyana.
Activiteiten
Naast de online campagne worden in de maand juni ook verschillende activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd:
- Op zondag 4 juni organiseert Dansschool Ashakiran 144 jaar Hindostaanse Immigratie in het Isalatheater in Capelle a/d Ijssel. De voorstelling begint om 16.30. Klik hier voor de kaartverkoop.
- Op maandag 5 juni organiseert het Sarnámihuis de Hindostaanse Immigratiedag: 144 jaar Muziek in Migratie in het Laaktheater in Den Haag. De bijeenkomst begint om 14.00. Klik hier voor aanmelding.
- Op zaterdag 10 juni organiseert Multiculturele Werkgroep Ashna een Eerbetoon aan het Hindostaanse Verzet in Buurtcentrum De Hobbit in Arnhem. De bijeenkomst begint om 19.30. Mail naar k.bhansing@upcmail.nl voor aanmelding.
- Op zaterdag 17 juni organiseert Vaidiek Samaj Nijmegen een lezing over 144 jaar Muziek in Migratie in Multidag Winkelhart Hatert in Nijmegen.
- Op zondag 18 juni organiseert het Sarnámihuis in samenwerking met New Urban Collective een rondleiding in The Black Archives in Amsterdam, waar aandacht wordt besteed aan de gezamenlijke geschiedenis van nazaten van contractarbeiders en tot slaaf gemaakten in Suriname en Nederland.
- Op woensdag 28 juni organiseert Critical Collective een lezing over “The art of the oppressed” in de Kargadoor in Utrecht. De bijeenkomst begint om 19.30.