Indian History Month

Geïnspireerd door het model van Black History Month lanceerde het Sarnámihuis in 2015 de eerste editie van Indian History Month, een initiatief gericht op het zichtbaar maken en delen van Hindostaanse geschiedenis. Gedurende de hele maand juni worden op de facebook pagina van het Sarnámihuis dagelijks bijzondere verhalen gedeeld van nazaten van Hindostaanse contractarbeiders die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan geschiedenis en cultuur. Het zullen verhalen zijn die veelal onbekend zijn en niet terug te vinden zijn in de Nederlandse geschiedenisboeken of musea, maar een belangrijk onderdeel zijn van het Hindostaans cultureel erfgoed.

Indian History Month 2018: #generatiesingesprek

De vierde editie van Indian History Month staat in het teken van #generatiesingesprek. De generatie Hindostanen uit Nederland gaat in gesprek met de generatie Hindostanen uit Suriname. Hoe zag hun leven er in Suriname vroeger uit? Wat weten zij nog van hun grootouders die uit India kwamen? Wat waren hun toekomstdromen? Het Sarnámihuis nodigt Hindostaanse kleinkinderen uit om hun grootouders te interviewen en te delen tijdens Indian History Month 2018. Het Sarnámihuis zal in de maand juni iedere dag een interview posten op facebook.

Wilt u ook bijdragen aan Indian History Month en een video van uw (klein)kind delen in gesprek met hun grootouders? Dat kan met onderstaande instructies:

 • Houd een richtlijn aan van een interview van maximaal 10 minuten.
 • Houd het interview in een ruimte zonder veel omgevingsgeluid en met goed licht.
 • Houd bij het filmen de camera horizontaal, zodat je beeld in de breedte krijgt.
 • Is de video klaar en gereed voor verzending? Stuur een mail naar info@sarnamihuis.nl. Dan ontvangt u een telefoonnummer, waarmee u de video via whatsapp kunt verzenden.

Indian History Month 2017: #muziekinmigratie

In de derde editie van Indian History Month stond muziek centraal. Wat waren de grote hits in Suriname en andere landen waar nazaten van Hindostaanse contractarbeiders leven? Wat zeggen die liederen over de geschiedenis en gevoelens van een gemeenschap die haar wortels in India heeft liggen? Hoe creëren Hindostaanse muzikanten van nu muziek en welke rol speelt hun identiteit hierin? In 2017 selecteerde het Sarnámihuis 30 liederen van Hindostaanse artiesten die nazaten zijn van contractarbeiders, maar in verschillende landen leven. De nummers laten een gemeenschappelijke geschiedenis zien, maar ook de invloed van lokale culturen. Het Sarnámihuis wil op deze manier mensen bekender te maken met een onbekend stuk geschiedenis en cultureel erfgoed. Met liederen van:

 • Dropati, ook wel de grootmoeder van baithak gáná genoemd in Suriname, die met haar album Lets Sing & Dance Hindostaanse muziek op de kaart zette als legitieme kunstvorm.
 • Raja Sarangie Group, onder leiding van Johnny Mykoo in Jamaica die als doel hadden Indiase volksmuziek en volksdans te promoten en behouden.
 • Drupatee Ramgoonai, die in 1987 met haar single “Pepper Pepper” het zware leven van de Hindostaanse huisvrouw in Trinidad bezingt.
 • Terry Gajraj, die met zijn nummer “Indo-Caribbean Man” de komst van zijn voorouders herdenkt die op 5 mei 1838 aankwamen in Guyana.

Indian History Month 2016: #knowyourhistory

In 2016 stond de tweede editie van Indian History Month in het teken van ‪#‎knowyourhistory‬ met feiten en verhalen over Hindostaanse contractarbeid door de ogen van onze voorouders. Gedurende de hele maand juni hebben we elke dag historische feiten en verhalen gepost op onze facebookpagina. Ook vonden er verschillende lezingen plaats over de periode van contractarbeid. Zie hieronder de eerste post van Indian History Month 2016.

“Nawkari logé? Nawkari logé sarkár mé (Zoek je werk? Wil je bij de overheid werken?) Het waren vragen die arkatia’s, de wervers voor contractarbeid, stelden aan potentiële arbeiders. Werken bij de overheid betekende voor de gemiddelde Indiër een baan waarmee ze respect en eer konden vergaren. De arkatia’s probeerden geïnteresseerden over te halen met beloftes op hoge lonen, vrije huisvesting en gratis medische zorg. Als de persoon interesse toonde eiste de arkatia een onmiddellijke beslissing, waardoor de arbeider geen kans kreeg om familie te raadplegen. Op deze wijze zijn rond 34.000 arbeiders geworven. De eerste arbeiders kwamen aan op 5 juni 1873. De komst van onze voorouders wordt herdacht met dit standbeeld dat Baba en Mai wordt genoemd en in Paramaribo staat.”

Klik hier voor het volledige overzicht van Indian History Month 2016.

Indian History Month 2015: #hiddenheroes

In 2015 stonden bijzondere verhalen van Hindostaanse en Indiase figuren centraal die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan wetenschap, kunst, sport en sociale bewegingen. Het zullen verhalen zijn die veelal onbekend zijn en niet terug te vinden zijn in de Nederlandse geschiedenisboeken, maar een belangrijke rol vervullen in het vormen van de Hindostaanse identiteit. Bijvoorbeeld:

 • Amrita Sher-Gil, een Indiase schilderes wiens werk door de Indiase regering benoemd is tot “National Art Treasure”.
 • Anandi Gopal Joshi, één van de eerste vrouwelijke doktoren uit India die in Amerika mocht studeren.
 • Razia Sultan, de enige vrouwelijke sultan van Delhi in India van 1236 tot 1240.
 • Fatma Begum, de eerste vrouwelijke regisseur van India.

Klik hier voor het volledige overzicht van Indian History Month 2015.