Indian History Month

Geïnspireerd door het model van Black History Month lanceerde het Sarnámihuis in 2015 de eerste editie van Indian History Month, een initiatief gericht op het zichtbaar maken en delen van Hindostaanse geschiedenis. Gedurende de hele maand juni worden op de facebook pagina van het Sarnámihuis dagelijks bijzondere verhalen gedeeld van nazaten van Hindostaanse contractarbeiders die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan geschiedenis en cultuur. Het zullen verhalen zijn die veelal onbekend zijn en niet terug te vinden zijn in de Nederlandse geschiedenisboeken of musea, maar een belangrijk onderdeel zijn van het Hindostaans cultureel erfgoed.

Indian History Month 2017: #muziekinmigratie

In de derde editie van Indian History Month stond muziek centraal. Wat waren de grote hits in Suriname en andere landen waar nazaten van Hindostaanse contractarbeiders leven? Wat zeggen die liederen over de geschiedenis en gevoelens van een gemeenschap die haar wortels in India heeft liggen? Hoe creëren Hindostaanse muzikanten van nu muziek en welke rol speelt hun identiteit hierin? In 2017 selecteerde het Sarnámihuis 30 liederen van Hindostaanse artiesten die nazaten zijn van contractarbeiders, maar in verschillende landen leven. De nummers laten een gemeenschappelijke geschiedenis zien, maar ook de invloed van lokale culturen. Het Sarnámihuis wil op deze manier mensen bekender te maken met een onbekend stuk geschiedenis en cultureel erfgoed.

 

Indian History Month 2016: #knowyourhistory

In 2016 stond de tweede editie van Indian History Month in het teken van ‪#‎knowyourhistory‬ met feiten en verhalen over Hindostaanse contractarbeid door de ogen van onze voorouders. Gedurende de hele maand juni hebben we elke dag historische feiten en verhalen gepost op onze facebookpagina. Ook vonden er verschillende lezingen plaats over de periode van contractarbeid. Zie hieronder de eerste post van Indian History Month 2016.

“Nawkari logé? Nawkari logé sarkár mé (Zoek je werk? Wil je bij de overheid werken?) Het waren vragen die arkatia’s, de wervers voor contractarbeid, stelden aan potentiële arbeiders. Werken bij de overheid betekende voor de gemiddelde Indiër een baan waarmee ze respect en eer konden vergaren. De arkatia’s probeerden geïnteresseerden over te halen met beloftes op hoge lonen, vrije huisvesting en gratis medische zorg. Als de persoon interesse toonde eiste de arkatia een onmiddellijke beslissing, waardoor de arbeider geen kans kreeg om familie te raadplegen. Op deze wijze zijn rond 34.000 arbeiders geworven. De eerste arbeiders kwamen aan op 5 juni 1873. De komst van onze voorouders wordt herdacht met dit standbeeld dat Baba en Mai wordt genoemd en in Paramaribo staat.”

 

Indian History Month 2015: #hiddenheroes

In 2015 stonden bijzondere verhalen van Hindostaanse en Indiase figuren centraal die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan wetenschap, kunst, sport en sociale bewegingen. Het zullen verhalen zijn die veelal onbekend zijn en niet terug te vinden zijn in de Nederlandse geschiedenisboeken, maar een belangrijke rol vervullen in het vormen van de Hindostaanse identiteit.