Amsterdam vernoemt straatnaam naar Tetary

Afgelopen week kondigde de stad Amsterdam aan dat het 27 nieuwe straten zal vernoemen naar verzetsstrijders die vochten tegen het Nederlands kolonialisme. Eén van die verzetsstrijders is Janey Tetary. Een bijzondere mijlpaal voor de Hindostaanse gemeenschap, omdat het verhaal van Tetary pas sinds 2013 bekend raakte bij het grotere publiek. Om deze mijlpaal te vieren, heeft het Sarnámihuis een beknopt overzicht samengesteld van het proces dat hieraan vooraf is gegaan.

In 2013 schreef Radjindre Bhagwanbali een boek over Hindostaans verzet in Suriname tijdens de Nederlandse bezetting getiteld “Tetary – de koppige”. In dit boek leren we Janey Tetary, de leider van de opstand op plantage Zorg en Hoop in 1884, kennen.

In datzelfde jaar nam Sandew Hira het initiatief om het verhaal van Tetary te verfilmen in een OHM documentaire “Tetary: Over strijd, moed en opoffering”, dat werd uitgezonden op de Nederlandse televisie. De documentaire is geregisseerd door Vincent Soekra.

Het verhaal van Tetary inspireerde velen, inclusief artiesten zoals Pravini, 3Wish, Sangeeta Bhageloe, Rakesh Mahes, Jayant Makhan. In 2014 maakten zij een muzikaal eerbetoon en brachten het nummer “Tetary” uit, met artwork door Ivy Jugooa.

In 2016 deed Sarnámihuis columnist Pravini Baboeram een oproep in haar column “Barnet Lyon moet vallen, Tetary moet opstaan” om het standbeeld van de kolonisator Barnet Lyon in Suriname te verwijderen en te vervangen met een standbeeld van Tetary. Er werd een crowdfundingcampagne gestart om dit te realiseren. Tasiana Ramdin, Anita Nanhoe, Sebieren Hassenmahomed en Pravini Baboeram maakten een video met een oproep tot donaties. Talloze mensen doneerden en verschillende organisaties haalden geld op.

In 2017 waren oa Aniel Manurat en Jan Soebhag van de Culturele Unie Suriname bezig met de voorbereidingen voor het standbeeld van Tetary. Op 24 september 2017 werd het standbeeld onthuld door vicepresident van Suriname, Ashwin Adhin.

In 2019 heeft Amsterdam aangekondigd een straatnaam te vernoemen naar Tetary. Het is onderdeel van een groter initiatief, waarbij 27 nieuwe straten vernoemd worden naar verzetsstrijders tegen het Nederlands koloniaal bewind. Dit is het resultaat van het werk van activisten in Amsterdam die de verbinding leggen tussen gemeenschappen uit de voormalige koloniën.

Het Sarnámihuis feliciteert de Hindostaanse gemeenschap met deze mooie mijlpaal.