Hindostaans leven en leed in historisch perspectief

Reacties zijn gesloten

In de maand juni worden traditioneel in diverse steden in Nederland activiteiten georganiseerd i.v.m. met de Hindostaanse diaspora. Dit jaar organiseert werkgroep Ashna in Arnhem op 18 juni a.s. in samenwerking met het Sarnámihuis een avond die in het teken staat van leven en leed in deze diaspora. Vertrek naar een ander land voor een betere toekomst gaat immers niet altijd gepaard met een probleemloos leven of geluk.

Drie personen die hierover interessante publicaties hebben uitgebracht of daarbij betrokken zijn geweest, komen op deze avond aan het woord.

  • Safikan Goelamhaider vertelt in een interview over haar boek ‘Ineens hadden zij een man voor mij’ .
  • Sandew Hira maakt ons deelgenoot van de Calcuttabrieven, een bijzonder project over de briefwisseling tussen familieleden die vertrekken naar het nieuwe land en degenen die Soms hebben de brieven betrekking op een verzoek aan de Agent- Generaal of de Emigratie-Agent in Calcutta om een persoon te zoeken. Deze brieven (77 meter lang) waren in het Nationaal Archief Suriname opgeslagen en zijn recentelijk met veel inspanningen gedigitaliseerd en in boekvorm uitgebracht onder leiding van Sandew Hira en Tanya Sitaram.
  • Onderzoeker Radjinder Bhagwanbali laat ons aan de hand van zijn onlangs uitgebrachte boek ‘De tot koelie gemaakten’ ervaren wat het is om onder erbarmelijke omstandigheden te werken om een nieuw bestaan op te bouwen.