142 jaar Hindostaanse immigratie: Kickoff Indian History Month

Op vrijdag 5 juni 2015 lanceerde het Sarnámihuis de eerste editie van Indian History Month in Theater De Vaillant in Den Haag. De lancering vond plaats naar aanleiding van 142 jaar Hindostaanse immigratie en staat in het teken van verborgen verhalen uit de Hindostaanse geschiedenis.

LogoIHM2015Geïnspireerd door het model van Black History Month, vestigde het Sarnámihuis met Indian History Month gedurende de hele maand juni de aandacht op geschiedenis van de Hindostaanse gemeenschap binnen de Indiase diaspora. In deze maand werden op de facebook pagina dagelijks bijzondere verhalen gedeeld van Hindostaanse en Indiase figuren die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan wetenschap, kunst, sport en sociale bewegingen. Het waren verhalen zijn die veelal onbekend zijn en niet terug te vinden zijn in de Nederlandse geschiedenisboeken, maar een belangrijke rol vervullen in het vormen van de Hindostaanse identiteit.

Op vrijdag 5 juni 2015 trapte het Sarnámihuis tijdens de Immigratieherdenking en -viering de eerste editie van Indian History Month af. Tijdens de avond maakte het publiek onder andere kennis met de bijzondere verhalen van:

  • Amrita Sher-Gil, een Indiase schilderes wiens werk door de Indiase regering benoemd is tot “National Art Treasure”
  • Anandi Gopal Joshi, één van de eerste vrouwelijke doktoren uit India die in Amerika mocht studeren
  • Razia Sultan, de enige vrouwelijke sultan van Delhi in India van 1236 tot 1240
  • Fatma Begum, de eerste vrouwelijke regisseur van India

Sarnámihuis columnisten Jaswina, Anita Nanhoe, Andjanie Triloki, Sujata Roeplal en Ashwin Kalicharan deelden op deze avond met historische beelden wat de betekenis is van deze verhalen voor de Hindostaanse identiteit.