Asha Ghurahroo en haar passie

tblAshaGhurahooAsha Ghurahroo is een actieve kunstkenner en kunstliefhebber in Capelle aan den Ijssel. Zij organiseert op 7 juni een spetterende show in het Isala Theater in Capelle. Het Sarnámihuis steunt graag dit soort initiatieven. Asha vertelt meer over haarzelf en haar passie: dans.

Sarnámihuis: Wie is Asha Ghurahoo?
Asha Ghurahoo: Ik ben van Hindoestaanse afkomst en heb mij bekwaamd tot een Werelddansdocente. Ik ben de oprichtster en leider van dansschool Ashakiran. Hier doceer ik naast de wekelijkse lessen in de dansstijlen, Odissi, Kathak, Bharat Natyam, Volks en Bollywood, ook Bolly-Aerobic en Kinderyoga.

In 1978 ben ik begonnen met het volgen van ballet- en Jazzles bij de SKVR. Niet veel later kwam ik in aanraking met de traditionele Hindoestaanse klassieke dans. Dit was tevens een manier om meer kennis te verwerven over mijn culturele achtergrond. Mijn docente was Chandra Sukhai van Stichting Dansacademie te Zoetermeer. Guru Chandra Sukhai leerde mij de verschillende dansstijlen tot in perfectie uit te voeren. Hierbij wordt de Odissi-dans tot een van de moeilijkste dansen gerekend. Deze sierlijke dans uit Oost-India heeft mijn voorkeur vanwege de complexiteit aan bewegingen van het gehele lichaam. Dit vereist dan ook een zeer geconcentreerde coördinatie van beweging, expressie en gehoor. Op 8 december 1996 heb ik mijn diploma in de dansstijlen Odissi, Bharat-Natyam en Kathak behaald. Daarnaast heb ik me ook gespecialiseerd in volksdansen o.a. Garba, Ghoomar, en Kalbelia dans uit Rajasthan, Bhangra uit Punjab en Dandia dans uit Gujarat. De opleidingen voor deze dansstijlen heb ik zowel in Nederland als in India gevolgd.
Gaandeweg heb ik me ook verdiept in de Bollywood stijl. Zo heb ik cursussen gevolgd in Mumbai bij Ganesh Acharya Dance Academy en heb lessen gevolgd bij één van de bekendste Indiase choreografen, Saroj Khan. Alle cursussen heb ik met succes gevolgd en diploma’s behaald.
Op dit moment houd ik mij niet alleen bezig met het lesgeven maar ook met het ontwikkelen en invulling geven aan mijn docentschap. Zo heb ik mij gekwalificeerd tot Werelddansdocente en Kinderyoga docente. Tevens ben ik mij verder gaan verdiepen met het ontwikkelen van eigen choreografieën. Bij Bollywood dans creëer ik mijn eigen stijl. Ik maak een eigen origineel dansstuk.
Wat doet ik nog meer? Ik houd mij niet alleen bezig met het volgen van dansles maar natuurlijk ook het geven van de danslessen. De wijze waarop ikdanslessen geef, is een must om te zien te horen en zeker mee te maken. Op een plezierige manier krijgen de cursisten de dans en cultuur mee. Indiase dans is niet alleen een passie maar ook een deel van mijn leven geworden.

Sarnámihuis: Hoe heeft je dansschool zich ontwikkeld?
Asha Ghurahoo: Religie en Cultuur zijn ook een belangrijk onderdeel binnen de dansschool. De cursisten leren niet alleen de dans op zich. Zij leren ook dat er discipline gehandhaafd moet worden, regels van de dansschool, teamvorming, respect voor elkaar en voor de docente en daarnaast een stuk educatie op het gebied van o.a. immigratie, geschiedenis en theorie.
Mijn doel is om een bijzondere dansschool te ontwikkelen met een veelzijdig docente met veel inspiratie.
Wat maakt de dansschool UNIEK?

  • Een team van 10 : moeders en vergevorderde leerlingen vormen samen een team en houden zich bezig met het organiseren van activiteiten binnen en buiten de dansschool.
  • De leerlingen kunnen doorstromen naar hogere niveaus.
  • De leerlingen kunnen doorgroeien van cursist tot begeleider en assistent docent.
  • Samenwerking tussen docente (Guru) en cursisten.
  • Minimaal 2 a 3 optredens per maand.
  • Internationale samenwerking met docenten uit India.
  • Workshops door professionele docenten uit Nederland en India.
  • Jaarlijkse dansshows.
  • Nieuwsbrief; deze wordt periodiek uitgebracht. Hierin worden activiteiten en mededelingen vermeld die verband houden met de Indiase dans en de dansschool. De nieuwsbrief wordt samengesteld door de redactie i.s.m. cursisten.

Sarnámihuis: Hoe is je interesse in de geschiedenis van Hindostanen gegroeid?
Asha Ghurahoo: Dat is gebeurd op het moment dat ik op zoek was naar mijn stamboom. Wie ben ik en tot welke generatie behoor ik . Zo ben ik er achtergekomen dat ik tot de 4e generatie behoor. Ik heb een uittreksel uit Suriname waarop de namen van mijn voorouders vermeld staan en de naam van de boot waarmee zij zijn aangekomen. En toen was mijn interesse gewekt. Ik heb daarna zoveel mogelijk informatie verzameld , gelezen en bekeken. Hiermee ben ik 1 jaar intensief bezig geweest en zo ontstond het idee voor de dansvoorstelling/drama “Pradesh”.

Sarnámihuis: Wat is je betrokkenheid bij de immigratieherdenking en -viering?
Asha Ghurahoo: In het jaar 2003 begon ik met het organiseren van evenementen met als thema immigratieviering. Onbewust was ik er al mee bezig. Gaandeweg is er een verhaal ontstaan dat ik aan iedereen wilde vertellen. Hoe de immigratie tot stand is gekomen en hoe het er werkelijk aan toe ging. Op scholen wordt er niets over Hindoestaanse geschiedenis verteld. En het opmerkelijke is, dat er zoveel niets van af weten. Dit is mijn manier om onze cultuur en tradities door te geven, door middel van Pradesh.

Sarnámihuis: Hoe ziet de komende herdenking en viering eruit?
Asha Ghurahoo: Op 7 juni 2014 wordt een immigratieviering gehouden in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel.
De deuren gaan rond 18.15 uur open en het publiek wordt verwelkomd door een cabaretier die gedurende een half uur het publiek als een Baba/Melkman zal entertainen, waarna vervolgens iedereen wordt meegenomen naar de grote zaal .

Dan volgt het verhaal van Baba & Mai. Zij nemen het publiek mee terug in de tijd. Terug naar 141 jaar geleden en vertellen en laten zien hoe het toen geweest is. Het blijft een entertainment/drama stuk. Met een lach en een traan wordt het verhaal uitgebeeld, dit om te voorkomen dat het al te heftig bij het publiek aankomt. Daarom wisselen de serieuze en komische stukjes elkaar af, maar gaan wij niet voorbij aan de ernst van de situatie zoals het toen is geweest. Zo gaan we zeker stilstaan bij onze voorouders. Want tenslotte hebben zij er hard voor gewerkt om ons een goede toekomst te geven. En dat mogen wij nooit vergeten!

Asha Ghurahoo: Het motto van Asha ontleent ze aan een uitspraak van Guru Kelucharan Mohapatra: Till the students of mine will be dancing, I ‘m alive

Lezers kunnen hier meer informatie vinden over Asha Ghurahoo en haar dansschool. Dansschool Ashakiran is gevestigd in Rotterdam aan de Kurt Callostraat 11. Voor meer informatie zie www.ashakiran.nl , 010-8430264 of info@ashakiran.nl , BR>
Download hier het persbericht over de show van 7 juni.