Column Aniel Pahladsingh – Aflevering 11: The sky is the limit

Reacties zijn gesloten

Inreisverbod200Op 14 april j.l. is de boekpresentatie geweest van mijn tweede boek met als titel Het inreisverbod, op het snijvlak van het vreemdelingenrecht en het strafrecht. Een mooie conferentie door de actualiteit van de vluchtelingenstroom en de terreurdreiging ook aandacht vanuit de politiek en media. Het zijn hierdoor drukke tijden, maar de missie is mooi om oplossingen hiervoor aan te dragen zowel in Nederland als in het buitenland. De passie en inzet wordt steeds weer groter en dat leidt steeds meer enthousiasme. Er lijkt geen plafond te zijn: The sky is the limit.

De boekpresentatie op 14 april j.l. van mijn tweede boek met als titel Het inreisverbod, op het snijvlak van het vreemdelingenrecht en het strafrecht was natuurlijk een hoogtepunt voor mij.  Het boek bespreekt het inreisverbod en een aantal aanverwante rechtsinstrumenten in het kader van terrorismebestrijding, zoals de ongewenstverklaring en het uitreisverbod. Omdat dit boek ook een enorme actualiteitswaarde heeft, is er een persbericht opgesteld en deze is inmiddels goed verspreid in Nederland en België. Houden de VS zich al jaren bezig met het snijvlak van deze twee rechtsgebieden (crimmigration), in Nederland is dat maar sinds kort een aandachtsgebied (vreemdelingenstrafrecht). Inmiddels ben ik gevraagd om hierover eind van het jaar te spreken op een congres in de Verenigde Staten, maar ook al eerder in juni in Parijs. En vanuit Nederland loopt het ook storm. Ik zal in het najaar verschillende cursussen gaan verzorgen aan advocaten, rechters, politie en de IND verzorgen. Mijn missie uitdragen geeft in ieder geval wel veel plezier.

Maar het was ook een hectische aanloop op weg naar mijn boekpresentatie mede gezien de verschrikkelijke aanslagen op 22 maart in Brussel. De terreurdreiging komt daardoor steeds dichterbij. En daardoor is er ook meer aandacht voor het boek buiten de juridische wereld. Het is dan ook een hot item voor politici en media. Ik heb zo op de landelijke radio bij BNR Juridisch op 12 april j.l. mogen uitleggen wat de waarde is van boek. Het instrument bestaat al even, maar in deze tijden van terreur zou het wel eens aan populariteit kunnen gaan winnen: het inreisverbod. Van oorsprong een Europese maatregel, maar ook terug te vinden in ons vreemdelingen- én strafrecht. In BNR Juridische Zaken heb ik hierover mogen spreken met twee andere deskundigen: docent rechtstaat en veiligheid aan de Universiteit Leiden, Quirine Eijkman en Galina Cornelisse, universitair transnationaal recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Voor de geïnteresseerden die dit interview willen beluisteren, klik hier.

Verder heb ik op vrijdag 8 april nog een lezing mogen geven aan de Nederlandse vertaaldienst bij het Hof van Justitie in Luxemburg over het vrij verkeer van EU burgers. Een mooie sessie en volle zaal waarbij ik gelijk ook al het verzoek kreeg om deze presentatie die in het Nederlands was later dit jaar in het Engels te verzorgen. Daar heb ik ja opgezegd. Het was fijn om weer in Luxemburg te zijn. Ik heb bij kunnen praten met veel oud collega’s. En het was weer even het gevoel van thuis zijn. De internationale omgeving met verschillende talen en culturen om je heen. Nostalgie bij het bezoek aan mijn oude appartement in de stad. Het Bourgondische leven waarin je de tijd neemt om te genieten van de mooie dingen in het leven. Minder hectiek en veel groen om je heen. Ook voor mijn dochter Ishita was het leuk om weer terug te zijn. Zaterdag had zij een speeldag bij één van de ouders van haar schoolvriendinnetjes. En alle meiden uit haar oude klas waren die dag aanwezig. Ook weer leuke momenten met de andere ouders waarbij we goed hebben kunnen bijpraten. Ik kreeg ook een gouden tip van Leila (moeder van een de kinderen) ten aanzien van mijn boek. Zij is een Argentijnse bankier en gaf mij aan hoe ik maximum results kon boeken rond het verzorgen van lezingen en trainingen. Haar man Martijn heeft een website voor mij gebouwd en inmiddels werken wij prettig samen. Het hosten gebeurd vanuit Luxemburg. Mijn website is www.anielpahladsingh.org.

Ook in Nederland is er binnen de Hindoestaanse gemeenschap aandacht voor het boek. Natuurlijk via Sarnamihuis en de columns, maar ik heb ook op 26 mei een lezing gegeven bij Kenniskring Suriname en op 27 mei bij Hum Log. Bij Kenniskring heb ik dat gedaan vanuit het thema terreur en bij Hum Log vanuit het thema vluchtelingencrisis. Het waren leuke en gezellige bijeenkomsten en ook veel trots bij de aanwezigen. En in dat opzicht is het leuk om iets terug te geven aan de eigen gemeenschap. Mijn motto is denk out of the box, because the sky is the limit!