Dutch Dholi

tblDutchDholiGenre: Bhangra

Biografie
Door de muzikaliteit van haar ouders is “Dutch Dholi” – Monique van Helden-Dihalu al op vroege leeftijd met muziek en zang in aanraking gekomen. Haar vader, Henry S. Dihalu, bespeelde diverse muziekinstrumenten met als hoofdinstrumenten de Harmonium en de Bul Bul Taran. Zingen was de grote hobby van haar moeder, Wilma H. Dihalu-Hargain. “Ik kan vaak terugdenken aan die gezellige momenten van vroeger!”

Dit heeft ongetwijfeld grote invloed op haar gehad. Doordat er altijd muziekinstrumenten in huis aanwezig waren, was de verleiding groot om iets met muziek te doen. Op 12 jarige leeftijd haalde Monique de “Tabla” voor de dag en probeerde daar gewoon voor de lol eens wat op. Dat klonk toch niet verkeerd!
Dat was de eerste aanzet van haar muzikale carrière.

Na de ‘Tabla’ heeft Monique de ‘Dholak’ ter hand genomen: de kleine versie van de Dhol. Deze wordt met de handen bespeeld. “Wat een prachtig instrument is dat. Ik kan ook echt genieten als ik de Dholak hoor! Daar kan ik uren naar kijken en luisteren!”
In dit rijtje kan dan uiteraard de “grote broer”, de “Bhangra Dhol” niet ontbreken.

Na het zien van een wervelend optreden van “The Dhol Foundation” uit Engeland op het WOMAD Festival op Gran Canaria in 1997, wist zij het zeker: Monique moest een Bhangra Dhol aan haar collectie van muziekinstrumenten toevoegen! Een week na terugkomst van haar vakantie op Gran Canaria, kreeg Monique de heren van “The Dhol Foundation” wederom in het vizier, dit keer via een uitzending op de BBC.

Een paar jaar verloor Monique de Bhangra Dhol uit het oog tot zij in 2005 weer de kriebels kreeg tijdens de uitreiking van de IIFA-Awards (International Indian Film Awards), die werd gehouden in Nederland, in de Amsterdam Arena! “Drie lange dagen heb ik doorgebracht op Schiphol, waar de Bollywoodsterren op feestelijke wijze werden onthaald. Daar werd ook de Bhangra Dhol ten gehore gebracht. Dit keer dus een stukje dichterbij huis en….. dichterbij mij!”

Uiteindelijk kreeg Monique op 30 oktober 2006 ‘haar’ Bhangra Dhol om haar schouders gehangen in de Utrechtse Stadsschouwburg, na het bijwonen van de show “The Sword of India”. De Dhol werd bespeeld door één van de artiesten uit deze Indiase groep. Na afloop was zij er als de kippen bij voor een Meet & Greet met de artiesten. Natuurlijk had maar één artiest haar aandacht: de Dholi van de groep! Na een zeer boeiend gesprek met hem, heeft Monique het hem maar gewoon op de man af gevraagd: “Ik wil graag uw Dhol kopen!”, zei ze in haar enthousiasme tegen de beste man. Uiteraard was hij totaal overdonderd door haar vrij directe benadering. Hij lachte en vertelde haar dat dit niet tot de mogelijkheden behoorde. “Maar, de mensen die mij langer dan vandaag kennen, weten dat ik dan zeker niet zomaar opgeef! Zeker niet nu ik zó dichtbij de Dhol was!” Als ‘troost’ kreeg Monique die avond de Dhol toch even om haar schouders gehangen. “Toen was ik helemaal verkocht!” Dat straalt ook echt van deze foto af, die op die avond door haar vriendin gemaakt is! “Dit instrument laat ik echt niet meer los; dit gaat met mij mee naar huis! Daar was ik heilig van overtuigd!”
Monique heeft toen even op de Dhol mogen spelen. Het effect hiervan was meteen merkbaar: Iedereen, die nog aanwezig was in de Lobby, snelde zich naar het gezelschap. “Wij hebben in de Utrechtse Stadsschouwburg nog zeker een half uur gezongen en gedanst. Het was een compleet feest!”

Als een ware aanhouder en bovendien stellig overtuigd, gaf Monique haar visitekaartje aan de Dholi van “The Sword of India” met het verzoek haar te bellen, indien hij toch van gedachten zou veranderen. “Ik heb de hoop nooit opgegeven.”
En raad eens wat?! Wat eerst leek op een onmogelijke missie met een onbereikbare bestemming, bleek uiteindelijk tóch werkelijkheid te worden.
Na een paar maanden (half januari 2007) werd Monique gebeld uit Genève: het was de Dholi van “The Sword of India” met de vraag of zij nog steeds interesse had in de aanschaf van, toen nog, zijn Dhol! Binnen een mum van tijd was de deal rond.
Op een vroege ochtend (eigenlijk diep in de nacht) is Monique in de auto gestapt en richting Schiphol gereden om HAAR BHANGRA DHOL op te halen! Het was een van de meest fantastische ervaringen voor haar en dolgelukkig is Monique met haar Dhol weer huiswaarts gereden! Nadat de Dhol wekenlang midden in de woonkamer had gepronkt, had Monique besloten haar Dhol om haar schouders te hangen en er eens wat op te proberen. “Na vele uren oefenen en zwoegen, heb ik uiteindelijk het punt bereikt waarop ik nu ben.”Wat begonnen is als een leuke hobby, heeft nu toch serieuzere vormen aangenomen.

Gesteund door haar man, Mark van Helden, en haar beide zoons, Raphaël en Armand, heeft Monique inmiddels haar eigen bedrijf opgestart onder de naam “Dutch Dholi”.
Vol trots kan zij nu zeggen dat zij de “Officiële Dholi” en bovendien ook de énige Vrouwelijke Dholi in Nederland is!

Bron: www.dutchdholi.nl

Websites
Website: www.dutchdholi.nl

Facebook: www.facebook.com/dutch.dholi

Contact
Email: info@dutchdholi.nl