Indian History Month 2021

Reacties zijn gesloten

Op dinsdag 1 juni gaat de vijfde editie van Indian History Month van start, dat dit jaar in het teken staat van #ASHANTI. Het thema is een eerbetoon aan de feministische vrouwenkrant ASHANTI, opgezet door Surinaamse activisten in de jaren ’80, waarvan de vaste kern bestond uit Hindostaanse vrouwen. De krant was onderdeel van de vrouwenbeweging die streed voor gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. ASHANTI was progressief, internationaal en dekoloniaal. De generatie van toen heeft een belangrijke maatschappelijke bijdrage geleverd om de weg te banen voor de generatie van nu. Om hun bijdrage te erkennen en vieren staat Indian History Month 2021 in het teken van #ASHANTI.

Het thema volgt na veelbewogen jaren, waarin #blacklivesmatter en #metoo het maatschappelijk debat domineerden. Thema’s als institutioneel racisme en dekolonisatie kregen mainstream aandacht en brachten de ervaringen en analyses van mensen van kleur op de voorgrond. In dit debat zijn Hindostaanse bijdragen weinig zichtbaar. Deels omdat er een beeld leeft van Hindostanen als braaf en weinig strijdbaar, deels omdat Hindostanen vaak ook als conservatief worden beschouwd. Met Indian History Month wordt de aandacht gevestigd op het progressieve en dekoloniale geluid dat door Hindostanen, en vooral Hindostaanse vrouwen, werd gebracht in de jaren ’80. Dit geluid was verbonden aan #ASHANTI.

Wat opvalt aan de publicaties van ASHANTI is hoe maatschappelijk relevant hun artikelen van toen nog zijn vandaag de dag. Nog voor intersectionaliteit een begrip was, lieten de vrouwen achter ASHANTI de gelaagdheid aan onderdrukking zien waar Surinaamse vrouwen mee geconfronteerd werden. Seksisme, racisme, homofobie en andere vormen van uitsluiting worden in de publicaties van ASHANTI ter discussie gesteld. Centraal hierin staat een kritische blik op vrouwenongelijkheid, waarbij educatie en bewustwording als uitgangspunt worden genomen voor de artikelen. Met toegankelijke taal en heldere analyses biedt de redactie van ASHANTI commentaar op maatschappelijke vraagstukken en handvatten voor lezeressen om hun positie in de samenleving te versterken. Met de rubriek “ingezonden” kregen de lezeressen de kans om hun ervaringen en perspectieven te delen. En met oproepen voor vormingsweekenden, internationale vrouwendagevenementen en discussieavonden nodigde ASHANTI haar publiek uit om ook live kennis te maken en actief te worden.

Agenda Indian History Month

Tijdens Indian History Month wordt iedere dag op de facebookpagina van het Sarnámihuis een artikel gedeeld uit ASHANTI. Volgers worden aangemoedigd hun gedachten en reflecties te delen over de artikelen in de comments. Daarnaast worden door het Sarnámihuis en haar samenwerkingspartners onderstaande online evenementen georganiseerd.

Klik hier voor meer informatie over de evenementen.

Samenwerkingspartners

Indian History Month 2021 wordt uitgevoerd in samenwerking met onderstaande partners.

Klik hier voor meer informatie over de partners.

Meedoen met Indian History Month

Wil je actief meedoen aan Indian History Month? Hieronder zijn 5 manieren om mee te doen:

  1. Gebruik het Indian History Month Facebook profielkader: stel jouw facebook profiel foto in met het Indian History Month profielkader.
  2. Deel een post: deel een post van het Sarnámihuis over ASHANTI op jouw social media met #IHM2021 #ASHANTI.
  3. Bezoek een online evenement: neem deel aan één van de Indian History Month evenementen die op de agenda staan.
  4. Laat een comment achter: volg het Sarnámihuis op facebook of instagram en laat een comment achter met jouw mening over de artikelen van #ASHANTI.
  5. Maak een eigen post: deel in een eigen post op jouw social media wat ASHANTI en de artikelen uit de krant voor jou betekenen met #IHM2021 #ASHANTI.

Over Indian History Month

Met #ASHANTI vindt alweer de vijfde editie plaats van Indian History Month. Geïnspireerd door het model van Black History Month lanceerde het Sarnámihuis in 2015 voor het eerst dit initiatief gericht op het zichtbaar maken en delen van Hindostaanse geschiedenis. Gedurende de hele maand juni worden op de facebook pagina van het Sarnámihuis dagelijks bijzondere verhalen gedeeld van nazaten van Hindostaanse dwangarbeiders die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan geschiedenis en cultuur. Het zullen verhalen zijn die veelal onbekend zijn en niet terug te vinden zijn in de Nederlandse geschiedenisboeken of musea, maar een belangrijk onderdeel zijn van het Hindostaans cultureel erfgoed.

Klik hier voor meer informatie over Indian History Month.