Kavish Bisseswar: Kandidaat Tweede Kamer lid voor de PvdA

Amar K. Soekhlal

Op 26 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Ondanks corona gaan de verkiezingen gewoon door. Dit jaar doen er 37 partijen mee aan deze verkiezing. Er zijn een aantal nieuwe partijen, maar de traditionele partijen zoals onder andere PvdA doen ook mee aan de verkiezingen. Op de lijst van de PvdA staat Kavish Bisseswar op de 14e plek, een hoge plaatsing die kansen biedt om gekozen te worden. Bij de laatste verkiezing in 2017 haalde de PvdA 9 zetels en uit de laatste peilingen van Peilingwijzer blijkt dat het aantal zetels kan variëren tussen de 12 en 14. Het Sarnámihuis heeft een interview gehouden met deze jonge, ambitieuze Hagenaar met Surinaamse achtergrond.

AS: Kan je ons iets vertellen over je jeugd?

Kavish: Ik ben geboren in Den Haag en getogen in Rijswijk, in de wijk De Strijp. Ik heb hele prettige herinnering aan De Strijp. Een mooie wijk zonder al te veel poespas, maar wel veel groen en auto luw. Ik kon veilig spelen op de dijk voor het huis. Wat ik erg fijn vond, dat ik ook dicht bij mijn familie in Den Haag woonde en regelmatig mijn náni kon bezoeken. Een mooie periode.

AS: Welke opleiding heb je genoten?

Kavish: In Rijswijk heb ik op de Petrusschool gezeten. In groep 8 kregen maar een handjevol leerlingen het advies VWO. Ik was een van de gelukkigen en was heel blij met dit advies. Vervolgens heb ik het Haganum in Den Haag gevolgd en daarna heb ik op University College Utrecht gezeten waar ik economie en politicologie heb gestudeerd. In Londen in 2015 heb ik op King’s College gezeten om mijn master te doen en 2017 heb ik het “diplomatenklasje” van het ministerie van Buitenlandse Zaken doorlopen. Het is een opleiding tot diplomaat.

AS: Hoe ziet je carrière tot nu toe?

Kavish: Toen ik 21 jaar was heb ik een half jaar stage gelopen op de Nederlandse ambassade in New Delhi. Dat was een geweldige ervaring en avontuur. Ik herkende zoveel, zoals de taal, mandirs, de pujá’s, de liedjes, maar tegelijkertijd voelde ik mij een buitenstaander. Heel mooi om dat mee te maken.

De afgelopen twee jaren heb ik gewerkt op de Nederlandse ambassde in Peking als diplomaat. Ook dat was een hele mooie ervaring om kennis te maken met de Chinese cultuur. Hoewel in beide landen grote tegenstellingen zijn is China is toch ook heel anders dan India. Van beide landen kan je wel zeggen dat de jeugd heel erg optimistisch over de toekomst.

AS: Je heb een mooie toekomst als diplomaat en toch kies je voor het ongewisse bestaan als politicus. Waarom?

Kavish: Eigenlijk is het voor mij heel simpel. Ik ging van de basisschool in Rijswijk naar het Haganum in Den Haag en daar zag ik iets wat mij erg triggerde. Ik had klasgenoten die op scholen zaten waar zij in groep 8 al Frans leerden en dat ouders in staat waren om bij tegenvallende prestaties hun beurs open te trekken om bijles te betalen voor hun kroost. Ik zag toen al een soort tweedeling in de maatschappij ontstaan. Ik kom uit een heel normaal gezin dat het geluk heeft dat heel enthousiaste docenten mij hebben gemotiveerd om te slagen door hard te werken. Ik wil in een land wonen, waar je toekomst niet afhangt waar je wieg staat. Dus ook de kinderen uit de achterstandswijken moeten hun dromen kunnen realiseren. Door mijn opleiding heb ik een plaats kunnen bemachtigen in een wit bolwerk bij het ministerie van Buitenlandse zaken. Ik heb gezien dat in India en China je toekomst afhangt van kasten, klassen en contacten. Ik ben heel blij dat ik een Nederlander ben en ik wil mij hard maken voor kinderen die voor een dubbeltje zijn geboren om een euro te kunnen worden. Dat kinderen in staat worden gesteld om het maximale uit hun leven te halen. Dat als iemand het lastig heeft een helpende hand uit te steken. Iedereen moet meedoen ongeacht afkomst, geloof of gender. Mijn ideaal is om een gelijkwaardige samenleving te creëren en als ik dat kan bereiken, dan is het voor mij geen offer. Ik kan mijn idealen het beste realiseren als ik in de Tweede Kamer zit.

AS: Waarom zouden Surinamers op jou moeten stemmen?

Kavish: Laat mij allereerst zeggen dat ik erg trots ben op mijn Surinaams-Hindostaanse afkomst. Hard werken, inspiratie en toewijding heb ik van mijn ouders en familie van kinds af meegekregen. Ik wel werken om een mooie samenleving te creëren voor alle Nederlanders waarin iedereen gelijke kansen heeft. Maar ook voor een goede zorg, goed onderwijs, een goed salaris voor onderwijzers. Al deze aspecten raken ook de Hindostaanse gemeenschap en als men op zijn of haar stem zou willen uitbrengen dan zou ik daarvoor heel dankbaar zijn.