Over de protestactie

De protestactie wordt uitgevoerd door actiegroep Holi is geen Houseparty. De actiegroep maakt vooral gebruik van social media om steun en achterban te mobiliseren. De actiegroep is te vinden op www.facebook.com/actiegroepholi. De protestactie is specifiek gericht op het “Holi” Festival of Colours in Nederland dat Holi pretendeert te vieren in de zomer om een houseparty te promoten.

Waarom?
Het kernbezwaar van de actiegroep is dat “Holi” Festival of Colours het evenement presenteert als een omarming van de Hindoecultuur, maar in essentie een minachting is van de Hindoecultuur. Waarom?

De organisatie negeert de essentie van Holi als een diep geworteld religieuze, spirituele en culturele hoogtijdag van Hindoes over de hele wereld, welke gebonden is aan oude tradities:

  • Nieuwjaarsfeest:Het Holifeest is het nieuwjaarsfeest van de Hindoes. Met het nieuwe Hindoejaar, dat samenvalt met de lente volgens de Gregoriaanse kalender, wordt gevierd dat de natuur weer tot leven en bloei komt. Door dit feest in de zomer te vieren wijkt u af van de essentie van Holi.
  • Gebed: De gemeenschap bereidt dit feest voor met gebedsdiensten.
  • Holika verbranding: Een dag voor Holi vindt de Holika verbranding plaats, wat symbool staat voor de overwinning van het goede op het kwade.
  • Chautals: De dag zelf is ingevuld met muziek dat gebonden is aan de traditie: de chautals.
  • Lente: Holi wordt gevierd door Hindoes in maart en niet in de zomer.De pretentie dat “Holi” Festival of Colours een stuk Hindoe cultuur respecteert en in Nederland introduceert om vervolgens naar eigen zeggen de maand zelf verschuiven naar de zomer getuigt van een arrogantie en minachting.

    Wat?
    De protestactie bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Bewustwording: De actiegroep moedigt discussie aan over het thema en wil op die manier bijdragen aan bewustwording over identiteit en cultureel erfgoed. Hoewel de historie laat zien dat er veel strijders zijn geweest in onze gemeenschap, zoals Janey Tetary en Ramdjanee, leeft er in de huidige context toch een bepaalde mate van angst om een kritische stem te laten horen. De actiegroep moedigt mensen aan die angst te overwinnen en ruimte te bieden een verschillende perspectieven en meningen rondom de kwestie van Holi.
  • Empowerment: Mensen die de protestactie ondersteunen, maar niet goed weten hoe ze de discussie moeten aangaan en welke argumenten ze kunnen aandragen, wil de actiegroep graag empoweren. Daarom heeft de actiegroep een toolkit ontwikkeld waarin veelvoorkomende argumenten worden behandeld met tegenargumenten vanuit de protestactie. Op die wijze wil de actiegroep mensen ondersteunen in hun denkproces en de discussie.
  • Mobilisatie: De actiegroep wil middels de protestactie ook een grote groep mobiliseren van individuen en collectieven die de protestactie ondersteunen. Die mobilisatie zal leiden tot één sterk gezamenlijk kritisch geluid waarin verschillende delen van de gemeenschap zijn vertegenwoordigd.
  • Media-aandacht: De actiegroep zal ook de discussie onder de aandacht van de media brengen, om dit thema op (inter)nationaal niveau zichtbaar te maken.
  • Demonstraties: De actiegroep zal demonstreren bij de evenementen in Nederland om de minachting van de cultuur onder de aandacht te brengen.Wil je betrokken raken?
    Wil jij de protestactie steunen? Je kunt op verschillende manieren bijdragen:
  • Like de facebookpagina: De eerste en makkelijkste manier is om onze facebookpagina te liken. Op die manier laat je zien dat je onze actie steunt, blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan je indien je je voelt geroepen reageren op discussie.
  • Bespreek jouw standpunt: Bespreek jouw standpunt met vrienden en familie en ga de discussie aan. Je kunt hierbij gebruik maken van onze toolkit en de artikelen die we op onze facebookpagina hebben gepost.
  • Maak een foto voor de respect my culture campagne: We roepen iedereen die de actie steunt op om een foto te maken met de tekst “respect my culture #holiisgeenhouseparty”. De foto maakt dan deel uit van onze social media campagne “respect my culture”, waarin we laten zien dat onze protestactie door verschillende mensen, jong en oud, uit onze gemeenschap wordt gesteund.
  • Uit jouw ongenoegen op de facebookpagina´s van de organisatie: Uit jouw ongenoegen en kritiek op de facebookpagina´s van de organisatie. Deel jouw bezwaren en eisen en verwijs door naar onze facebookpagina om te laten zien dat je deel uitmaakt van een groter geluid.