Rakish Naipal: Janam ki khabar

Reacties zijn gesloten

Beste lezers, ik kan fantastisch nieuws met jullie delen… Donderdag 20 februari is ons derde kindje geboren. Het is weer een jongetje geworden, we hebben nu dus 3 (DRIE!) jongens. Het gaat prima met moeder en kind en we proberen van het nieuwe geluk te genieten. Het is wel interessant om te zien hoe de dynamiek in huis veranderd met dit kleine wonder en dan bedoel ik zeker niet alleen maar de gebroken nachten. Die gebroken nachten zijn eerlijk gezegd wel lastig, maar we komen er wel doorheen. De jongens zijn super blij met hun broertje, maar jongens blijven jongens en vinden het na een paar minuten knuffelen wel prima en gaan dan weer over tot de orde van hun dag…. Gamen. Ik denk dat ze niet kunnen wachten om straks met zijn drieën te kunnen gamen.

De eerste week is er ook altijd een kraamhulp, in ons geval waren het er twee. Een hulp en een stagiair. De jongens hadden vrij en zo kon het dus gebeuren dat er op een gegeven moment 7 mensen rondliepen in huis. Dit was dan ook nog eens zonder de visite. Je kunt je wel voorstellen dat het vrij druk in huis was. Het hebben van een kraamhulp is wel prettig moet ik zeggen, iemand die je helpt met de baby, met de visite en de kinderen. Je zou denken dat het bij een derde minder hard nodig is, maar ik moet bekennen, zeker omdat het al even geleden was, wat het toch wel prettig. Het enige lastig was wel dat ze zo hun eigen regeltjes en dingetjes, waardoor het nog wel eens gebeurde dat we handdoeken, of bepaalde kleding stukken niet meer teug konden vinden omdat zij ze ergens anders hadden neergelegd, dan dat wij verwachtten.

Het is zoals gezegd wel luxe om deze hulp te krijgen, ik kan me bijna niet voorstellen hoe dat vroeger ging. Er waren toch geen kraamhulpen in Suriname, of India? Ik neem aan dat dit vroeger werd opgepakt door moeders tantes, of andere familieleden. Ik denk dat je vroeger ook geen keus had in wie er zijn hulp kwam bieden. Een slechte relatie met je schoonmoeder is op zich al vervelend, maar om ze dan ook nog eens aan je kraambed te hebben de eerste dagen na je bevalling, lijkt me sowieso niet ideaal. Maar goed, ik denk niet dat er toen veel keuzevrijheid was hierin.

Het kan natuurlijk ook dat je ervoor kiest om de hulp in de eerste dagen wel door familie te laten oppakken. Ik heb dit in mijn omgeving ook gezien en is op zich een prima keus. Je hebt wel dan iemand in huis die naast alle zorgen wegnemen, ook nog eens kan koken. Ik vraag me af of dit nog veel gebeurt dat de zorg door familie wordt gedaan in plaats van professionele hulp. Wij hebben voor professionele hulp gekozen, ook omdat het niet anders kon. De moeder van vrouw heeft de zorgen voor haar eigen man die chronisch ziek is en mijn moeder kijkt mee vanuit de hemel. Dat gezegd hebbende, denk ik niet dat mijn die Nederlands is, hulp van familie zou accepteren. Niet dat ze ze niet mag, ze mag mijn familie erg graag, maar het is eerder ongebruikelijk om dit soort hulp van familie te krijgen.

Beide soorten hulp heeft zijn voor en nadelen, ik denk dat het alleen maar goed is dat er tegenwoordig een keuze is.

Een voordeel van de gebroken nachten is wel dat ik weer wat series en films kan volgen. Niets leuker dan een film aanzetten om 4 uur ’s-nachts, met een baby op schoot terwijl je de fles geeft…

Mochten er lezers zijn die ook net een baby hebben gekregen, of er binnenkort een verwachten, dit is geen harde voorwaarde natuurlijk, raad ik zeker aan om naar de serie Babies op Netflix te kijken, een prachtige serie waar ze de ontwikkeling van kindjes volgen in hun eerste levensjaar.

Het blijkt dus bijvoorbeeld dat het oxytocine niveau bij vaders en moeders vlak na de geboorte op een soortgelijk niveau zit. Oxytocine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij sociale interacties Het speelt een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties. Je zou kunnen spreken in dit geval van een ‘knuffelhormoon’. Ik merk ook dat dat dit hormoon mij in zijn greep heeft, er wordt wat afgeknuffeld in huis… En eerlijk gezegd hoop ik dat dit hormoon nog lang in zijn greep heeft. Van mij mag dit gelukzalige gevoel nog wel even blijven.