Sangeeta Bhageloe: “Ik was nog geen 5 jaar toen ik al begon met het meezingen van bhajans in de mandir.”

SangeetaBhageloeTrots op… Sangeeta Bhageloe!

Sarnámihuis is trots op… Sangeeta Bhageloe! Zangeres Sangeeta Bhageloe begeeft zich in het genre van Noord-Indiase klassieke en semi-klassieke muziek. Ze is bedreven in Thumri, Dadra, Bhajans, Geet, Ghazals, Khyal en Sufi muziek. Ze geeft les en treedt regelmatig op in Nederland en ook elders in Europa. Zo heeft ze onder andere het voorprogramma gedaan van de Britse zangeres Shivali in het Isala Theater. Sangeeta heeft bovendien in Bombay voor Zee TV opgetreden. Reden genoeg om Sangeeta Bhageloe 5 vragen te stellen.

1. Wat is je eerste herinnering als het gaat om muziek?
Mijn eerste herinnering hangt nauw samen met de eerste herinneringen aan mij zelf als kind. Als ik terug denk aan mezelf als kind was de muziek al heel actief aanwezig in mijn leven. Sinds het moment dat ik mezelf kan terug herinneren (als kind) weet ik dat ik intens veel van muziek houdt. Ik was nog geen 5 jaar toen ik al begon met het meezingen van bhajans (devotionele liederen) in de mandir (tempel). Cultuur en Muziek heeft altijd heel centraal gestaan in ons gezin. Mijn beide ouders zijn muzikaal en je zou kunnen zeggen dat muziek er bij ons ”met de paplepel erin gegoten” werd. Mijn vader beoefent en is een liefhebber van de oude stijl van ”baithak gana”, daarnaast heeft hij zich ook verdiept in de Indiase klassieke muziek. Hij heeft aan het conservatorium gestuurd voor het instrument sitar in de jaren ’80. Tijdens die jaren was ik een kleuter en hoorde mijn vader altijd wanneer hij oefende. Ik vond de klank en de melodieën die hij speelde zo ontzettend mooi. Dat was eigenlijk mijn eerste aanraking met Indiase klassieke muziek. Ik kan mij goed herinneren dat mijn vader zittend aan het eind van mijn bed in de avond speelde tot we in slaap vielen. Die melodieën (raags) hoor ik nu nog in mijn hoofd. Nog een herinnering die mij altijd bij blijft is het verhaal wat mijn moeder vaak heeft verteld. Ze vertelde dat na mijn geboorte toen ze mij voor het eerst hoorde huilen ze tegen mijn vader zei, deze baby huilt zo apart, dat geluid en klank van haar stem lijkt wel alsof ze zingt. Ze zei tegen mijn vader, zij zal zeker een zangeres worden..laten we haar ”Sangeeta” noemen.

2. Wat is voor jou je grootste mijlpaal tot nu toe?
Grootste mijlpaal in de muziek tot nu toe is dat ik 1 van mijn wensen heb waar kunnen maken, en dat is het deelnemen aan de bekende zangprogramma in India SAREGAMAPA. Daarnaast ben ik erg blij dat ik de kans heb gekregen om zo intensief Indiase muziek te leren in Nederland en India. En ook nog eens de mogelijkheid heb gekregen om af te studeren in India.

3. Met welke andere Hindostaanse artiest in Nederland zou je wel eens willen samenwerken?
Op dit moment heb ik niet een specifieke artiest in mijn hoofd. Maar ik sta er zeker open voor om samen te werken met goede muzikanten/artiesten.

4. Hoe combineer je familieleven met je muziek, welke rol speelt je familie in jouw kunst?
Mijn familie speelt een positieve rol in mijn muziek. Zij hebben me altijd van jongs af aan tot nu toe altijd gestimuleerd en bij gestaan in het vervullen van mijn dromen en wensen in de muziek.

5. Wat wil je aan de lezers van Sarnámihuis.nl meegeven?
Ik zou graag willen dat Indiase muziek meer onder de aandacht gebracht wordt onder de liefhebbers van muziek, maar ook vooral bij de Hindoestaanse muzikanten/zangers. We zien dat er heel veel muziek wordt gemaakt onder onze Hindoestanen (bandjes, cd’s) Ook zijn er veel jongeren die talent hebben om te zingen en al snel het podium op gaan, zonder de juiste kennis of de muziek echt te leren. Hierdoor merk ik dat de kwaliteit van muziek dat door onze Hindoestanen gemaakt wordt vaak van lage kwaliteit is. Dat is erg jammer. Dit hoeft niet zo te zijn als we ons meer gaan verdiepen en ons open stellen om muziek te gaan leren voordat we veelvuldig naar buiten treden.
Door met regelmaat te oefenen onder begeleiding van een goede leraar kun je de kwaliteit al vele stappen hoger krijgen.
Ik benadruk dit zo, omdat muziek voor mij een vorm van devotie is. Een weg naar het goddelijke. Zo ervaar ik muziek ook. Vanuit die gedachte wil ik meegeven dat ik het erg belangrijk vindt dat er met respect moet worden omgegaan met muziek.

Sangeeta Bhageloe is te volgen via facebook: www.facebook.com/sangeeta.bhageloe.