Sjarda Joemai: Waarom ik mediteer in het dagelijks leven!

Reacties zijn gesloten

Mijn naam is Sjarda Joemai geboren in Suriname, de roots van mijn voorouders liggen in India en ik ben vanaf me 6e opgegroeid in Nederland. Vanuit mijn roots ben ik geïnteresseerd geraakt in de Buddhistische meditatie en de Mindful Based Stress Reduction (MBSR) die de  Amerikaan Jon Kabat Zinn ontwikkeld is. Het Buddhisme ervaar ik als een grote rijkdom en wijsheid vanuit India en dit geeft mijn Indiase achtergrond een grote draagkracht in een Westerse-Witte Maatschappij. Ook heeft het me leren omgaan met Sukha (levensvreugde) en Dukkha (lijden/ontevredenheid).

Ik ben gaan mediteren omdat ik meer over veranderlijkheid (vergankelijkheid) wilde weten, een dierbare kan van de ene op de andere dag er niet meer zijn, dit overkwam mij en mijn familie, lang geleden zijn 2 broers van mijn overleden. In 2007 begon ik met mediteren. In de beginperiode voelen sommige dingen raar voor mij, zo in stilte en de loopmeditatie wie doet dat nu, wat vind ik het raar en moeilijk, ik vond het zo onherkenbaar. De mensen in mijn omgeving vonden het apart en sommige ook wel zweverig. Toch ga ik door en ik merk dat mijn vooroordelen verdwijnen omdat ik zoveel profijt ervaar.

Wat het mij heeft opgeleverd na ruim 19 jaar, is het kunnen omgaan met veranderingen, pijn en verdriet en bewuster keuzes maken. De confrontatie met deze gevoelens aangaan, in plaats van steeds afleidingen zoeken (overactief zijn, eten/ drinken/ roken/ kopen/ internet/ telefoon). Het heeft me geholpen om met (chronische)pijn om te gaan die door medicatie niet weg te halen is.

Ik sta bewuster in het leven, heb meer vreugde en plezier. Een belangrijke ontdekking voor mij is een open hart omdat ik verdriet heb kunnen loslaten en meer humor ervaar bij kleine of grote gebeurtenissen.

Ik zag hoe dagelijkse stress, moeilijke gebeurtenissen, zorgen en piekeren de overhand kunnen nemen bij mensen daarom ben ik de Mindfulness trainersopleiding gaan doen om mensen te ondersteunen bij dagelijkse stress/moeilijke gebeurtenissen. De mindfulness (MBSR) bestaat uit cognitieve gedragstherapie en de Buddhistisch psychologie. In Nederland wordt zowel de Buddhistisch vorm als de mindfulness beoefend. We hoeven geen Buddhist te zijn om te mediteren maar kunnen wel de voordelen ervan eigen maken en het leven te ervaren i.p.v. rennen, vliegen en hollen.

Heb je misschien vragen dan kun je mailen info@themonkeymind.eu