Amar K. Soekhlal: Fijne feestdagen, een gezond en gelukkig nieuw jaar

O holy night the stars are brightly shining, It is the night of our dear Savior’s birth, Long lay the world in sin and error pining, Till He appeared and the soul felt its worth. De man en zijn gitaar begeleiden vlak voor de feestdagen het winkelend publiek met dit prachtige klassieker. Het weer is guur, harde wind en een miezerige regen. Half nat sta ik in de rij voor een broodje kipkroket dat in de aanbieding is voor € 1,- Na een korte aarzeling heb ik er twee genomen, met een beetje mosterd en een toefje mayonaise. Ik vlucht met de broodjes in mijn handen naar de binnen promenade waar het heerlijk warm is. Bij de eerste hap, bleef het hete kroket in mijn boven gehemelte plakken en ik kon nog net een hartgrondig gevloek binnenhouden. Het is immers bijna Kerst.

Foto: Amriet S. Soekhlal

Ik zat op een bankje te genieten van mijn broodjes en ik zag een schattige hindoestaanse vrouw hand in hand met een bakrá, de winkel Chicas binnenwandelen. Ik dacht, daar gaat ze geen kleren in haar maat vinden. Te dik. Misschien voor haar kleinkinderen, want het is een winkel met kleren voor kleine dames. Na een paar minuten kwamen ze weer naar buiten. Vlak bij de uitgang boog haar man diep voorover om haar een kus op haar lippen te geven. Zij aarzelde, want in een flits had ze mij waargenomen. Terwijl ze op haar tenen ging staan om zo in te gaan op de avances van haar man, keek ze met een oog vertedert naar hem en met één oog naar mij. Ik heb werkelijk nog nooit zo onderzoekend naar een broodje kroket, met mosterd en een toefje mayonaise gekeken. Ik gunde hun privacy. Terwijl dit romantische tafereel in het winkelcentrum voltrok, klonk uit de speakers All I want for Christmas is you van Mariah Carey. Zou het toeval zijn? Later kwam ik beiden nog steeds hand in hand tegen bij de Action. Ze had nog steeds een vrolijk gezicht. Ik liep langs haar en zei: “Kaise zus”? Met en stralend gezicht antwoordde ze: “Achhá bhai kaise tu? Fijne feestdagen”. Ik stapte op fiets en reed terug naar huis. Ik maakte de deur open en op de achtergrond hoorde ik het liedje van Mukesh, een lied dat gerust mijn levensvonk is.

Kisiki muskuráhaton pe ho nisár

Kisiká dard mil sake to le udhaar

Kisike wáste ho tere dil mein pyár
Jiná issi ka nám hai

 

Offer je zelf, voor een glimlach bij een ander

Leen je schouder om de pijn van een ander te velen

Koester liefde voor iemand in je hart

Dit is wat het leven zo mooi maakt

 

Beste lezers van de nieuwsbrief van het Sarnámihuis, ik wens u namens al mijn mede columnisten, alle vrijwilligers en het bestuur van het Sarnámihuis pyár aur khusi bharal nawá sál. Maak er wat moois van.

Amar K. Soekhlal