Anima Jhagroe-Ruissen: CTRL + ALT + IDENTITY

Toen ik het voorproefje over Ashanti in de Indian History Month zag, werd ik meteen enthousiast … en teleurgesteld. Helaas zijn hun artikelen nog steeds relevant. Maar ik ben dankbaar dat ik ze nu ken. De strijd voor emancipatie, gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid die vrouwen van kleur in Nederland voeren lijkt soms eindeloos. Maar wat de Ashanti-artikelen ook laten zien is veerkracht, moed en saamhorigheid in deze strijd.

Als een eerbetoon aan de vrouwen die ons voor waren, wordt Ashanti opgenomen in mijn danstheatervoorstelling CTRL + ALT + IDENTITY. Ik wil in CTRL + ALT + IDENTITY, waar ik momenteel aan werk, verhalen van Surinaams-Hindostaanse vrouwen delen, omdat onze verhalen vaak gemarginaliseerd worden.

Verhalen delen via hennakunst

Het is niet het primaire doel van deze voorstelling om te laten zien dat we wel bestaan. Ik wil natuurlijk wel momenten creëren waarin we zichtbaar zijn (d.m.v. korte experimentele performances), maar belangrijker: spaces of healing en reflectie voor Surinaams-Hindostaanse vrouwen onder elkaar. Die momenten vinden plaats in de vorm van hennaworkshops (periode sept ’21 – jan ‘22) en de (eind)voorstelling (première 12 maart 2022)*. Na de danstheatervoorstelling volgt aansluitend een gesprek, omgeven door Ashanti-artikelen en kunst van Surinaams-Hindostaanse vrouwen. Inmiddels zijn de eerste hennaworkshops georganiseerd en elke keer laat de hennakunst zien hoe rustgevend en krachtig ze is. Eén van de meest inspiratievolle momenten tijdens de workshops is voor mij het moment dat de hennadesigns gecreëerd worden. Wat ik voorbij zie komen… ik zou er zelf nooit op komen! Het is een geschenk om onze verschillende visualisaties te zien en delen. Heel anders dan het gebruik van woorden en dat maakt het zo interessant! Desalniettemin, vraag ik alle deelneemsters aan het einde van de workshop drie woorden op te schrijven die in hun opkomen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. ‘community’, ‘verbinding’ of ‘breaking the cycle’. Ze vormen belangrijke input voor de voorstelling. Oef, terwijl ik dit tik voel ik weer de energie van die workshops!

Verbinden van verhalen

Als artiest probeer ik met CTRL + ALT + IDENTITY meerdere kunstvormen en verhalen te verbinden. Een voorbeeld is mijn performance – feat. artwork by Nazrina Rodjan –  tijdens de openingsceremonie van het Humans of Film Festival in Amsterdam. De openingsfilm ging over 2 zwarte vrouwen die strijden tegen racisme en (gender)ongelijkheid via de Black Lives Matter movement. Nazrina had in 2020 tijdens de BLM protesten in Nederland een tekening gemaakt waarin solidariteit met BLM werd getoond. Ik danste in de bioscoop vóór haar tekening op het scherm en gebruikte tijdens de performance enkele woorden vanuit de Hennaworkshops om de boodschap van solidariteit meer kracht te geven. Ik had het gevoel dat zowel Nazrina als de deelneemsters van de Hennaworkshop bij me waren.

Interesse?

Ik zal elke maand een column over CTRL + ALT + IDENTITY schrijven. Ik hoop dat ik kan laten zien hoe onze verhalen gevormd worden (via dans, henna, tekeningen, foto’s, kleding, zang, muziek etc.). Voor de eindvoorstelling is het belangrijk om met meerdere vrouwen samen te werken. Daarom ben ik op zoek naar andere vrouwen die interesse hebben om een rol in en rond de voorstelling te vervullen. Voor nu wil iedereen uitnodigen die interesse heeft om aan de hennaworkshops deel te nemen. De eerstvolgende workshop staat op 24 oktober in Rotterdam gepland!

To be continued! <3

* Overige speeldata: 11 maart (try-out) en 13 maart 2022 in Rotterdam, eerste week juli 2022 in Den Haag