Column Sebieren Hassenmahomed – Aflevering 39: Carla: Ik ben de grootouder van kinderen met Hindostaans bloed

Nadat ik bericht had gekregen dat Carla er met vakantie was, heb ik te kennen gegeven dat ik haar wilde ontmoeten met de vraag of zij mij ook wilde zien. Het antwoord was ja en dat ze weleens naar mij gevraagd had. Carla is 88. Voor mij betekende het dat ik uit een nieuw boekje zou gaan lezen.

Een afspraak werd gemaakt met het volgende verhaal;

Van mijn Oma, de moeder van mijn moeder herinner ik mij dat zij op ‘Lantiegrong’,  ’s Lands Bejaardentehuis woonde. Toen ze ziek werd, heeft mijn moeder haar opgehaald tot haar overlijden. Ze poetste haar tanden met tabaksblad dat voor vijf cent bij de Chinees werd gekocht of ze poetste met een halve sigaar idem voor vijf cent bij de Chinees te koop. Ik heb haar nooit zien roken. Mijn vader stikte voor haar de ‘foo-lintie-ondrobroekoe’. Dat was aan iedere zij 2 lintjes net als bij iedere dij om vast te maken, er was geen elastiek. In die tijd had iedereen een ‘Angisa’  de driehoekvormige, er zijn foto’s. Thuis droeg ze een  kabai of kimono, op straat de koto. Oma  had een zus en een broer. Van haar zus is bij mij bekend dat zij naar een ander district was verhuisd.

Ik ben het jongste kind van de dertien, nu ben ik de enige levende. Ze zijn allemaal boven de negentig geworden, mijn zus Dinnie die jij gekend hebt is honderdentwee geworden. Zij is twee jaar geleden heen gegaan. Ze hebben mij als kind met z’n allen verwend, ik weet dat ze mij baadden en met mij  speelden. Ons erf was een eigen perceel in hartje stad, vlakbij dokter Redmond. Zij was een lieve arts, hielp ook mensen zonder geld. Ze had het altijd druk omdat ze bij alles behulpzaam was. Op de radio heb ik haar niet gehoord. Omdat ik klein was weet ik het fijne niet over haar. Volgens mij was zij het enige kind van haar ouders. Toen wij daar kwamen wonen was ik acht. Dhr Redmond, haar vader, was gepensioneerd Onderwijzer en woonde toen samen met zijn tweede vrouw,  we noemden haar Moesje.

Na het lager Onderwijs heb ik de Huishoudschool bezocht om daarna voor vroedvrouw, nu heet het verloskundige, te leren. Helaas konden mijn ouders de toen harde vijf guldens niet betalen, waardoor ik mijn droom niet heb kunnen waarmaken.

Op mijn achttiende leerde ik mijn man op een feestje kennen, we spraken een paar keer met elkaar af, werden verliefd en dachten aan een toekomst samen. We wisten niet anders dan dat er getrouwd moest worden omdat ook onze ouders met elkaar waren getrouwd. Ik vertelde aan mijn moeder over hem, die op haar beurt voorstelde om hem mee naar huis te nemen. Van mama moesten ook zijn ouders komen. Nadat hij om mijn hand had gevraagd mochten we af en toe met elkaar uit. Op mijn twintigste, hij was tweeëntwintig, trouwden we. Vooral in het begin was het heel leuk met hem, hij was een rustige, nette man. De familie hield ook van hem. Nadat we zesentwintig jaar getrouwd waren en al acht kinderen hadden gekregen begon hij met gedrag dat ik niet verwacht had. Hij sloot zich aan bij die ene bekende club en begon relaties aan te knopen met andere vrouwen. Ik pikte dat gedrag niet en vroeg een scheiding aan, met een advocaat in de arm . Hij wilde geen echtscheiding, we verzoenden ons met elkaar tot ik merkte dat hij niet van plan was om zijn oude gedrag te veranderen. De tweede keer zette ik door, ik bleef in ons koophuis wonen met de kinderen en hij moest alimentatie betalen.De rechter besloot dit omdat hij degene was die vreemd was gegaan. Als hij de alimentatie niet betaalde kwam ik geld tekort. Alle acht kinderen moesten gekleed en gevoed worden. Hij hield zich niet altijd aan de gemaakte afspraak, daarom hadden we een keer in het openbaar ruzie met hem gekregen. Zijn vrouw dacht mij te kunnen kwetsen toen ik hem om iets vroeg. Mijn kinderen die erbij waren hebben haar toen duidelijk gemaakt dat, dat niet door de beugel kon. Voor je het wist waren ze allebei verdwenen.

Sinds ik geen vertrouwen meer had in mijn man was ik al begonnen met het buitenshuis werken. Bij een gezin vlakbij ging ik strijken, bij een ander ging ik op de kinderen passen. Bij mij thuis pasten de oudste kinderen op de rest. Voor ik van huis ging kookte ik en schepte het voor ze op, ieder had een eigen bord en toch presteerden ze het om ruzie te maken. Degenen die het eerst kwamen pikten soms iets uit het bordje van de ander. Van de twee werkgeefsters was er eentje aardig om mij regelmatig iets extra’s voor de kinderen mee te geven.

Ik heb ook gedurende zesentwintig jaar een vaste baan gehad als schoonmaakster, tegenwoordig heet het interieur verzorgster. Mijn kinderen zijn allen geschoold en om mij heen met uitzondering van eentje die onder vage omstandigheden is overleden. Hij woonde in het buitenland met een vrouw van daar. Plotseling uit het niets kregen we bericht dat hij was overleden. Ik was thuis in Suriname toen mijn dochter belde. Ze vertelde heel voorzichtig over een ongeluk dat hij had gekregen. Ik vroeg haar om te stoppen met haar verhaal omdat ik direct begrepen had dat hij er niet meer was. We hebben zijn vrouw uit dat verre land nooit gekend, ook na zijn overlijden hebben we haar niet aan de telefoon gekregen. Van een woordvoerder hebben we onduidelijke informatie gekregen. Met moeite is zijn lijk overgebracht naar Nederland waar we afscheid hebben genomen van een danig toegetakeld persoon omdat er ook sectie was verricht op het lichaam. Een week voor zijn overlijden was er niets aan de hand toen hij met zijn zusje getelefoneerd had. Wij hebben de situatie nooit vertrouwd en ervoor gekozen om ons erbij neer te leggen.

Wat mij op de been houdt is gebed en dagelijks een stuk uit de bijbel lezen, verder zit ik ook nog te puzzelen. Van ziekten ben ik gelukkig gevrijwaard, soms is de bloeddruk een beetje hoog, kijk maar naar mijn superslanke benen. Ik ben wat afgevallen hetgeen ik beter vind.

Grote droefenis heb ik voor het eerst ervaren toen mijn mama overleed,ze leed aan suikerziekte. Toen ze zich aan een spijker had verwond, had ze een bloedvergiftiging opgelopen waardoor ze stierf. Ik was toen dertig jaar. Ik ga regelmatig naar haar graf om het netjes te houden. Bij ons begraven we iedereen. In ons ouderlijk huis had ik ook het meeste  plezier ervaren. Mijn moeder was er altijd, mijn vader werkte op Groot Chatillon bij Lepra patiënten. Hij waste zowel mannen als vrouwen in de functie van ziekenverzorger, later heeft hij er ook als kok in de keuken gewerkt. Hij vertelde dat hij werd uitgescholden door de patiënten omdat ze niet op de vroege ochtend gewassen wilden worden. In die tijd was er geen stromend water, ook geen elektriciteit. Het allermooiste was dat we met z’n allen samen met beide ouders zijn opgegroeid. We gingen ook naar de kerk en de Zondagschool. Ik herinner mij niet dat er ooit een kerk werd gebouwd, de gebouwen stonden er allemaal al.  Er werd wel altijd geld opgehaald op de Zondagen, misschien voor renovatie en voor arme mensen. Toen mijn pa overleed was ik vijftig.

Mijn broers hebben nooit in de keuken gestaan of de was gedaan, ze deden andere klusjes. Mijn zonen deden wel de vaat en harkten het erf.

Een poos nadat ik gescheiden was leerde ik de leukste man kennen, mijn grote liefde. We hebben vijfenveertig jaar in harmonie samen geleefd. Hij heeft zowel mij als mijn kinderen met respect behandeld tot hij twee jaar geleden is gestorven. Ik mis hem intens. Mijn ex dacht mij in het begin te kunnen chanteren dat hij geen geld meer zou geven. Typisch dat hetgeen voor hem normaal was, niet voor mij gold bij hem. Ook besefte hij niet altijd dat zijn minderjarige kinderen afhankelijk waren van zijn  zorg.

Mijn schoonmoeder had voor een witte vrouw  gewerkt. De werkgeefster had haar voor de tweede wereldoorlog meegenomen naar Nederland. Na de oorlog kwam ze terug met Nederlandse manieren. De mensen vonden het ‘biegiefasie’ met name vaste regels bijvoorbeeld als de kinderen op een bepaalde tijd binnen moesten zijn. Ze kwam terug voor haar kinderen die ze hier had achter gelaten.

Ik heb heel weinig contact gehad met Hindostanen ook heb ik geen voorouders uit die groep volgens mij. De vader van mijn vader was met een Joodse vrouw getrouwd. Zijn zoon, mijn vader, trouwde een donker gekleurde vrouw.Op Zorg en Hoop was de visverkoper een Hindostaan. De melk werd door witte boeren geleverd.

Mijn tweede zoon kwam thuis met een Hindostaanse jonge vrouw uit Georgetown. Zij was helemaal thuis bij ons wat cultuur betreft. Ze ging mee naar de kerk en at alles wat wij aten. Mijn zoon is er op zijn beurt bij haar ouders ook warm ontvangen. Het was ook geen enkel probleem toen hij bij haar ouders in  Guyana om haar hand ging vragen. Ze zijn daar getrouwd zonder dat hij geld of kado’s hoefde te geven. Volgens hem zou dat in Suriname bij een Hindostaan niet mogelijk zijn op die manier. Zij is nu voorganger in een kerk daar. Hij had haar in Suriname leren kennen toen er veel Guyanezen vanwege armoede naar ons waren geweken. Zij was met haar Oom in Suriname. Door de kinderen van deze zoon ben ik de grootouder van kinderen met Hindostaans bloed. Deze kleinkinderen van mij  groeien op zonder enig invloed van Hindoe of Moslim hindostanen, zij bezoeken de EBG kerk en leven volgens onze normen en waarden als Creolen.

66 gedachten over “Column Sebieren Hassenmahomed – Aflevering 39: Carla: Ik ben de grootouder van kinderen met Hindostaans bloed

 1. Een prachtig ontroerend verhaal. Ik heb het in een adem gelezen. Hartelijk dank hiervoor.🙏🏼

 2. Citaat:
  ‘Mijn vader stikte voor haar de
  ‘foo-lintie-ondrobroekoe’.’

  leuk hoor, die goeie ouwe tijd in
  Switie Sranang, zonder ijskasten,
  diepvriezers, hi tech wasmachines,
  droogtrommels, magnetron, inductie
  kookplaten enz.

  Mooi en directe schrijfstijl van
  Sebieren Hassanmohomed. Ga zo door.

  Er zijn heel weinig hindoestaanse
  schrijvers (sters) nu over in
  Nederland en Suriname dus ons
  verzoek is of sarnamihuis niet iets
  hieraan wil doen, idee een
  hindoestaanse schrijfkring oprichten
  in Cyberspace???

 3. Someone essentially lend a hand to make seriously posts I might state.
  This is the very first time I frequented your website page and so far?

  I amazed with the research you made to create this particular post extraordinary.
  Great task!

 4. Asking questions are really good thing if you are not understanding something entirely, however this article provides
  pleasant understanding even.

 5. Just want to say your article is as astounding.
  The clarity in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 6. I am extremely impressed with your writing skills and also
  with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it
  yourself? Either way keep up the nice quality writing,
  it’s rare to see a nice blog like this one nowadays.

 7. I’m truly enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to
  come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Fantastic work!

 8. Greetings from California! I’m bored to death at work
  so I decided to check out your website on my iphone
  during lunch break. I really like the knowledge
  you present here and can’t wait to take a look when I
  get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, good site!

 9. Just want to say your article is as astounding. The clarity in your post
  is simply great and i could assume you are an expert on this subject.

  Well with your permission let me to grab your RSS feed
  to keep up to date with forthcoming post. Thanks
  a million and please carry on the rewarding work.

 10. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe
  for a blog website? The account helped me a acceptable deal.
  I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided
  bright clear concept

 11. I’ve been browsing on-line more than three hours lately, but
  I never discovered any attention-grabbing article like yours.

  It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web
  owners and bloggers made just right content as you probably did, the net will probably be much more helpful
  than ever before.

 12. Excellent post. Keep posting such kind of information on your page.

  Im really impressed by your blog.
  Hello there, You have done a great job. I’ll definitely digg it
  and in my opinion suggest to my friends. I
  am sure they will be benefited from this web site.

 13. I’m no longer certain the place you’re getting your
  information, however good topic. I needs to spend
  a while studying much more or working out
  more. Thanks for excellent information I used to be in search
  of this information for my mission.

 14. I was wondering if you ever thought of changing the page layout of your blog?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a
  little more in the way of content so people could connect with it better.

  Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

 15. Someone essentially lend a hand to make critically posts I would state.
  That is the first time I frequented your web page and to this point?
  I surprised with the analysis you made to create this
  actual publish incredible. Great process!

 16. Thanks for your marvelous posting! I actually enjoyed reading
  it, you might be a great author.I will be sure to bookmark
  your blog and will often come back at some point.
  I want to encourage yourself to continue your great work,
  have a nice afternoon!

 17. Hi there, just become alert to your weblog thru Google, and found that it is really informative. I’m gonna be careful for brussels. I’ll be grateful in the event you continue this in future. Numerous folks will be benefited from your writing. Cheers!

 18. Simply desire to say your article is as surprising. The clearness in your
  post is simply nice and i can assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your feed to keep up
  to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 19. When I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever
  a comment is added I recieve four emails with the exact same comment.

  Perhaps there is a means you can remove me from
  that service? Kudos!

 20. Quest bars cheap fitnesstipsnew1 quest bars cheap 516999410492780544 quest bars
  cheap
  For hottest information you have to visit world wide
  web and on world-wide-web I found this site as a
  finest web site for hottest updates. Quest bars cheap fitnesstipsnew1 quest bars cheap 516999410492780544 quest bars cheap

 21. You could definitely see your skills in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 22. As Tottenham travel to Manchester City in the final game of a pivotal Premier League weekend, OLIVER TODD selects a composite XI as the title rivals go head-to-head at the Etihad. Sergio Aguero and Harry Kane lead the line in Sportsmail’s Manchester City and Tottenham composite XI… but who else makes the cut?

 23. Its like you read my mind! You seem to know so
  much about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with some pics to drive the message home
  a bit, but other than that, this is excellent blog. A great read.
  I’ll definitely be back.

 24. I’m really inspired together with your writing abilities
  and also with the format on your weblog. Is that
  this a paid theme or did you customize it your self?

  Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to peer a nice weblog like this one these days..

 25. We stumbled over here from a different page and thought I should check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward
  to looking into your web page repeatedly.

 26. Everything is very open with a clear explanation of the issues.

  It was definitely informative. Your website is extremely
  helpful. Thank you for sharing!

 27. Howdy! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.

  Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but
  I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but
  I’m not sure where to start. Do you have any points or suggestions?
  Cheers

 28. It’s actually a nice and useful piece of info.
  I’m glad that you just shared this useful info with us.
  Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 29. Woah! I’m really digging the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to
  get that “perfect balance” between user friendliness and visual appeal.
  I must say that you’ve done a awesome job with this.
  Also, the blog loads very fast for me on Safari.

  Exceptional Blog!

 30. After checking out a number of the blog posts
  on your blog, I truly appreciate your technique of blogging.

  I book-marked it to my bookmark webpage list and will be checking
  back soon. Take a look at my web site as well and tell me
  what you think.

 31. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts
  on this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.
  Studying this info So i’m satisfied to express that I have an incredibly excellent uncanny
  feeling I found out just what I needed. I so much
  indubitably will make certain to do not put out of your mind this
  web site and give it a glance regularly.

 32. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an e-mail.

  I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

 33. Undeniably believe that that you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest factor to understand of. I say to you, I definitely get annoyed whilst people think about issues that they just don’t understand about. You controlled to hit the nail upon the top as neatly as defined out the entire thing without having side effect , folks could take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

 34. Hello there! I know this is kind of off topic but I was
  wondering which blog platform are you using for this website?

  I’m getting tired of WordPress because I’ve had
  problems with hackers and I’m looking at options for
  another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 35. Hey there! I’m at work browsing your blog from my new iphone 3gs!

  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your
  posts! Carry on the fantastic work!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *