De relatie met Fiji en Suriname

Tussen 1879 en 1916 zijn er 60.500 Hindostanen vanuit India naar Fiji gegaan. Satis Rai is een journalist, film- en TV producent die veel schrijft en publiceert over Hindostanen uit Fiji. In een kort artikel over de mlitaire coup op Fiji legt hij uit hoe het allemaal begon en hoe de stand van zaken is op dit moment met de Hindostanen in Fiji. Het land kent een roerige recente geschiedenis die gekenmerkt is door coupplegingen. Deze hebben zeer nadelig uitgepakt voor de Hindostaanse bevolking. Er komen spannende tijden aan met het oog op de naderende verkiezingen.

Het artikel van Satis is in het Engels en kan hier gedownload worden. De analyse is voor rekening van Satis Rai.

Sommige Hindostanen uit Suriname zijn naar Fiji gegaan.

girmit-logo1Roy Badrisingh die voor het onderzoeksteam Sarnámihuis-IISR de contacten onderhoudt met Satis Rai kreeg van hem een link doorgestuurd met korte verhalen van dwangarbeiders in Fiji. In één van de verhalen ontdekt Roy dat het ging om iemand die in Suriname was geweest als dwangarbeider en later naar Fiji is gegaan. Zijn naam is Gayadin. Het is een kort stukje op de website waarin Gayadin vertelt: I had a quarrel with my brothers and so left home. I had been in Surinam before coming to Fiji. I worked in Surinam for about six years and then returned to India with a saving of seven pounds. Surinam was very much better than Fiji.
I shared this money with my kinsmen in India. But I did not enjoy living in my homeland after my return, hence I left for Fiji.