Hindostanen uit Fiji op zoek naar hun roots

In het kader van het project Global Atlas of the Indian Diaspora heeft Roy Badrisingh contact gezocht met Dr. Satish Rai. Satish is geboren in Fiji en is een nakomeling van de Indiase contractanten die tussen 1879 en 1916 naar Fiji zijn gekomen. Fiji is een eilandengroep dat ligt in Oceanië, ten noord-oosten van Nieuw-Zeeland. De Indo-Fijians, zoals ze genoemd worden, hebben de laatste decennia door politieke omstandigheden een rumoerige tijd achter de rug. Velen van hen zijn geëmigreerd naar Canada, Amerika en Australië. Satish Rai is een van hen. Hieronder een korte introductie.

Dr. Satish Rai is een film/ tv-producent en een gemeenschapsontwikkeling professional. Hij heeft toneelstukken, een roman en een aantal artikelen voor boeken geschreven. Tevens heeft hij gewerkt als journalist en uitgever van tijdschriften in Sydney. Sinds 2008 is hij lector in de Community Development (Sydney) en Film & TV productie (Fiji) is geweest. Sinds 2000 runt hij het eigen gefinancierde “Discover Your Indian Roots” project. Momenteel is hij bezig met het schrijven van zijn tweede roman ‘Live in Exile’, gebaseerd op zijn onervarenheid in Londen.

Satish Rai (geboren Lautoka, Fiji) volgde zijn eerste onderwijs in Fiji. In 1980 emigreert hij naar Groot-Brittannië waar hij een BA (Hons) graad in sociologie behaalt. Daar werkte hij als politieagent, raadslid, gemeenschapsontwikkeling en professional anti-racisme. In Groot- Brittannië begon zijn creatieve reis. Hier schreef hij zijn eerste roman en toneelstuk die hij geproduceerd heeft. Satish begon ook zijn voorouderlijke zoektocht in Londen en bezocht India in 1994 en 1995. Later in 1995 is hij geëmigreerd naar Australië. Na het voltooien van MA-graad in Communicatie en Culturele Studies werkte hij als gemeenschapsontwikkeling professional, journalist en uitgever van tijdschriften.

Hij begon zijn film carriere in 1997 en sindsdien heeft hij elf films en 150 tv-afleveringen in Sydney geproduceerd. Satish’ eerste film Milaap: Discover your Indian roots-project startte hij in 2000. Hiermee heeft hij veel mensen geholpen om hun voorouderlijke roots succesvol te traceren in India. Zijn eigen voorouderlijke roots in India heeft Satish eindelijk in 2004 kunnen traceren. Satish reisde samen met zijn broers en zussen en familie naar zijn dorp in india. Sindsdien is hij er drie keer geweest. De zoektocht is te bekijken op zijn youtube-pagina.

In 2009 richtte hij Fiji’s eerste Film & TV afdeling Fiji Institute of Technology en schreef een cursus Digitale Film & TV productie. Na te worden toegekend als “Doctor of Creative Arts” in filmproductie in 2011, werkte hij tot eind 2012 bij de Fiji National University als gastdocent. Satish Rai is directeur van de in Sydney gevestigde Raivision Academy of Film en producent van zijn online tv-kanalen.

Voor meer informatie en het werk van Satish Rai, kijk op:
www.girmitunited.org
https://www.youtube.com/user/RaivisionFilm