Pravini Baboeram: Populariteit of Principes?

Er komt een moment in het leven dat je voor een keuze wordt gesteld. Die keuze gaat over een belangrijke kans voor jouw carrière. Een carrière waar je hard voor hebt gewerkt en waar je veel opofferingen voor hebt gebracht. Er is alleen één probleem, die belangrijke kans botst met jouw principes. Jouw morele kompas, jouw persoonlijke waarden, wijzen een andere kant op dan de koers van die nieuwe kans. Professioneel kan het veel opleveren, maar de vraag is of je jezelf als persoon dan nog in de spiegel kunt aankijken.

Neem het dilemma van Hindostaanse artiesten. Velen worstelen met het bereiken van een mainstream publiek buiten de Hindostaanse gemeenschap. Iedere kans die je krijgt om dat publiek te bereiken is dus een kans om te overwegen. Zelfs als die kans voor jou als artiest lijnrecht ingaat tegen jouw waarden als persoon. Stel je voor dat Geert Wilders de verkiezingen wint en vraagt of je wilt optreden na zijn overwinningsspeech dat wordt uitgezonden op landelijke televisie. Wat zou je doen?

Ravi Jakhotia, ook wel bekend als de Hindostaans-Amerikaanse DJ Ravidrums, weet het in ieder geval wel. Op 20 januari trad hij op tijdens de inauguratie van Donald Trump. Waar vele artiesten weigerden op te treden op de inauguratie van een man die de verkiezingen won met racistische, xenofobische en seksistische uitspraken, besloot DJ Ravidrums toch een optreden toe te zeggen. Zich bewust van de controversie rondom de ceremonie, licht hij op zijn facebookpagina toe: “As a first generation Indian American, I view my participation in the inauguration as a unique opportunity to bring visibility to others like me. With so much attention on bickering and hate, my goal is to spread peace and love thru music. My father came to America with 8 dollars, a one way ticket and no shoes. He came for the pursuit of the american dream. My father and son will be standing next to me on the steps of the Lincoln Memorial while I perform for the american people.”

Als Jakhotia nu een fervent Trump supporter was die volledig achter de boodschap van Trump stond, zou zijn optreden in lijn met zijn principes staan. Maar zijn Facebook bericht laat duidelijk zien dat hij waarde hecht aan diversiteit, liefde en kansen voor migranten zoals zijn vader. Maar hoeveel Jakhotia ook zijn best doet om zijn keuze goed te praten, uiteindelijk weegt zijn wens om zijn succes te vergroten zwaarder dan zijn principes. Hoe graag hij het ook wil houden bij zijn persoonlijke goedbedoelde motieven, hij kan zijn bijdrage aan de inauguratie van Trump niet scheiden van de politieke boodschap die de nieuwe president van Amerika uitdraagt. Het is niet voor niets dat artiesten als Elton John, Celine Dion en Moby optredens hebben geweigerd. Ze zijn zich ervan bewust dat optreden op dat podium een signaal betekent van goedkeuring van zijn beleid en boodschap. Een facebook bericht met een goedbedoelde motivatie verandert daar niets aan.

Het idee van sociale mobiliteit binnen de eigen familie, namelijk zijn succes met een optreden op het Lincoln Memorial als kind van een man die met 8 dollar en zonder schoenen naar Amerika kwam, verandert niets aan het beleid van Trump om alle moslims toegang tot het land te weigeren. Zijn bijdrage aan diversiteit door het zien van zijn bruine gezicht op een podium van witte gezichten verandert niets aan het doel van Trump om een muur te bouwen bij de grens van Mexico om andere bruine gezichten buiten het land te houden. Zijn doel om liefde en vrede te verspreiden door muziek verandert niets aan het idee van Trump dat hij vrouwen zonder toestemming mag betasten.

Wat wel tot verandering kan leiden is het aanspreken van mensen op immoreel gedrag. Marcel van Oosterom, ook wel bekend als DJ Insane, deed precies dit toen hij werd gevraagd op te treden op het Holi Festival of Colors, een festival dat culturele kaping pleegt van Holi door het Hindoefeest te verplaatsen van de lente naar de zomer. Hij schrijft in reactie op het verzoek om op te treden het volgende:

“Dear Holi Team, thanks for the interest but I will pass this event. Personally I find the theme very disturbing considering you’re using a very religious concept for your event that absolutely has nothing to do with the true meaning of Holi, even the date is way over due. I talked to (naam red) from SUNBURN festival in Goa about this and he is shocked that this is happening. If it was any other theme that was not related to any kind of offence, I would definitely consider your offer. For the near future I strongly advise you to change the theme and do some research before you are using any other kind of religious theme for your commercial parties.”

Van Oosterom had, net als Jakhotia, ervoor kunnen kiezen op te treden op een groot podium om een boodschap van liefde te verspreiden met muziek. Maar diep van binnen weet Van Oosterom dat dit niet strookt met zijn persoonlijke waarden. Zijn principes wegen zwaarder dan de wens om een podium te betreden dat zijn populariteit kan vergroten. Niet alleen weigert van Oosterom op te treden, hij draagt oplossingen aan om het probleem van culturele kaping te voorkomen door het thema van Holi te veranderen.

Velen, of je nou artiest bent of niet, zullen zo’n moment tegen komen. Op dat moment zal je moeten doen wat jij denkt dat juist is. En iedereen zal een mening hebben over die keuze. Sommigen bekijken het puur vanuit professioneel oogpunt en zeggen: doen! Het doel heiligt de middelen! Anderen zullen nagaan wat dit met jou als persoon doet. Wat zegt jouw hart, jouw morele kompas? Het kan zelfs zijn dat je mensen die je als supporters beschouwde verliest. Maar het leven draait niet om facebook likes of youtube views. Uiteindelijk gaat het om wat jij denkt dat het beste is voor jou. De enige vraag die daarbij rest is: is dat mijn populariteit of mijn principes?