Column Amar K. Soekhlal – Aflevering 25: De boze hindoestaan!

Ik zie hem elke ochtend binnenkomen waggelen met zijn onafscheidelijke kwaliteitskrant “Metro” onder zijn armen. Hij spelt de krant uit, in kantoortijd. Meestal ga ik demonstratief naast hem staan en dan vraag ik aan hem of ik mijn horoscoop mag lezen. “Je gelooft toch niet in die onzin hé Amar” . “ Maar gekke Henkie jij gelooft toch alles wat er in die krant staat “ riposteer ik. Volgens gekke Henk deugt er werkelijk niets aan Nederland  en alles is de schuld van de politiek. De pensioenen verdampen, politici zijn potverteerders, de gezondheidszorg is een chaos, bankiers zijn graaiers. De hele maatschappij krijgt een veeg uit de pan. Ook de buitenlanders natuurlijk, maar mij vindt hij een alleraardigste peer, want ik ben geen buitenlander. Immers, Suriname was onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Hij gaat bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer niet stemmen en als hij gaat stemmen dan op de PVV. Hij is zo’n typische boze witte man.

Maar ik kwam ook de boze hindoestaan tegen. Op een van de hindoestaanse radiostations luisterde ik naar een programma met de titel “Is de PVV een alternatief voor u”. Mensen konden inbellen en hun mening geven. Ik schrok me rot van wat ik daar hoorde. Een ruime meerderheid van de inbellers zal straks in maart voor de verkiezing van de Tweede Kamer op de PVV stemmen. De belangrijkste reden was een rabiate anti-islam sentiment. Ik vroeg mij ook af waar dit sentiment vandaan komt? Ik heb heel veel vrienden met een moslim achtergrond. Onze relatie kun je het best omschrijven als “Jaháji bhai en bahin”. Wij komen bij elkaar over de vloer, gaan met elkaar op vakantie, zij drinken wijn en ik eet varkensvlees. In Suriname wist ik niet dat mijn goede vriend Rostam een moslim was. Van mijn oudere vrienden begreep ik dat in Suriname in bepaalde wijken wel spanningen waren tussen hindoes en moslims onder andere vanwege het slachten van koeien in masjid tijdens Idul Adha, het offerfeest.

Ook in bioscopen zag je die tegenstelling. Bij een liedje van Mukesh applaudisseerde de zaal en bij een liedje Mohamed Rafi  hoorde je teksten als “Dekhná Rafia kaise mare hai” ( hoor het sterven van Mohamed met Rafi).  Een uit India geïmporteerde tegenstelling? Het lijkt alsof in Nederland maar ook in Suriname de tegenstelling tussen hindoes en moslim verscherpt is. Is er sprake van een negatieve beïnvloeding door wat er in de wereld en dan met name in Nederland over de Islam wordt geschreven?  Het gedoe bij interreligieuze huwelijken vanwege de dwang tot bekering (de dwang die ik overigens verafschuw)? Zou het komen dat men ook slachtoffer is geworden van Marokkaanse straatschoffies?  Of door de onzin die tegenwoordig via de social media wordt verspreid? Zo kreeg ik een app waarin wordt geclaimd dat de Taj Mahal geen graftombe is maar een Shiva mandir. Het wordt gepresenteerd als de ontrafeling van een eeuwenoud geheim dat voor hindoes geheim was gehouden en dat dit het bewijs is van Het Grote Onrecht tegen hindoes door moslims.

Het pijnlijke is dat men dit soort baarlijke nonsens voor waarheid aanneemt. Evenals dat de Kaaba ook een mandir is geweest met beelden van hindoegoden.  Alternatieve waarheden is geen uitvinding van Trump hoor! Waar is het kritische denk vermogen gebleven? Als je niet in staat bent om een historisch gedocumenteerd boek te lezen, kijk dan tenminste op Google. Zijn deze idiote hersenspinsels een reden om op de PVV te gaan stemmen?

Ik ga u natuurlijk geen stemadvies geven. Ik verwijs u naar de column van Naushad Boedhoe. We moeten ons grote zorgen gaan maken over wat er in Europa staat te gebeuren. In Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en ook in Nederland. Partijen die een anti-immigratie standpunt hebben kunnen straks aan de macht komen. Wat betekent dit voor u, beste inbeller? Wel eens over nagedacht? Het stigma ‘Gutmensch’ dat u draagt als een koningskroon kan wel eens vies tegenvallen, want de eerste slachtoffers zullen de stemmers op die partij zijn. Dit blijkt ook uit onderzoek van de stemmers die voor de Brexit waren. De houding van veel van die inbellers vond ik ook erg tegenstrijdig. Ze klagen steen en been over discriminatie en de aanwezigheid van een glazenplafond, maar stemmen op een partij die bewust en willens en wetens discrimineert.

De boze hindoestaan, ik dacht dat het mensen waren die klaagden over de SLM tickets. Overigens die zijn nu ook goedkoop.