Shehnaaz Abdoel: Taboes deel 3 – Taboes doorbreken, hoe doe je dat?

Je hebt een tijdje op mij moeten wachten en misschien is het nèt genoeg geweest om alles te integreren waar we het de vorige keren over hebben gehad.

“Taboe”. Het houdt onze gemeenschap generaties lang in de greep en ervoor zorgt dat we niet of nauwelijks meer vooruit komen.

“Taboe”. Het zorgt ervoor dat we meer van onszelf en van elkaar gaan vervreemden.

“Taboe”. Het zorgt ervoor dat we keuzes maken waarbij we ons diep van binnen onveilig voelen.

“Taboe”. Het zorgt ervoor dat we overleven in plaats van leven.

“Taboe”. Alleen het woord heeft al een zware lading voor de Hindostaanse gemeenschap.

Even een recap van de vorige keer: we hebben het gehad over de verschillende taboes binnen onze gemeenschap: misbruik, mishandeling, middelengebruik, status, relatieproblemen, (homo)seksualiteit, hiërarchie, interraciale dating, de positie van de vrouw t.o.v. de man, het rouwproces en uiterlijk.

Je weet nu ook wat de functies zijn van taboes en de invloed ervan op onze gemeenschap.

Vandaag wil ik weer een stapje verder gaan: wat is er namelijk voor nodig om taboes te kunnen doorbreken?

Allereerst wil ik aangeven dat er geen goed of slecht is. Iedereen heeft zijn eigen proces. Je kunt het niet fout doen. Wel is het belangrijk om stil te staan bij het volgende:

Bewustwording

Word je bewust van het probleem. Belangrijke vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn:

‘Welk probleem of welke problemen spelen er?’

‘Wat betekent dit probleem voor mij?’

‘Welke impact heeft dit probleem op mijn leven en op dat van mijn naasten?’

‘Zijn er kinderen betrokken?’

‘Welke impact heeft het probleem op het leven van mijn kinderen?’

‘Wat wil ik mijn kinderen meegeven en waarom?’

Wanneer het gaat om de veiligheid van jou en / of je kinderen, wil ik je uitnodigen om hier extra bij stil te staan. Soms kun je niet anders dan jezelf of je kinderen direct in veiligheid brengen. Er kunnen dan veel gevoelens van schuld en schaamte mee spelen. Wanneer hier sprake van is wil ik het volgende tegen je zeggen: je kunt nooit fouten maken wanneer je handelt uit veiligheid.

Zelfreflectie

Dan komt het stukje waar we bijna allemaal voor zakken. En echt, ik spreek uit ervaring. We willen allemaal zoveel veranderen en het liefst willen we dat de ander verandert. Maar het blijft verdomd moeilijk om naar jezelf te kijken. Belangrijke vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn:

‘Wat is mijn aandeel in het probleem?’

‘Zijn er gedragspatronen waar ik verzeild in ben geraakt?’

‘Hoe komt het dat ik in deze patronen terecht ben gekomen?’

‘Waar komt dit gedrag vandaan?’

‘Is mijn gedrag schadelijk voor mezelf of voor anderen?’

‘Wil ik veranderen?’

‘Welk gedrag wil ik veranderen?’

‘Wat zou het betekenen voor mezelf en anderen als ik mijn gedrag zou veranderen?’

Stel doelen

Maak een plan van aanpak. Ga aan tafel zitten. Pak pen en papier. Maak een vision board, koop een mooi schriftje of een burn book. Stel realistische,  meetbare doelen en verzin subdoelen zodat je jezelf niet kunt teleurstellen. Maak afspraken met jezelf en evalueer regelmatig. Steek werk in jezelf. Bedenk wat je allemaal nodig hebt om aan jezelf te werken en sta stil bij elke stap van jouw ontwikkeling.

Innerlijke factoren

Zijn er innerlijke factoren die eerst aangepakt moeten worden? Soms moet je eerst beter voor jezelf gaan zorgen voordat je een knoop door kunt hakken. Of je moet weerbaarder worden om zware beslissingen te nemen. Either way, kijk naar jezelf en stel vast wat jij zelf nodig hebt om je draagkracht te vergroten en je draaglast te verlagen. Heb je last van uitstelgedrag? Er zit altijd iets achter. Figure it out!

Externe factoren

Geef je teveel geld uit, zit je vast in een giftige omgeving, moet je afstand doen van bepaalde bezigheden die ervoor zorgen dat je vast blijft zitten in je gedrag? Wat komt er nu als eerste in je op als je dit leest? Juist. Dan is dat, die persoon of die bezigheid datgene wat je als eerste los moet laten.

Netwerk

Zijn er mensen waar je naartoe kan gaan als je je rot voelt, die jou volledig accepteren?

In mijn donkere dagen waren het de mensen om mij heen die ervoor hebben gezorgd dat ik mezelf elke keer weer kon herpakken als ik het zwaar had.

Ditzelfde geld voor een giftige omgeving. Als je vast zit in een giftige omgeving, kan het jaren duren voordat je erachter komt dat zij je remmen in je groei en ontwikkeling. Dit kan pijn doen en behoorlijk steken. Vooral als het gaat om mensen die zeer dicht bij je staan. Maar stel jezelf de volgende vraag: hoe lang wil je nog zo doorgaan?

Maak dingen bespreekbaar

Als je eenmaal weet welke taboes je wilt gaan doorbreken is het de kunst om dingen bespreekbaar te maken. Dit kan ontzettend lastig zijn. Wij Hindostanen hebben nu eenmaal te maken met problemen als shaming, manipulatie en emotionele chantage. Onthoud dat dit allemaal voort komt uit pijn. Mensen die zichzelf niet kunnen helen, zullen dit altijd afreageren op anderen. Dit zullen dan ook mensen zijn in hun directe omgeving. Het is daarom belangrijk om zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven staan. Weet wat je kunt verwachten en weet dat de dingen niet persoonlijk gericht op jou zijn, maar dat dit alles te maken heeft met diepgewortelde problematische patronen. Een tip van mij hierbij is: doe het niet alleen. Zorg dat er iemand is die je kan ondersteunen en jou veiligheid kan bieden.

Het laatste wat ik je mee wil geven: ga het maar gewoon doen.

Voel je angst. Kijk je angst in de ogen. Huil als je verdrietig bent en word boos als je woede voelt. Al jouw emoties mogen er zijn. Helen begint bij voelen. Dus voel. Integreer je schaduw. Neem hem of haar bij de hand en wijs het de weg.

We zitten nu in een tijdperk waarin alle overtuigingen en structuren die wij kennen worden doorbroken. En weet je: het begint met jou.

Jij bent degene die deze cirkel gaat doorbreken.

Jij bent degene die een einde maakt aan dit alles.

En jij bent degene waar jouw voorouders op hebben gewacht.

Start acting like royalty again. It is time. Claim it. Affirm it. Live it.