Aniel Pahladsingh – Het boek inreisverbod en de migratieproblematiek

Op 27 januari 2022 is het boek ‘Het inreisverbod in vreemdelingen- en strafrecht; over deze Europese maatregel en aanverwante instrumenten in Nederland’, 4e druk, verschenen van de auteurs Jim Waasdorp en Aniel Pahladsingh. De auteurs stellen dat de Europese wetgever tekort is geschoten in de wet- en regelgeving inzake het inreisverbod. In deze uitgave worden recente ontwikkelingen op het gebied van het inreisverbod en andere instrumenten zoals de intrekking van nationaliteit voor vreemdelingen binnen Nederland in kaart gebracht.

Stapsgewijs bespreken de auteurs de totstandkoming van wetgeving op politiek niveau versus de rechtspraak en de uitvoering van deze wetten met als doel om te komen tot een doeltreffend terugkeer- en verwijderingsbeleid ten aanzien van illegale vreemdelingen.

De Stichting Migratierecht Nederland heeft rond de boekpresentatie een symposium georganiseerd. Het was een hybride-bijeenkomst. Auteurs en sprekers waren op locatie bij Felix Meritis in Amsterdam. De deelnemers volgden het symposium digitaal. Het organiseren van een dergelijk event in de corona piek is complex, maar gelukkig kon het doorgaan. Helaas was het publiek digitaal aanwezig met ongeveer 50 professionals hetgeen in normale omstandigheden het dubbele zou zijn geweest. Maar het was fijn dat het symposium uiteindelijk door kon gaan in deze onzekere tijden!

De presentatie in Amsterdam in de zaal bij Felix Meritis was bijzonder, sfeervol, indrukwekkend en natuurlijk eervol om daar een presentatie te geven en om in panel deel te nemen. Felix Meritis (‘Gelukkig door verdiensten’) is de naam van een voormalig genootschap en het bijbehorende gebouw aan de Keizersgracht 324 te Amsterdam. Het gebouw heeft vandaag de dag een publieke functie waarin publieksprogramma’s als lezingen, debatten, optredens, film, exposities en workshops worden georganiseerd.

Als je mag spreken op zo een bijzondere locatie en vervolgens met andere deskundigen verder kunt praten in een mooie setting dan ben je bevoorrecht. In 1700 zou mijn voorvader, die ergens in India zat, niet eens in dit pand komen, want dat was alleen voor leden. En in de tijd is er toch wel wat veranderd. Anno 2022 is het pand vrij toegankelijk. En dan moet je gewoon knallen in zo een setting en je niet afleiden door de entourage eromheen.

Het is als Nederlandse voetballer in een klassiek stadion spelen, bijvoorbeeld op Anfield Road in Liverpool spelen, en je wedstrijd spelen en je niet laten beïnvloeden door de sfeer en ambiance. En dan de volgende week weer gewoon je weer motiveren voor een wedstrijd bij een provincieclub.

Het actualiseren van het boek heeft ons echt wel bloed, zweet en tranen gekost. In drie jaar tijd is er veel gebeurd op Europees niveau ten aanzien van de rechtspraak en nationaal in zowel het vreemdelingenrecht en strafrecht. Maar met dit boek kunnen de professionals in de rechtspraktijk verder. En de woorden van M. Kremer  (voorzitter van de ACVZ), die het boek digitaal kreeg uitgereikt, gaven aan dat dit boek voor haar commissie van groot belang is bij het onderwerp rechtsbescherming. De paneldiscussie en ook de plannen van het nieuwe kabinet maken duidelijk dat we waarschijnlijk over 2 jaar opnieuw kunnen werken aan uitgave van een vijfde druk. Maar dat is toekomstmuziek.

Het boek is uitgegeven door Iustitia Scripta en is onder andere te bestellen via: https://www.iustitiascripta.com/978-90-830661-4-1 en alle (online) boekhandels in Nederland en Vlaanderen.