Tanya Sitaram is een jonge opkomende historica van de Hindostaanse geschiedenis in Suriname. Hier volgt een kennismaking met een jongedame die in de komende jaren veel van zich zal laten horen op het gebied van de Hindostaanse geschiedschrijving.
Tanya Sandhya Vijantie Sitaram is geboren op 15 december 1982 te Paramaribo. Ze is werkzaam bij het Nationaal Archief Suriname (NAS) in de functie van Chef Studiezaal en Bibliotheek.
Ze heeft een Bachelor of Arts diploma in de Journalistiek behaald aan de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs.
Zij is thans bezig met de afronding van haar Masteropleiding in Geschiedenis aan het Institute for Graduate Studies and Research. Het onderwerp van haar Master onderzoek is: Hindustaanse contractarbeidsters, 1873-1921.
Zij heeft verschillende archief- en interne trainingen gevolgd bij het NAS alsook in het buitenland. Enkele andere cursussen die zij heeft gevolgd zijn: oral history, management, communicatie, presenteertechnieken, netwerken en besluitvorming, basisfotografie, wetenschappelijk/academisch schrijven, herschrijven van de Surinaamse geschiedenis, train de trainer voor Documentaire Stichting Opleidingen en Informatie Voorziening.
Tevens is zij docent geweest bij de Stichting Nederlands Onderwijs Suriname, gecommitteerde van het Instituut voor Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs (IMEAO) voor het vak Agenda en Archief, en docent Documentaire Informatie Voorziening bij het IMEAO.
Recent is zij toegetreden als lid van de Museum Raad van de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie, NSHI, voor de opzet van een Hindustaanse Museum.
Daarnaast onderzoekt en schrijft zij namens het NAS in de wekelijkse rubriek van de Ware Tijd, Historia. Zij was de hoofdverteller in de documentaire Tetary over de opstand op plantage Zorg en Hoop in 1884 gemaakt door Stichting OHM.
Verder heeft zij meegewerkt aan verschillende televisie producties, zowel nationaal als internationaal.
Zij heeft deelgenomen aan drie conferenties n.l.:
1. In 2012 aan het Nationaal Wetenschappelijk Congres, ‘AdeKUS Research Days’, waar zij de voorlopige bevindingen en stand van zaken van haar Master these heeft gepresenteerd.
2. De 13e internationale conferentie in 2012 van de Association of Caribbean Women Writers and Scholars i.s.m. het Instituut voor de Opleiding van Leraren, met als thema ‘The Caribbean, the Land and the People’, waar zij een paper heeft gepresenteerd over Female Pundits in Suriname.
3. In 2013 aan de Conference on Bonded Labor, Migration, Diaspora and Identity Formation in Historical and Contemporary Context, met als thema ‘Legacy of Slavery and Indentured Labor, Past, Present and the Future’, waar zij een paper heeft gepresenteerd over The Position of Hindustani Female Indentured Women in Suriname, 1873-1921.