“Waarom heeft Allah mij gestraft?” riep moeder Jokhoe huilend uit toen haar zoon haar vertelde dat hij op mannen viel. Ze wist niet eens wat homoseksualiteit was. Veel later, als ze schrijver Sandew Hira vertelt over haar eerste reactie, zegt ze er steeds bij: “Mijn zoon is homo en hij is zó”, waarbij ze met haar duim ferm naar boven wijst.
Mevrouw E.S. Jokhoe-Bodha is één van de tienduizenden moeders in de Surinaamse gemeenschap die op enig moment in hun leven voor de vraag zijn gesteld: houd ik meer van mijn cultuur of van mijn kind? En cultuur staat voor een brede mix van geloof, waarden en normen, overgeleverde opvattingen van generatie op generatie. En in die cultuur is liefde van mannen voor mannen en vrouwen voor vrouwen een verboden liefde.
Dit boek gaat over de vraag hoe hetero’s in de Surinaamse gemeenschap omgaan met homoseksualiteit. Die hetero’s zijn de kinderen, ouders, familieleden en vrienden van Surinaamse homo’s en lesbiennes.
Sandew Hira heeft op basis van interviews met Surinaamse homo’s, lesbiennes en hetero’s een beeld geconstrueerd van de complexe emoties die naar boven komen als blijkt dat een vader, moeder, zoon, dochter, broer, zus, vriend of vriendin zijn of haar homoseksuele voorkeur bekend maakt.
Het proces van afstoting, tolerantie en acceptatie komt op een indringende wijze tot uitdrukking in bewogen verhalen die aantonen hoe een gemeenschap verandert als verboden liefdes ontluiken en tot wasdom komen.