Laatste bericht: aanmeldingen 4 juni stopgezet vanwege overvolle boeking!

Reacties zijn gesloten

Presentatie Calcuttabrieven: een mijlpaal in de Hindostaanse geschiedschrijving

De afgelopen jaren heeft het publiek al kennis kunnen nemen van de Calcuttabrieven, een unieke bron voor de geschiedenis van Hindostanen die niet eerder ontsloten is geweest. Op 4 juni 2022 is het dan eindelijk zover. Dan wordt in het kader van 149 jaar Hindostaanse Immigratie de tiendelige encyclopedie van de Calcuttabrieven officieel gepresenteerd aan het publiek. De naam Calcutta-brieven staat voor het geheel van de correspondentie tussen autoriteiten in Suriname, India en Guyana over Hindostanen en hun familie in die landen tussen 1873 en 1946. Het bijzondere aan deze correspondentie is dat het de emoties blootlegt van mensen wier stem nooit gehoord is geworden. Het laat een deel van de koloniale geschiedenis zien waar niet vaak over geschreven wordt: de emotionele dimensie in de relatie tussen familieleden die vertrekken en zij die achterblijven.

Mijlpaal in de Hindostaanse geschiedschrijving

Het Sarnámihuis beschouwt de presentatie van de Calcuttabrieven als een bijzondere mijlpaal in de Hindostaanse geschiedschrijving. Het is namelijk meer dan alleen een encyclopedie. De Calcuttabrieven zijn gekoppeld aan verschillende databases met informatie over Hindostanen:

  • De immigratieregisters
  • De volkstelling van 1921
  • De gegevens van families uit Zuid-Afrika en Suriname die uit dezelfde dorpen kwamen
  • Boekpublicaties met primaire bronnenmateriaal

Met deze publicatie kunnen nu van 6.600 Hindostanen de namen van hun familieleden in India worden opgezocht. Hiermee is er voor het eerst een unieke Centrale Historische Database van Hindostanen beschikbaar die deze bronnen met elkaar heeft verbonden.

Een monumentaal werk

Met de publicatie van de Calcuttabrieven wordt na 5 jaar een groot project afgerond. In die periode heeft een team van 8 mensen onder leiding van Sandew Hira en Tanya Sitaram het 77 meter lange archief van de Agent Generaal in het Nationaal Archief Suriname onderzocht op brieven van en over Hindostanen. Er zijn 1.634 inventarisnummers doorgeploegd en 6.060 foto’s gemaakt van archiefdocumenten. De veelal handgeschreven documenten zijn getranscribeerd in Word bestanden. De Engels documenten zijn vertaald naar het Nederlands. Met speciale software zijn uit de Word transcripties de namen van personen eruit gehaald en familieleden in Suriname en India aan elkaar gekoppeld. Ook zijn er trefwoorden gekoppeld aan de personen zodat hun verhalen gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd. Deze encyclopedische informatie is bijeengebracht in een tiendelige publicatie van 5.284 pagina’s. De encyclopedie is vooral bedoeld voor kennis- en cultuurinstellingen. Voor het publiek is een populaire versie beschikbaar van 520 pagina. Deze versie bevat de namenlijst van Hindostanen en hun familie in India op basis van de Calcuttabrieven.

Programma 4 juni 2022

Op zaterdag 4 juni wordt de tiendelige encyclopedie aan het publiek gepresenteerd. Na de verwelkoming door het Sarnámihuis en de Vahon Hindoebasisschool, vertelt redacteur Sandew Hira over de totstandkoming van de Calcuttabrieven en de verhalen die hem zijn bijgebleven. Ook zullen drie Hindostaanse vrouwen van de generatie van nu drie Calcuttabrieven voordragen en delen wat de brieven van hun voorouders voor hen vandaag de dag betekenen.

Daarnaast wordt 1 minuut stilte gehouden voor de 5.100 jonge mensen die omgekomen zijn van honger en uitputting (de gemiddelde leeftijd was 21 jaar) en de 31 Hindostanen die tijdens opstanden in 1884 op Zorg en Hoop en in 1902 in Mariënburg zijn doodgeschoten.

Ook wordt het publiek uitgenodigd worden om hun kennis van de Hindostaanse geschiedenis te checken met een korte geschiedenisquiz. Tot slot wordt het eerste exemplaar van de encyclopedie aangeboden aan VAHON en Akbal Mohamed, die een belangrijke steunpilaar is geweest voor het project. De avond wordt afgesloten met een Baithak Gáná Gala concert.

Zie hier een voorbeeld van hun optreden.

Informatie & Aanmelding

De presentatie van de Calcuttabrieven mag je dus niet missen! Check hieronder alle info voor aanmelding:

Locatie: Vahon Hindoebasisschool

Aanvang: 19.30 (inloop 19.00)

Adres: Mackaystraat 6, 2571 BK Den Haag

Toegang: gratis

Voor info: 06-12097216

Aanmelden: Aanmeldingen zijn stopgezet vanwege overvolle boeking. Vrijdag ontvangen de personen die zich aangemeld hebben een email met een QRcode om binnen te kunnen komen.

De prijs van de populaire uitgave (520 pagina’s) is te koop voor € 50.