Column Shantie Sieuw – Aflevering 2: Bhakti Yoga Center Rotterdam

Tijdens mijn zoektocht naar nieuwe activiteiten voor onze vereniging, kwam ik in aanraking met Stichting Bhakti Holland. Omdat H.C. Vereniging Jyoti in de toekomst ook lezingen gaat organiseren met een spiritueel tintje, heb ik mij afgelopen maanden verdiept in deze organisatie. Wat een bijzondere ervaring.

Stichting Bhakti Holland, ook wel Gaudiya Vaisnavisme in de lage landen genoemd, is een stichting die gerund wordt door vrijwilligers, die zich toegewijde van heer Krishna noemen. Zij leven en handelen in naam van heer Krishna. Zuivere Vedische kennis en cultuur overbrengen dat is één van hun doelstellingen. Elke activiteit is gelinkt aan heer Krishna om zo uiteindelijk tot spirituele bevrijding ( moksha ) te komen. De mensen die daar komen zijn op zoek zijn naar spiritueel geluk en helpen anderen om tot devotie en geluk te komen. Geluk of je gelukkig voelen, een thema die binnen onze vereniging vaak naar voren komt. Vaak hebben onze leden en deelnemers behoefte aan een activiteit op een zondagmiddag om even los te zijn van hun dagelijkse sleur en problemen.

Ik moet zeggen, een nieuwe wereld ging voor mij open. Vol bewondering en respect heb ik de vrijwilligers gevolgd in hun werkzaamheden. Een ‘club’ waarin je vriendschap en nieuwe sociale contacten kunt maken. Elke activiteit staat in het teken van spirituele groei. Of het nou lezingen zijn, ontmoetingen met sadhu’s ( yogi’s ), dansen op muziek, chanten van de naam van heer Krishna èn zelfs het geofferde eten benutten, zorgt voor een wonderbaarlijk gevoel. Met een klein budget per maand, wat donaties en vertrouwen in de Heer volgen zij hun pad van Bhakti Yoga. Wat een discipline en een relaxte manier van leven, vond ik. Bijna elk weekend was ik daar wel te vinden. De sfeer is zo prettig en onbeladen dat je gewoon jezelf kan en mag zijn. Iedereen wordt met liefde welkom geheten. De hele zaal straalt warmte en happiness uit. Toen ik voor de eerste keer werd uitgenodigd voor de zondagdienst, werd ik een beetje paniekerig van de gedachte: ‘wat moet ik dan aan doen bij zo’n dienst’…Een saree? Geen zin in gedoe met dat gewikkel om mijn lijf. ‘Heb ik wat sombers in mijn kast, iets wits of iets geels’.. Het zweet brak mij al uit bij de gedachte om voor mijn klerenkast te gaan staan. Eén van de vrijwilligers stelde mij gerust en zei toen, gewoon jezelf zijn en probeer ervan te genieten. Nou dat deed ik. Uiteindelijk kwam ik daar in mijn dagelijkse ‘westerse look’; spijkerbroek, top gecombineerd met een elegant sjaaltje. Niemand die raar opkeek, omdat ik niet in ‘mandir-kleren’ was verschenen. Het was erg fijn om gewoon geaccepteerd te worden zoals je bent en uitziet en overweldigd te worden door liefde en zorgzaamheid. Dit gevoel verdienen ook onze leden, dacht ik. Ik gun deze ervaring iedereen eigenlijk, je moet er alleen wel open voor staan. Mij gaf het ieder geval inspiratie voor nieuwe workshops binnen H.C. Vereniging Jyoti en ik denk dat onze leden hier zeker baat bij zullen hebben.

Naast het observeren van de vrijwilligers, heb ik de Bhagawad Gita Seminars gevolgd onder leiding van Bhaktasvarupa Das, waarbij er op een toegankelijke manier uitleg wordt gegeven over de Bhagawad Gita, het boek van de vedische filosofie, ook wel genoemd als ‘de Krishna-Bijbel’. Voor het eerst maakte ik mee dat er op een overzichtelijke manier, in 8 sessies, les word gegeven in het Nederlands, over de inhoud, afkomst en het doel van de Bhagawad Gita, zoals ze is. PowerPointpresentatie met grappige plaatjes, creatieve schema’s, concrete voorbeelden uit de huidige praktijk. Wat een openbaring! Ik raad dit seminar iedereen aan. Goed te volgen, maar soms is de stof wel heftig en confronterend. Goed voor je persoonlijke ontwikkeling.
Het bijzondere van deze organisatie is dat ze heel transparant zijn. Geen vage uitleg, geen geheimzinnig gedoe. Alles wordt vastgelegd op film, livestreams gelinkt met Youtube en deelnemers kunnen inloggen en de uitgelegde sheets thuis na bestuderen/lezen.
Iets wat ik in de mandir-wereld nooit gezien heb. De professionals hebben een logisch en helder antwoord op alle vragen en overal hebben ze wel een verklaring voor.

Deze ervaring heeft mij best veel gebracht. Niet alleen voor mijn werkzaamheden binnen H.C. Vereniging Jyoti, maar ook op persoonlijk vlak.

Ik heb kennis mogen maken met Bhakti Yoga; het pad van devotie, de weg van overgave aan God, de Allerhoogste. Liefhebben zonder voorwaarden en handelen in naam van liefde. Iets waarbij wij ons vrijwilligerswerk mee kunnen verbeteren. De toegewijde in de Bhakti Yoga Center zijn vrij van dagelijkse stress en werkdruk. Ze hoeven niks te presteren en hebben geen commercieel belang. Een vrije ziel zijn, noemen ze dat. Ook iets om best jaloers op te zijn.

Volgens de Veda’s, Upanishads, Purana’s en Samhita’s is het chanten van de transcendentale naam van ‘God’ en de maha-mantra (allerhoogste mantra) de verlossing van de individuele ziel in de Kali-yuga, dit huidige tijdperk. De voornaamste voorgeschreven plicht (dharma) voor de mensheid zou het chanten en beoefenen zijn van sankirtana van de maha-mantra; ” Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare’.
Hoe cliché ook, met deze ervaring ben ik tot nieuwe inzichten gekomen omtrent vrijwilligerswerk. Als persoon zijnde heb ik nu meer relativeringsvermogen ontwikkeld en zie ook beter in, hoe deze wereld werkt. Ik deel deze ervaring, omdat ik iedereen deze ervaring en kennis gun. Heb ik nu uw nieuwsgierigheid gewekt? Mooi, kijk voor meer informatie op http://bhakti-holland.com/
Ik voel mij meer dan ooit de dienaar van de dienaar van de dienaar van God. Een simpele ziel die ontdekt heeft dat God liefde is en liefde God is en hoe je dat samen met de mensen om je heen tot praktijk zou kunnen brengen om tot een betere en liefdevollere wereld te kunnen komen.

Meer columns van onze eigen vereniging: http://verenigingjyoti.nl/columns/

Hari Bol.