Column Shantie Sieuw – Aflevering 3: Internationale Yogadag

21 juni 2015 was het een historische dag in de geschiedenis. Niet omdat het Vaderdag was, niet omdat het de start van het zomerseizoen was, maar omdat het Internationale Yoga Dag was. Yoga, een eeuwenoude wijsheid vertaald naar de 21ste eeuw. De Verenigde Naties heeft 21 juni 2015 uitgeroepen tot Internationale Yoga Dag. De premier van India, Narendra Modi lanceerde vorig jaar een oproep aan de VN voor het houden van een internationale yoga-dag. Zo’n 177 landen steunden zijn oproep en kozen 21 juni als datum. Een geweldig thema; ‘ Peace in oneself, peace in the world ”.

En natuurlijk nam de initiatiefnemer, Premier Modi zelf het voortouw tijdens de allereerste Internationale Yogadag in India. Op het nieuws waren de spectaculaire beelden te zien van het grote boulevard Rajpath, één van de drukste wegen van New Delhi. 37.000 mensen gingen de mat op voor een yogasessie van 35 minuten. Deze massaalste yogasessie ooit, heeft inmiddels een plek verdiend in het Guinness Book of Records!

Op duizenden plekken ter wereld werd yoga beoefend voor Wereldvrede. Een hoop organisaties hebben zich ook hier in Rotterdam bezig gehouden met speciale yoga- activiteiten. Binnen en buiten.

Het was op veel plaatsen in Rotterdam regenachtig. Af en toe scheen de zon, 18 graden, herfstachtig op de eerste officiële dag van de zomer. Maar ondanks het weer hadden verschillende yoga groepen zich verzameld op een veld of plein midden in de stad of ergens binnen in een gymzaal. Na afloop waren er positieve anekdotes te horen rondom verbinding en ‘ warmte ‘ voelen met elkaar.
Ook H.C Vereniging Jyoti heeft in de maand juni aandacht besteedt aan Yoga. Een week eerder hadden wij onze leden en deelnemers klaargestoomd voor de Internationale Yogadag. Op 14 juni hadden wij voor onze leden een workshop yoga les georganiseerd speciaal voor beginners. Het programma bestond uit anderhalf uur bekende Yoga poses en daarna hebben wij Yoga Nidra geïntroduceerd. Yoga Nidra is een proces van volledige mentale en lichamelijke ontspanning. De deelnemer wordt door middel van mondelinge instructies en visualisaties in het proces van volledige ontspanning meegenomen. Yoga Nidra is bedoeld om het lichaam te ontspannen en de stress in zowel lichaam en geest te reduceren. Na afloop waren de reacties van de deelnemers enthousiast en voor veel deelnemers was het een verassend goede beleving geweest.

Yoga is als je het onder goede begeleiding beoefend, betoverend en inspirerend. Het is vaak genoeg aangetoond dat men door het beoefenen van yoga een gelukkiger en gezonder mens kan worden. Niemand kan het ontkennen, in dit tijdperk hebben we meer stress dan ooit. De samenleving is de afgelopen jaren door de technische vooruitgang enorm veranderd, zowel positief als negatief. De mens kan verandering niet echt goed verwerken en hierdoor heeft stress zich de afgelopen jaren zich zelfs tot een nieuwe “ziekte beeld” ontwikkeld. Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat 1 op de 10 mensen een burn-out hebben (of hebben gehad) en 1/3 van alle WAO’ers niet meer aan het werk kunnen door psychische klachten.

Wat is yoga nou precies? Een eenvoudige weg naar je zelf. Het doel van het beoefenen van yoga is het verkrijgen van een optimale geestelijke en lichamelijke gezondheid. Yoga verbindt het lichaam met de geest en na verloop van tijd merk je wat dit in het dagelijks leven voor je kunt betekenen. Door het beoefenen van yoga maak je weer écht contact met jezelf. Door statische en dynamische oefeningen te combineren met ademhalings-, ontspannings-, concentratie- en meditatieoefeningen worden o.a. de klieren en de bloedsomloop gestimuleerd; dit geeft ontspanning en komt de gezondheid ten goede.
Yogahoudingen brengen balans in je systeem. Totale gezondheid is niet alleen een gezond lichaam, maar ook een gezonde geest en ziel. Yoga werkt op al deze gebieden.

Alle ziektes zijn een manifestatie van onbalans in het lichaam. Ze geven ons het signaal dat we beter voor onszelf moeten zorgen. Op lichamelijk niveau verbeteren de oefeningen de flexibiliteit van de spieren en de gewrichten. Ook masseren ze de organen en verbeteren zo de werking ervan. Yoga kan verschillende chronische ziektes genezen en het immuunsysteem verbeteren.
Meditatie is een van de belangrijkste aspecten van yoga, en het is essentieel om na yoga en pranayama te mediteren.

Spiritueel leider Sri Sri Ravi Shankar heeft eens in een interview gezegd dat als de leden van het Europees Parlement regelmatig yoga zouden beoefenen, ze andere keuzes zouden maken. Volgens ook hem neemt yoga stress weg en maakt het je een beter èn gelukkiger mens. Om de Internationale Yoga Dag te promoten, gaf Sri Sri Ravi Shankar een lezing in het Europees Parlement, zij aan zij met Geoffrey van Orden en vijf andere parlementariërs. Sri Sri Ravi Shankar is de oprichter van de Art of Living beweging, een humanitaire organisatie die onderwijst in de kunst van het leven. Ze pleiten voor een stress-vrije samenleving. Meer dan dertig miljoen mensen wereldwijd hebben zich in een cursus van Art of Living ontdaan van stress met behulp van ademhalingstechnieken, meditatie en yoga. Ook levert zijn organisatie wereldwijd een ongekend grote bijdrage aan een beter bestaan voor tientallen miljoenen mensen. In Rotterdam is er ook een locatie en wordt het wekelijks druk bezocht. Voor meer info: http://www.artofliving.org/nl-nl
Ik beoefen zelf de Hatha Yoga, niet zo vaak als ik eigenlijk zou willen. Van mijn vader meegekregen. Aantal jaar beoefend, later verwaterd door mijn drukke bestaan. Naar mate ik ouder word, merk ik dat ik zijn wijsheden weer aan het oppakken ben. Elke ochtend begin ik tegenwoordig de dag met de Surya Namaskar. De zonnegroet. De bekende klassieke yoga- oefening en een vast onderdeel van de Hatha Yoga. Ik raad het iedereen aan. Een soort ochtend gymnastiek van 10 minuten. Het uitvoeren van de zonnegroet is een volledige workout voor lichaam en geest. Eigenlijk wek je zo nieuwe energie op om je dag te beginnen. De zonnegroet bestaat uit 12 in elkaar overlopende poses. Deze oefeningen verlengen en versterken eigenlijk de belangrijkste spieren en stimuleren je organen en zenuwstelsel.

Door het beoefenen van de Hatha Yoga leert de mens innerlijk zien hoe zijn evenwicht is en zijn eigen levensloop beter te observeren. Men kan veranderingen aanbrengen in denken, doen en handelen en zo ontstaat een totaliteitsbeleving. Deze bewustzijnsverdieping geeft de mogelijkheid om je eigen levensloop of pad beter te gaan voelen en formuleren. Hierdoor maak je betere keuzes voor jezelf en heb je de mogelijkheid om je gelukkiger te voelen. Ben je zelf gelukkig kun je ook meer geven aan anderen.

De Indiase wijsgeer Patanjali beschreef ruim tweeduizend jaar geleden in zijn Yoga sutra’s acht verschillende stadia van yoga: leefregels over hoe je een zinvol leven kunt leiden. Zo gaat het eerste voorschrift, yama, over je ethische normen en het tweede, niyama, over zelfdiscipline. Het derde en het vierde stadium, asana en pranayama, zijn het meest praktisch en vormen samen de hoofdingrediënten van Hatha yoga. Asana staat voor lichamelijke oefening, pranayama voor beheersing van de ademhaling.

In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar punten in het lichaam te verplaatsen, breng je daar bewustzijn.

Hatha Yoga zou naar mening een vast onderdeel moeten zijn in het gym- onderwijs van kinderen op de basisschool en voortgezet onderwijs. Hoe eerder onze kinderen met yoga beginnen hoe betere keuzes ze straks in hun leven kunnen maken. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor een betere wereld.

Wat dat betreft heeft Premier Modi een historische stap gemaakt op wereldniveau. Nu op naar een Internationale KinderYoga Onderwijs, óók voor een betere wereld.

Yoga is een levensstijl en het verrijkt je leven. Je lichaam in beweging en je geest stil. Van inspanning naar ontspanning. Je energie weer laten stromen en leren aandacht te focussen. Niet prestatiegericht, maar oefenen met concentratie en aandacht in het nu. Heb ik u al overtuigd van de kracht van yoga? Na het lezen van dit stuk hoop ik dat u zich massaal gaat inschrijven op een voor u passende yoga-les bij u in de buurt of wijk. Rotterdam staat er ieder geval vol van. U heeft weer een jaar de tijd om zich klaar te maken voor de Internationale Yoga dag op 21 juni 2016. Laten we er met z’n allen er weer een bijzondere festival van maken vol mooie initiatieven en zo Premier Modi ’s initiatief en die van de VN in ere houden. Een betere wereld begint werkelijk eerst bij onszelf.