3wish: “Mijn eerste herinnering van muziek is één grote remix van Mohamed Rafi ft. Mukesh ft. Lata Mangeshkar, Michael Jackson, Bob Marley, The Juniors, Aaliyah en de Wu Tang Clan.”

san_3wishTrots op…3wish
Sarnámihuis is trots op…3wish! Triwish Hanoeman, beter bekend als 3wish, is een hiphop artiest met Hindostaanse roots die bekend staat om zijn scherpe lyrics en catchy refreins. Recentelijk bracht hij zijn eerste plaat uit, een EP met de titel ‘Stille Waters Diepe Gronden’. De EP bevat 7 nummers met beats van verschillende producers. Eén van die nummers bracht hij uit als single met videoclip, getiteld “Eigen Wet”. Hij treedt regelmatig op, zowel solo als met zijn eigen achtkoppige live band. Reden genoeg voor het Sarnámihuis om 3wish 5 vragen te stellen.

1. Wat is je eerste herinnering als het gaat om muziek?
Mijn eerste herinnering als het gaat om muziek begint eigenlijk bij de muziek uit de Hindostaanse films van vroeger. Want ja ook bij óns thuis werden er heel wat films versleten en eigenlijk groei je dan gewoon op met die mooie muziek. De nummers van tien-twintig jaar (en nog dáárvoor) terug waren heel anders dan de muziek die je nu hoort. Het is nu allemaal heel modern en hip en er worden veel moderne beats gebruikt. En dat is op zicht niet erg, maar het inspireert mij niet zoals de muziek van toen dat heeft gedaan. De muziek en de songteksten van toen hadden en hebben nog zoveel impact, omdat men zich kan identificeren met de levens van de mensen uit de film. Tegenwoordig hoor ik vooral commerciële nummers die worden gemaakt om snel en veel geld te verdienen. Daar wil ik wel aan toevoegen dat ik ook vaak hele mooie nummers hoor, bijna ‘ouderwets’ gecomponeerd maar toegankelijk voor het publiek. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld de muziek uit de film Om Shanti Om (2007).

Naast de Indiase muziek hebben wij Hindostanen ook roots in Suriname. En dit betekent dat ik op muzikaal gebied tegelijkertijd ook door andere muziekstromen beïnvloed ben geweest. Denk hierbij aan Zuid-Amerikaanse en Caribische klanken zoals soca, merengue, reggae, raggamuffin etc. Dit hoor je vaak ook terug in nummers die Hindostaanse bandjes spelen op bruiloften en dansfeesten. En ik ben dan ook op jonge leeftijd vaak in slaap gevallen tijdens bruiloften en feestjes thuis terwijl de muziek nog uren doorging.

Ook MTV heeft een grote rol gespeeld in mijn jeugd, daardoor maakte ik kennis met de westerse muziek. En ik vond het allemaal prachtig: pop, rock, soul, r&b, raggae en rap. Mensen als Michael Jackson en Bob Marley hebben mij jarenlang aan het zingen en dansen gehouden.
Dus mijn eerste herinnering van muziek is één grote remix van Mohamed Rafi ft. Mukesh ft. Lata Mangeshkar (Hindi), Michael Jackson (Pop), Bob Marley (Reggae), The Juniors (Suripop), Aaliyah (R&B) en de Wu Tang Clan (Hip Hop), om het maar even zo te zeggen.

2. Wat is voor jou je grootste mijlpaal tot nu toe?
Als ik eerlijk moet zijn is de release van mijn EP wel mijn grootste mijlpaal op muzikaal gebied. En dat vooral omdat ik alles rondom het gehele project van begin tot eind van opnamen tot releaseparty zelf heb georganiseerd. Tot die dag had ik (bewust) nog nooit iets officieel uitgebracht. De bonus was dat het een groots succes was en ik tot op de dag van vandaag ontzettend veel goede reacties krijg. Maar let op: dit is mijn grootste mijlpaal: tot nu toe. Momenteel ben ik bezig met hele toffe projecten waaronder mijn liveband 3wish and The Band. Dat project hoop ik in 2013 uit te brengen en wordt zeker mijn eerstvolgende mijlpaal. Maar daarna wil ik nog vele mijlen maken! Door alle ervaring die je opdoet tijdens het realiseren van je visie leer je ontzettend veel. Veel over mensen, zaken, produceren, organiseren en natuurlijk muziek maken. Momenteel ben ik bezig met nieuwe projecten waar mensen versteld van gaan staan. Ik wil dingen maken die nog niet gemaakt zijn en dingen doen die nog niet gedaan zijn.

3. Met welke andere Hindostaanse artiest in Nederland zou je wel eens willen samenwerken?
Oeh leuke vraag 😀 Sowieso ben ik van plan om met mijn broeder Avi (rap/raggamuffin) samen te werken. We spreken er vaak over maar hebben helaas nooit écht samen gezeten om een nummer te maken. Gaan we in de toekomst zeker doen! Verder ben ik heel open wat betreft samenwerkingen, ik wil gewoon goede dingen maken. Mensen die op mijn lijst staan: Pravini en Ashwin Jaydee. Daarnaast wil ik ook graag met mijn neefje Sagar Kalika (Dholak master) samenwerken, alleen ben ik nog aan het bedenken hoe ik zijn dholak met mijn stijl van muziek ga combineren. Komt goed! Ooh en dan bedenk ik mij ineens Raj Mohan! Met hem zou ik ook graag eens zitten en kijken wat voor moois we kunnen maken. Momenteel maak ik rap muziek, maar dat is niet zozeer mijn uitgangspunt. Ben ooit begonnen met het schrijven van liedjes en dat waren geen rapnummers. Muziek is ook universeel dus het kan zo zijn dat ik ineens met een heel andere stijl kom, dan wat men nu van mij gewend is. Ik volg gewoon mijn gevoel en kijk wat de toekomst brengt.

4. Hoe combineer je familie met je muziek? Welke rol speelt je familie in jouw muziekcarrière?
Eigenlijk houd ik de twee redelijk gescheiden. De muziek die ik maak is echt ‘mijn ding’ en door de muziek die ik maak kom ik op plekken waar mijn familie niet komt. Een paar jaar terug hing ik heel veel op straat en dat is ook de plek waar ik mijn talenten ontwikkelt heb. Tegenwoordig hang ik niet meer zoveel als vroeger, maar als ik een plek zoek waar ik mijn passie kan delen met mensen vind ik dat op de plekken van vroeger. Plekken waar er een podium is voor artiesten en publiek die denken en doen zoals ik.

Eigenlijk ken ik niet beter, muziek beheerst een groot deel van mijn leven. In mijn eigen muziek vind ik een bepaalde rust, ook soms door nummers die eigenlijk zwaar of wat groffer zijn. Het is voor Hindostanen ook niet altijd makkelijk aan te horen wat ik rap. Er zijn dingen waar ik over rap die in onze gemeenschap taboe zijn, maar het is zeker realiteit en ik vertel wat ik zie en meemaak.

Lange tijd heb ik getwijfeld of ik mijn muziek wel uit moest brengen. Eigenlijk omdat ik niet wist hoe het publiek mijn muziek zou interpreteren. Nu, een paar jaar later, ben ik van mening dat ik gewoon moet doen wat ik wil doen. In mijn songteksten heb ik het over vroeger, later, geld, drugs, vrouwen, politiek, broeders en zusters, over jou en mij. Ik ben geen(wannabe) gangsterrapper die veel geld heeft, dure auto’s heeft en elke avond feest als een beest. In tegendeel: ik werk, ben blut en het enige wat ik heb naast mijn geliefden is mijn muziek. Ik heb roots in Suriname en India en probeer me staande te houden in een Westerse maatschappij, daar rap ik over.

Mijn geliefden weten dat ik rap en ik voel me verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat zij het goed hebben. Maar daarnaast wil ik mijn muziek kunnen maken en gelukkig doet niemand daar moeilijk over. Al sinds ik klein ben schrijf ik songteksten en dat is waar ik me goed bij voel, muziek maken. In 2006 werd ik aangenomen op de Nederlandse Pop Academie in Utrecht. Daar heb ik mij echt kunnen ontwikkelen en heb ik veel aan te danken. Of dat mijn familie heeft overtuigd dat ik als muzikant kan overleven? Dat denk ik niet en ik weet zelf ook dat het leven van een muzikant heel onzeker is. Als het nodig is werk ik 40 uur in de week zodat ik mijn geliefden kan onderhouden, zodra ik dan tijd over heb zal ik de nummers maken die ik in diezelfde 40 urige werkweek in mijn hoofd heb gemaakt.

5. Wat wil je aan de lezers van Sarnámihuis.nl meegeven?
Het leven is mooi, écht mooi. Ook al weten we niet precies wat we hier op aarde moeten doen, we voelen over het algemeen wel wat goed en niet goed is. Haat, liefde, geven, nemen, afgunst, gunnen, materialisme, vrije geest. Laten we proberen te doen wat ons als mens allemaal beter maakt en goed doet voelen, ook al lijkt het op het eerste gezicht niet altijd even makkelijk. We hebben de kracht in ons om de juiste keuzes te maken. Als je weet wat goed is, maar het probeert te ontkennen lieg je alleen maar tegen jezelf. Het leven is één groot gevecht: ‘Quiters never win, winners never quit’.
Daarnaast wil ik alle bezoekers van deze website mijn EP ‘Stille Waters Diepe Gronden’ meegeven, speciaal voor dit Sarnamihuis.nl interview. Maak kennis met een nieuwe artiest, iemand uit de Hindostaanse gemeenschap met een bepaalde visie.