BDS – Bollywood Deserves Sanctions

Reacties zijn gesloten

Door Pravini

(Bron afbeelding: Benjamin Netanyahu)

Mennel Ibtissem is uit The Voice gestapt. De kans is groot dat je de Franse zangeres voorbij zag komen op jouw Facebook tijdslijn met haar uitvoering van Leonard Cohens Hallelujah, waarbij ze een eigen twist gaf aan het nummer met een Arabische invulling. Haar populariteit was echter van korte duur toen bleek dat ze zich op social media kritisch opstelde tegenover de bezetting van Palestina door “Israël”. De enorme weerstand die dit opriep deed haar besluiten om zich terug te trekken uit de show.

Eenzelfde backlash overkwam twee Nieuw-Zeelandse activisten, Justine Sachs en Nadia Abu-Shanab, die een open brief schreven aan de popster Lorde en haar opriepen om haar geplande optreden in Tel Aviv te annuleren in solidariteit met de Palestijnen. Lorde gaf gehoor aan de oproep en heeft het optreden afgezegd. In reactie daarop worden Sachs en Abu-Shanab nu aangeklaagd door drie tieners in “Israël” die $ 13.000,- aan schadevergoeding eisen.

Het laat zien hoe entertainment niet meer los te koppelen is van politiek. Die politiek is in dit geval verbonden aan de bezetting van Palestina en de enorme macht die “Israël” uitoefent om die bezetting te continueren. Het is een bezetting die door het internationaal recht onder het Verdrag van Genève van 1949 als illegaal wordt beschouwd. Het is een bezetting die onuitgedaagd blijft en daarom heeft geleid tot de BDS beweging: Boycott, Divestment, Sanctions. De BDS-beweging is een wereldwijde campagne die op vreedzame wijze oproept tot verzet tegen “Israël” en hen uiteindelijk wil dwingen tot het stoppen van de bezetting en het bevrijden van de Palestijnen. Dat zo’n beweging impact kan hebben is gebleken met de val van Apartheid in Zuid-Afrika. Het is internationale solidariteit dat gepaard ging met een wereldwijde economische boycott dat leidde tot het einde van Apartheid in 1990.

De BDS beweging voor Palestina begint nu een enorme invloed te krijgen. Zo veel zelfs dat het onlangs is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het is precies die ontwikkeling die leidt tot georganiseerde weerstand door “Israël” en bondgenoten tegen solidariteit met Palestijnen. Het is weerstand die tegenstanders van de bezetting criminaliseert en wegzet als antisemieten. Het is weerstand die jongeren met een groot bereik en zich solidair uiten met het Palestijnse volk dwingt tot zwijgen.

Het is ook weerstand die nieuwe bondgenoten zoekt. Eén van die bondgenoten is Bollywood. Een ogenschijnlijk onschuldig fenomeen met een miljoenen bereik over de hele wereld is ingezet voor propaganda van “Israël”. In januari verscheen een selfie van de Israëlische leider Benjamin Netanyahu met iconen van Bollywood. De mainstream media doen verslag alsof het één grote familie is die feest viert. Wat ze niet lieten zien was het enorme verzet dat plaats vond tijdens het bezoek van Netanyahu. Want ook in India wordt de BDS beweging gesteund. Eén van de BDS-leiders daar, Apoorva Gautam, vertelt in een interview: “These initiatives are ultimately part of a wider move by the Israelis to improve its image globally, as it continues to perpetrate war crimes against the Palestinians. The Israelis’ attention has now shifted to Bollywood, as the BDS movement gains traction in America and Europe.” Tijdens het bezoek van Netanyahu vonden er verschillende demonstraties plaats waarin solidariteit met de Palestijnen werd betuigd.

Het verzet tegen “Israël” is aanwezig, ook in India. Met de steun die Bollywood iconen zoals Amitabh Bachchan hebben getoond vertegenwoordigers van een illegale bezetting is nu de vraag hoe de BDS beweging hierop zal inspelen. Zullen Bollywood films met Amitabh Bachchan nu ook op de boycott lijst komen te staan? Zijn Bollywood fans bereid om hun geliefde sterren aan te spreken op hun associatie met een oorlogscrimineel en hen tot verantwoording te roepen? Zijn de waarden van rechtvaardigheid die ze vertegenwoordigen in hun films slechts een vorm van vermaak of hebben ze daadwerkelijk betekenis? Zo ja, dan zullen Bollywood liefhebbers zichzelf de vraag moeten stellen, wat kunnen zij doen om BDS te steunen?

Reacties zijn gesloten.