Brahma T. Ramsodit: “Aan mijn familie is te zien dat ik het creatieve niet van een vreemde heb.”

san_brahmaramsoditTrots op…Brahma T. Ramsodit!
Sarnámihuis is trots op… Brahma T. Ramsodit! Brahma T. Ramsodit is een duizendpoot. Presentator, zanger, dichter, danser, conceptdenker, copywriter, kledingontwerper, trouwambtenaar… Zijn leven kent vele rollen. Hij was onder andere te zien in Chatney.nl (OHM), videoclips van hiphopartiesten zoals Twee Ons en op verschillende podia. Waar entertainment is, daar is Brahma. En zo maakt hij op 5 juni zijn debuut als poëet tijdens Barhanti in de Rijswijkse Schouwburg. Reden genoeg voor het Sarnámihuis om Brahma vijf vragen te stellen.

1. Wat is je eerste herinnering als het gaat om entertainen, zoals zingen en presenteren?
Er staat me een moment bij van toen ik een jaar of acht was. Ik woonde in Haarlem en mijn broer nam me mee naar een buurthuis. Er was karaoke. En te midden van kinderen en begeleiders deed ik Kingston Town van UB40. Ik kan me herinneren dat ik omringd was met blije gezichten. Dat iedereen meedanste terwijl ik op mijn manier dat nummer vertolkte.

2. Wat is je grootste mijlpaal tot nu toe?
Poeh… dat is een lastige vraag. Als zanger deelnemen aan de Hindoejongerendag 2010 was geweldig. Met hele leuke professionals samengewerkt, zowel qua artiesten als productie. Maar ook de jaarlijkse presentatie tijdens Krishna Janmashtami in België of de driedaagse Multiculturele Markt in Enschede vind ik top. En dan zijn er natuurlijk nog de huwelijksvoltrekkingen. Mijlpaaltjes op zich. Allemaal weer anders, maar ook allemaal speciaal. Voor een bruidspaar is het dé dag. Toen ik moest voorkomen bij de rechtbank voor de beëdiging voelde dat ook als een mijlpaal. Nooit gedacht dat ik daar zou staan. Die dag blijft me bij. Verder denk ik dat de grootste mijlpaal nog zal komen.

3. Met welke andere Hindostaanse artiest in Nederland zou je wel eens willen samenwerken?
Een film met Narsingh Balwantsingh lijkt me gaaf. En een kindervoorstelling uitvoeren met Roman Sudesh. Het podium delen met Sadhana Lila. Een moderne smartlap opnemen met Jimmy Ramphalmisser. Een keer presenteren met Suraya Baboeram Panday. Een tv-format uitwerken met Joy Sewpersad. Een rap/rocknummer met Ameeth Durgaram. Of een keer qua dans iets met Indu Panday of Rajiv Bhagwanbali… Er zijn genoeg leuke artiesten en minstens zoveel ideeën!

4. Welke rol speelt familie in jouw kunst?
Aan mijn familie is te zien dat ik het creatieve niet van een vreemde heb. Mijn vader kan geweldig verhalen vertellen, is van nature een gangmaker. Mijn moeder heeft altijd kleding gemaakt. M’n zus heeft dat ook in de vingers. Mijn broer deed vroeger veel aan theater en is ook zanger. En allemaal hebben ze gevoel voor dans. Ze zijn staan dus in die zin aan de basis van mijn kunst. Mijn vader vindt het vooral gekkigheid wat ik doe. De rest van mijn familie steunt me wel. Eerlijke kritiek en lieve woorden.

5. Wat wil je aan de lezers van Sarnámihuis.nl meegeven?
Doe wat bij je past. Maar hou je geest open en vrij. Zoek ook eens toenadering met iets dat je (nog) niet goed kent. Onbekend maakt onbemind. Dus durf. En deel onbevangen je enthousiasme als iets of iemand je raakt. Schoonheid is geen schaamte kennen. Sterker nog, misschien zet jouw support nog meer moois in gang.

Brahma is te volgen via www.twitter.com/tidosmar en zal steeds meer van zijn werk delen via www.facebook.com/tidolife.