Campagne Tetary Moet Opstaan

De campagne voor Tetary Moet Opstaan loopt op volle toeren. Vrijwilligers zijn op verschillende locaties actief om het verhaal van Tetary bekendheid te geven en mensen aan te sporen te doneren om een borstbeeld voor de Hindostaanse verzetsstrijder te realiseren. Hieronder een kort overzicht van de activiteiten en opbrengsten van de afgelopen weken.

Lezing Pravini Baboeram op Internationale Vrouwendag

Op woensdag 8 maart gaf activist Pravini Baboeram een lezing over Tetary tijdens de viering van Internationale Vrouwendag in Amsterdam, georganiseerd door Stichting Simud. Namens Comité Tetary Moet Opstaan leverde Pravini een bijdrage aan het programma om het verhaal van Tetary te delen en een oproep te doen bij te dragen aan de campagne. Andere bijdragen aan het programma werden geleverd door lijsttrekker voor Artikel 1 Sylvana Simons, muzikant Angel ArunA en Nisreen Tayara.

Tijdens de bijeenkomst werd het idee geopperd om een filmavond over Tetary te organiseren in Amsterdam. Inmiddels is in samenwerking met Stichting Simud afgestemd dat de filmavond zal plaats vinden op zondag 21 mei in Wijkcentrum Kormelink in Amsterdam Zuidoost.

Lezing Dr. dr. Radjinder Bhagwanbali in Suriname

Op vrijdag 10 maart gaf Dr. dr Radjinder Bhagwanbali een lezing in Suriname over Tetary en haar betekenis voor de Hindostaanse gemeenschap vandaag de dag. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Culturele Unie Suriname.

Carlo Jadnanansing schreef een uitgebreid verslag van de bijeenkomst voor Starnieuws: “Wat dit betreft was de presentatie van Bhagwanbali voor velen een openbaring. De feiten die in dit artikel genoemd worden zijn ontleend aan de lezing en het voormeld boek van de spreker. Vermeldenswaard is dat Bhagwanbali erin geslaagd is zijn voordracht op een unieke wijze, doorspekt met humor en emotie te brengen. De overschrijding van zijn spreektijd werd zelfs op prijs gesteld door het ademloos luisterende auditorium.”

Klik hier om het hele verslag te lezen.

Sponsorloop voor Tetary door Anand Rewat 

Op zondag 12 maart liep Anand Rewat de City Pier City Loop die voor hem in het teken stond van Tetary. Hij haalde maar liefst € 450,- euro op, dat inmiddels met dank aan enthousiaste sponsoren is opgehoogd naar € 700,-. Zijn doel was om onder 55 minuten de 10 km te halen. Dat doel heeft hij ruimschoots gehaald met een geweldige tijd van 48.7 minuten. Anand bedankt ook de donateurs die zijn loop hebben gesponsord: “Hun enthousiasme en donatie heeft mij harder laten lopen voor Tetary.

Ook Comité Tetary Moet Opstaan dankt Anand Rewat en zijn donateurs voor de genereuze bijdrage aan de campagne! De sponsoring van de loop van Anand Rewat is mede mogelijk gemaakt door Handelsonderneming M.O. Daha B.V.

Filmavond Tetary

Op vrijdag 17 maart vond de eerste filmavond plaats in Utrecht over Tetary. Op de bijeenkomst werd de OHM documentaire over Tetary getoond en meer verteld over de campagne. De bijeenkomst stond in het teken van Internationale Vrouwendag en leverde na de documentaire een interessante discussie op tussen Hindostaanse vrouwen van de jongere en oudere generatie.

Tetary in het Algemeen Dagblad

Comité Tetary Moet Opstaan werd via Twitter geattendeerd op het initiatief Die vrouw verdient een standbeeld. Naar aanleiding hiervan hebben verschillende mensen uit de gemeenschap Tetary als suggestie ingezonden met als doel om niet alleen in Suriname, maar ook in Den Haag een beeld voor Tetary te realiseren. De actie heeft enorme impact gehad, want Tetary bleek in een tussentijdse peiling op nummer 2 te staan in de top 10. Haar inzending werd vermeld in het Algemeen Dagblad van 26 maart:

“De top 10 van de website ‘Dievrouwverdient een standbeeld.nl’ is nog niet in beton gegoten. Of in marmer gebeiteld, zo u wilt. Wie wil, kan nog twee weken haar of zijn voorkeur melden. Daarna gaat de PvdA naar het stadsbestuur om het standbeeld te regelen. Dus misschien kan Janey Tetary haar positie als runner-up postuum nog verbeteren. De Hindoestaanse is een heldin vanwege haar felle verzet tegen de werkomstandigheden op de Surinaamse plantages tijdens het koloniale bewind. Haar strijd moest ze in 1884 met de dood bekopen.”

Stand van de donaties

Inmiddels is er in totaal € 1.470 opgehaald. Met een doelbedrag van € 5000,- is er nog een lange weg te gaan. Wilt u de campagne ook steunen en bijdragen aan een borstbeeld van Janey Tetary? Doneer nu! Klik hier om te doneren.