Crowdfunding actie voor Calcuttabrieven: doneer nu!

Reacties zijn gesloten

Wil jij bijdragen aan de Calcuttabrieven? Doe mee met de crowdfunding actie en doneer!

De afgelopen maand hebben jullie in het kader van Indian History Month kennis gemaakt met de #calcuttabrieven. Het heeft een indruk gegeven van een omvangrijk project, waarbij meer dan 77 meter archief met 1.634 archiefmappen doorgenomen moeten worden om brieven te zoeken. De gevonden brieven moeten gefotografeerd worden. De tekst uit de foto’s moet overgeschreven in een Word bestand. Sommige brieven zijn in het Engels, Hindi of Urdu en moeten vertaald worden. Vervolgens moeten de brieven geannoteerd (uitgelegd) worden. De informatie moet gecontroleerd en toegelicht worden. Ook worden de namen in de brieven gekoppeld aan informatie uit de Historische Database Suriname met de gegevens uit de immigratieregisters van de Hindostanen.

Dit project wordt geleid door Tanya Sitaram en Sandew Hira. Tanya Sitaram is historica. Sandew Hira is directeur van het International Institute for Scientific Research.

Het project is gestart in 2017. Media 2019 waren 80% van de mappen (62 meter archief) al doorzocht op brieven. Er zijn tot nu toe 1.665 brieven gevonden en gefotografeerd. Nu is begonnen met het werk van de transcriptie, vertaling en annotatie.

De resultaten zullen gepubliceerd worden op 25 november 2021. De publicatie bestaat uit tiendelige hardcover serie van ongeveer 500 pagina’s per deel met de foto’s van de originele brieven, de vertalingen van de brieven die in het Engels, Hindi of Urdu zijn geschreven, de volledige transcriptie en annotatie en zoekindexen. Hiervan zal een beperkte oplage worden gedrukt op basis van voorintekening. De prijs van de encyclopedische uitgave bedraagt € 1.500,-.

Daarnaast zal een populaire uitgave worden gepubliceerd met alleen de tekst van de brieven. De intekening voor deze uitgave bedraagt € 50. Het Sarnámihuis start een crowdfunding campagne voor de financiering van dit project. Wil jij bijdragen aan deze bijzondere vorm van Hindostaanse geschiedschrijving? Teken je nu in voor de crowdfunding via deze link.