Dean Romano: “Naarmate ik vorderde met mijn zangkunsten, begon ik steeds meer in verschillende stijlen en talen te zingen.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trots op…Dean Romano!
Sarnámihuis is trots op…Dean Romano! Zanger Dean Romano zingt Engels, Hindi en Nederlandstalig in veel verschillende genres. Hij heeft een grote passie voor alles wat met muziek te maken heeft. Momenteel is Dean druk bezig met het opnemen van zijn eerste album. Hij treedt regelmatig op met zijn eigen band Music Colors en als freelance zanger in verschillende formaties. Onlangs heeft Dean mogen zingen op A Tribute to Rajesh Khanna o.l.v Avishkar. Reden genoeg voor Sarnámihuis om Dean Romano 5 vragen te stellen.

1. Wat is je eerste herinnering als het gaat om muziek?
Mijn eerste echte herinnering is dat ik met mijn vader naar een Surinaamse platenzaak ging en mijn ogen uitkeek. Ik mocht toen wat platen uitkiezen, wat ik geweldig vond. Ik hield vooral van Zuid-amerikaans/latin platen. Thuis draaide ik de platen helemaal grijs en kende alle nummers, waaronder ook de Hindoestaanse nummers, binnen no time uit mijn hoofd. Ik was de zingende dj in huis! Dit heb ik later toen ik een jaar of 16 was verder ontwikkeld en velen jaren later op besloten feestjes als dj gedraaid samen met 2 beste vrienden Jeffrey Mehmood en Reties Bhaggoe. Ik begon steeds vaker te zingen, eigenlijk meer voor de fun. Zo zong ik bijvoorbeeld vaak in de douche, haha. Mijn vader heeft altijd gezegd dat het best aardig klonk, maar zelf wist ik het nog niet echt zo zeker. Op familie verjaardagen begon ik ook steeds vaker te zingen, waardoor ik er meer en meer vertrouwen in kreeg. Steeds meer mensen begonnen te zeggen: ‘Je moet er wat mee doen, Dean!’. Pas toen begon ik serieus te oefenen en te luisteren naar muziek. Ik zong veel nummers na, luisterde ze terug en bleef mezelf verbeteren. Ik hield vooral van oude Hindoestaanse nummers. Naarmate ik vorderde met mijn zangkunsten, begon ik steeds meer in verschillende stijlen en talen te zingen. Dit ging en gaat, al zeg ik het zelf, mij nog steeds goed af, haha. Zelf ben ik heel Nederlands opgevoed. Zo spraken we thuis alleen Nederlands en werd er binnen de familie Nederlands, maar ook Surinaams gesproken. Ik heb nooit een woord Hindoestaans geleerd, maar doordat ik van kleins af aan zoveel liederen heb beluisterd en doordat ik op latere leeftijd ook Bollywood films ging kijken, pakte ik de taal al gauw op. Ik zocht ook overal de betekenissen van op. Vandaag de dag versta ik alle Indiase en Hindoestaanse muziek. Hindoestaans praten doe ik niet echt, zingen gaat mij echter veel beter af! Ik heb ook mijn eigen YouTube kanaal waar veel optredens en ook opnames van mij te zien en te beluisteren zijn. Kortom komt het erop neer dat mijn eerste herinnering de ervaring van een platenzaak was. Hopelijk stap ik binnenkort een platenzaak binnen waar ik wellicht mijn eigen album aantref.

2. Wat is voor jou je grootste mijlpaal tot nu toe?
Mijn eerste doorbraak was voor mij mijn gastoptreden samen met de muziekformatie Sabroso. Daar bracht ik het nummer Lag ja gale van Lata Mangeshkar ten gehore. Heel mijn familie was hier bij en nog tot op de dag van vandaag krijg ik daar nog complimenten over. Dit optreden staat tevens ook op mijn YouTube kanaal.Een grote mijlpaal vind ik tot nu toe mijn optreden o.l.v. Avishkar. Het was een heel mooi optreden en ik ben ook al jaren fan van Avishkar. Om dan de enorme kans te krijgen om met hen op te treden, was voor mij een eer en een grote mijlpaal.

3. Met welke andere Hindostaanse artiest in Nederland zou je wel eens willen samenwerken?
Met wie weet ik niet, ik heb al met verschillende artiesten mogen zingen en samenwerken. Ik wil mezelf daar echter zeker in de toekomst verder in ontwikkelen. Vooral zou ik ook verschillende muziekgenres met elkaar willen uitproberen en combineren. Dit zul je ook zeker terughoren op mijn album.

4. Hoe combineer je familieleven met je muziek, welke rol speelt je familie in jouw kunst?
Ik moet zeggen dat dit mij uitstekend afgaat. Mijn familie is regelmatig te vinden op de plaatsen waar ik aan het optreden ben. Mijn vader is tot op de dag van vandaag voor mij een grote steun in alles wat met mijn zang of muziek te maken heeft.

5. Wat wil je aan de lezers van Sarnámihuis.nl meegeven?
Volg altijd je dromen, wanneer je ergens goed in bent of wanneer je ergens een passie voor hebt, ga ervoor! Wees trots op ons volk, gun elkaar geluk en laten wij als Hindoestanen laten zien wat we kunnen en wat we waard zijn. Ik weet zelf dat er superveel talent is binnen ons cultuur. Hindoestanen zijn over het algemeen bescheiden. Bescheidenheid siert maar openheid pleziert! So be proud of yourself and each other. Ik wil hierbij het Sarnámi Artist Network bedanken voor het afnemen van dit interview en ik hoop dat we in de toekomst wat voor elkaar kunnen betekenen. Ik kijk er alvast naar uit!

Volg Dean Romano via Youtube: www.youtube.com/manozang.