Drie liedjes ingezonden voor 6 juni

Reacties zijn gesloten

Al drie liedjes ingezonden voor 6 juni

Het Sarnámihuis en de Algemene Hindoe Basisschool VAHON hebben een oproep gedaan aan de gemeenschap om voor de herdenking en viering van 152 jaar Hindostaanse immigratie op 6 juni liedjes in te sturen die een bijzondere betekenis hebben voor de inzender. Dit jaar is de oproep specifiek gericht op vrouwen. Het thema is: de kracht van de Hindostaanse vrouw. Op basis van de inzendingen wordt een edutainment show geproduceerd waarin Lucky Singh en zijn band met zangeres ArunA 15 liedjes vertolker. De inzenders worden op het podium uitgenodigd om te vertellen waarom het lied zo een bijzondere betekenis heeft voor hem of haar. We hebben al drie inzendingen binnen.

Sandra Durga: Ek Pyaar Ka Nagma Hai

Het is een tijdloos lied dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. De melodie en betekenis stralen troost en hoop uit—het leven is als een lied, met zowel vreugde als verdriet, maar uiteindelijk komt alles tot rust. Dit lied heeft een bijzondere betekenis voor mij. Ik heb het geluisterd met mijn moeder en haar leven weerspiegeld in de regenbuien waar zij doorheen is gegaan. Tegelijkertijd heb ik het ook verbonden met mijn eigen struggles. Nu heb ik dit lied doorgegeven aan mijn beide dochters, en het is mooi om te zien hoe zij het ook waarderen en er kracht uit putten in hun eigen leven. Het herinnert ons eraan dat, hoe zwaar de stormen ook zijn, ze altijd weer tot rust komen.

Sandhija Shanoe Boedhoe: Kitni Girhein Kholi Hain Kitni Girhein Ab Baqi

Dit lied zit vol prachtige beeldspraak over de schoonheid van de Hindostaanse cultuur en de onderwerping van Hindostaanse vrouwen. Hier zijn de eerste regels. Hoeveel knopen heb ik losgemaakt, hoeveel zijn er nog over? Enkelbandjes voor de voeten, armbanden voor de armen, halskettingen, taillebanden, ringen en teenringen, Mijn neus en oren waren doorboord, en met elk sieraad, Ik vond mezelf geketend in de touwen van cultuur. Ik ben zelf dichteres en dit soort liederen die beeldspraak combineren met muziek spreken mij erg aan. 

Voor 150 jaar Hindostaanse immigratie heeft Sandhija een gedicht geschreven die je hier kunt beluisteren: https://youtube.com/shorts/kLf9ZwxNdns.

Op 6 juni zal een nieuw gedicht voordragen. Hier is de link naar haar YouTube kanaal: https://www.youtube.com/@shanu-sandhyaboedhoe252.

Bea Sewpersad-Jogi: Mere Maa Ke Barabar Koi Nahi

Dit lied heeft mij geraakt. Er zit zoveel waarheid in dit lied. Niemand is gelijk aan je moeder. De binding tussen moeder en kind is uniek en niet te evenaren. Met je moeder heb je een natuurlijke/scheppingsband; je bent uit haar geboren. Dit heb je met niemand anders op deze aarde hebt. Ik ben een trotse Hindoestaanse; ik heb respect voor ons kunst en cultuur. Orhni is een zeer gewaardeerd kledingstuk in ons cultuur. Helaas dragen wij dat alleen bij kathá en Marni.

Bea heeft een gedicht over orhni geschreven die ze 6 juni zal voordragen.

Wil je ook een lied inzenden? Dit is wat je moet doen?

  • U kiest een Hindostaans lied dat gaat over de kracht van vrouwen. Het kan ook gaan om liedjes in het Nederlands of Engels.
  • U stuurt uiterlijk 1 mei een mail naar info@sarnamihuis.nl met de titel van het lied, eventueel met een link op YouTube, plus een korte omschrijving van waarom het lied voor u zoveel betekent. U kunt ook een afbeelding toevoeging (foto van u of iemand anders of van een object) die de emoties illustreert. U zet uw telefoonnummer in de mail zodat we contact met u kunnen opnemen voor een nadere toelichting.
  • Op basis van alle inzendingen maken we een show met de liederen en de verhalen daarom heen. We nodigen u uit om tijdens de show de toelichting op uw lied te geven voordat het wordt opgevoerd.
  • U ontvangt drie gratis kaartjes voor de show.

Het evenement

Datum: vrijdag 6 juni, aanvang: 19.00-22.00 uur. Plaats: Algemene Hindoe Basisschool VAHON, Mackaystraat 6, 2522 VH Den Haag. Toegang: 3 euro (inclusief hapje en drankje.

Aanmelden: https://www.ticketview.nl/shop/stichtingsarnamihuis