Evenementen Indian History Month 2021

Heb je de online evenementen gemist die het Sarnámihuis heeft georganiseerd met de samenwerkingspartners van Indian History Month 2021? Op deze pagina kan je alle facebook livestreams terug bekijken. Ook kan je de prachtige bijdragen van Surinamese Creatives zien aan de INDERNET tentoonstelling.

1 juni 2021 | Livestream Kickoff Event – ism Asian Raisins

Op 1 juni wordt via de facebookpagina van het Sarnámihuis Indian History Month officieel gelanceerd met een livestream kickoff event. Te gast zijn de drijvende krachten achter de redactie van ASHANTI: Sitla Bonoo, Gharietje Choenni en Rahina Hassankhan. Samen zullen zij terugblikken op de ervaringen van toen en hun reflecties delen op de strijd van nu. Het publiek is uitgenodigd om vragen te stellen en hun ervaringen te delen. Daarnaast zal Roos Smeets, actief bij Asian Raisins, aansluiten bij het gesprek. Roos doet onderzoek naar de rol van vrouwen van kleur in de vrouwenbeweging in de jaren ’80 en zal haar bevindingen delen.

6 juni 2021 | Tasiana Talks – ism Tasiana Talks

Op 6 juni wijdt Tasiana Ramdin haar talkshow Tasiana Talks aan Indian History Month en #ASHANTI. Hiervoor zal zij Sebieren Hassenmahomed interviewen, betrokken bij het ASHANTI collectief in de jaren ’80 en vandaag de dag bij het Sarnámihuis.

10 juni 2021 | Intergenerationeel gesprek over sociale strijd – ism Aralez

In het kader van Indian History Month host Aralez een gesprek tussen twee generaties van activisten. Wat kan de generatie activisten van nu leren van de ervaringen van toen? Hoe brachten zij eenheid in diversiteit? Welke rol speelde identiteit en internationale solidariteit hierin? En hoe gingen zij om met witte mensen in de anti-racisme strijd? Deze vragen en meer staan centraal in dit intergenerationele gesprek tussen Sitla Bonoo, mede-oprichtster van ASHANTI, en Pravini Baboeram, artiest en activist. Op basis van de artikelen van ASHANTI uit het verleden en de dilemma’s die de generatie van nu ervaart delen de sprekers hun visie voor de toekomst.

17 juni 2021 | 2 generaties over de verkiezingen van 1981 en 2021 – ism Desi Solidariteitsplatform en SOHAM

Op 17 juni organiseert Desi Solidariteitsplatform samen met SOHAM een livestream evenement dat in het teken staan van verkiezingen en politiek. Desi Solidariteitsplatform heeft tijdens de verkiezingen van 2021 een Desi Kandidaatwijzer gepubliceerd en mensen aangemoedigd te stemmen op kandidaten uit de Desi gemeenschap. Naar aanleiding van een artikel uit ASHANTI over de verkiezingen in 1981 zullen Desi Solidariteitsplatform en SOHAM met één van de oorspronkelijke redactieleden van ASHANTI in gesprek gaan over de verkiezingen van toen en nu.

24, 25 en 26 juni 2021 | INDERNET tentoonstelling – ism Masala Movement en Surinamese Creatives

Van 24 t/m 26 juni vindt een online tentoonstelling plaats getiteld INDERNET. In de vorm van een jaarlijks kunstevenement onderzoekt INDERNET de parallellen en interactie tussen digitale en Indiase cultuur. INDERNET bevat Indiase geïnspireerde creatievelingen die internet gebruiken als een instrument en een podium dat balanceert tussen inflatie en innovatie, commercialisering en zelfontplooiing, technologie en spiritualiteit, nationaliteit en identiteit. De selectie van deelnemers is een internationale en interdisciplinaire mix van kunstenaars, waaronder ontwerpers, filmmakers, illustratoren, schrijvers, dansers en muzikanten. INDERNET ondersteunt ondervertegenwoordigde creatievelingen door middel van ontwerp op het snijvlak van kunst, cultuur en technologie. Tijdens de INDERNET tentoonstelling worden hedendaagse visuele interpretaties van artikelen uit ASHANTI gepresenteerd. De generatie van nu biedt hiermee haar perspectief op de bijdrage van de generatie van toen.

28 juni 2021 | Diversity in Check – ism Diversity in Check

Op 28 juni wordt de podcast Diversity in Check gepubliceerd, hierin wordt aandacht besteed aan Indian History Month en #ASHANTI. Centraal in deze podcast serie staat de vraag hoe je over diversiteitsvraagstukken spreekt binnen het gezin. Tijdens deze uitzending zal Sitla Bonoo, redactielid van ASHANTI, te gast zijn en geïnterviewd worden over emancipatie en activisme onder Hindostanen. Diversity in Check wordt gehost door Siela Ardjosemito-Jethoe samen met haar partner Vincent en haar twee zoons Nilay en Nishaan.

30 juni 2021 | Afsluiting Indian History Month

Slotevenement in het kader van Indian History Month op de facebookpagina van het Sarnámihuis waarin alle deelnemende partners terugblikken op de maand. Wat waren de hoogtepunten van de maand en welke inzichten zijn opgedaan? Wat kunnen we hiervan meenemen in strategieën voor de toekomst? Deze vragen staan centraal in de afsluiting.