Smita James: “Poetry was eerst voornamelijk een uitlaatklep voor mezelf. Later begon ik ook voor anderen te schrijven.”

smitajamesTrots op…Smita James!
Sarnámihuis is trots op…Smita James! Smita Gayadin staat bekend onder haar artiestennaam Smita James, een gepassioneerd dichteres die zowel solo als met haar eigen band op verschillende podia staat om haar gedichten voor te dragen. Ze heeft onder andere opgetreden tijdens het Black Magic Woman Festival in Amsterdam Bijlmer Parktheater, Term Trechter in Utrecht en Re:definition Paradiso in Amsterdam. Reden genoeg voor het Sarnámihuis om Smita James 5 vragen te stellen.

1. Wat is je eerste herinnering als het gaat om poëzie?
Mijn eerste herinnering is mijn vroegste. Ik weet nog dat ik op de basisschool kennis maakte met de zogeheten Limmericks. Ik vond het fascinerend dat je met taal/woorden kan spelen. Sindsdien lette ik op kleine rijmpjes en maakte ik ze onbewust in mijn hoofd. Later werd het mijn tijdverdrijf tijdens de les en maakte ik lollige gedichtjes voor mijn klasgenoten zodat we weer wat te lachen hadden. Ongeveer rond mijn 16e begon ik na een aantal serieuze gedichten mijzelf officieel serieus te nemen dat ik best kan dichten.

2. Wat is voor jou je grootste mijlpaal tot nu toe?
Ik heb tot nu toe al veel leuke dingen meegemaakt. Ik ben onder andere 3e geworden in een online poetry contest van Re:definition. Ik hou niet van wedstrijdjes, maar moet zeggen dat ik het toch wel een leuke uitdaging vond. Het tofste tot nu toe is dat ik door verschillende initiatieven gevraagd word om op te treden. Persoonlijk vind ik dat mijn eerste echte mijlpaal nog moet komen. Poetry was eerst voornamelijk een uitlaatklep voor mezelf. Later begon ik ook voor anderen te schrijven. Ik wilde steeds meer met andere mensen delen zodat ze (ooit) ook wat aan mijn gedichten kunnen hebben. Ik ben momenteel bezig met het schrijven van een boek en het maken van een Poetry-EP dat gaat voor mij mijn eerste echte mijlpaal worden.

3. Met welke andere Hindostaanse artiest in Nederland zou je wel eens willen samenwerken?
Samenwerken vind ik altijd leuk. Op dit moment ben ik erg gefocussed op mijn boek en EP. Maar als ik nu 1 iemand moet kiezen voor in de toekomst, dan lijkt het me erg tof weer een keer met Pravini samen te werken en dan nu de combinatie haar muziek en mijn poetry. Oh en als ik nog 1 iemand mag kiezen dan lijkt het me ook een uitdaging om met Ameeth (mijn oude schoolgenoot) samen te werken.

4. Hoe combineer je familie met je poëzie? Welke rol speelt je familie in jouw artistieke carrière?
Het is een deel van mij dus zo bewust hoef ik het niet te combineren. Als ik iets heb geschreven of opgenomen in de studio en het al even met iemand wil delen, dan is mijn broer Rewien 1 van de eersten met wie ik het deel. Verder zijn mijn familieleden erg welkom bij optredens en mogen ze mijn toekomstige EP en boek aanschaffen haha.

5. Wat wil je aan de lezers van Sarnámihuis.nl meegeven?
Wees trots op jezelf en je talent durf het te delen met je naasten. Wees niet bang om met je hart stappen te nemen voor jezelf. Passie is een goede leidraad in het verwezenlijken van ‘stille’ dromen.

Smita James is momenteel te volgen via haar facebookpagina, www.facebook.com/smita-james, en via twitter