Anand Dwarka

AnandDwarka01De jonge kunstenaar Anand Dwarka (33) is altijd zich zelf. Dwarka heeft een bepaalde onschuld over zich heen, die alle deuren openen als hij begint te praten, vooral als hij Sarnami begint te spreken.
Dwarka is in zijn werk als kunstenaar en als persoon enorm gegroeid. Hij is gegroeid van een schuchtere jongen naar een vastberaden man en succesvolle artiest die weet waar hij voor staat en waar hij naar toe wil.
Zijn schilderkwaliteiten herkent men heel snel in de mandirs van Suriname. Dit leidt dan ook op de Nationale Kunstbeurs (NK) 2013 tot de titel: de beste kunstenaar van het jaar in Suriname op basis van criteria, zoals originaliteit, culturele invloeden, milieu en ontwikkeling van Suriname en techniek. Typerend voor Dwarka is dat hij schildert met een palletmes op canvas wat voor een typisch reliëf zorgt. Dwarka: “Ik kijk naar het dagelijks leven. Het leven bestaat uit verschillende momenten, die je moet beleven en die hij vastlegt. Als je het niet vastlegt, dan ben je het momentum kwijt.
Inmiddels heeft Dwarka ook exposities gehad in Frans-Guyana, Nederland, Chili, en Curaçao. Ook heeft hij meegedaan aan samenwerkingsprojecten zoals het beschilderen van een enorme muur in Chili en het beschilderen van een kerk in Frans-Guyana. “Samenwerken is heel belangrijk”, stelt hij.
Accountantskantoor Ramdas x Maikoe & Partners in Den Haag heeft Dwarka speciaal laten halen uit Suriname voor een solo-expositie op hun kantoor. De persoonlijke kennismaking van Joy Maikoe van Ramdas x Maikoe & Partners en Anand Dwarka heeft geleid tot meer dan een hechte vriendschap. Maikoe: “Het belang van kunst en cultuur en de maatschappelijke betekenis hiervan wordt schromelijk onderschat binnen de samenleving en is een zwaar ondergeschoven kindje. Door de pure talenten van Dwarka te etaleren wil ik de Surinaamse kunstwereld en in het bijzonder Dwarka een podium geven. Hiermee wil ik iedereen aanmoedigen om zijn talenten te ontdekken om succesvol en gelukkig te zijn. Deze expositie moet mede ertoe bijdragen dat onze Surinaamse kinderen thuis komen en durven te zeggen: ‘Papa, ik wil kunstschilder of kunstgeschiedenislerlaar worden, omdat ik denk dat daar mijn passie ligt.
Het is de bedoeling tijdens het verblijf van Dwarka in Nederland enkele schilderworkshops met andere kunstenaars te organiseren in samenwerking met het Sarnámi Artist Network.

De expositie is op 10 oktober 2014 tot en met 30 oktober van
19 uur-22.00 uur
Locatie: Laan Copes van Cattenburch 46
2585 BG Den Haag
Tel info: 070-3070500
Wilt u de feestelijke opening op 10 oktober 2014 om 19.00 uur bijwonen van de solo-expositie, stuurt u dan een email naar info@nivema.nl.