Anima Jhagroe-Ruissen: Artistieke Fragmenten

 Ta-ke-Ta-ki-ta  Dha-tre-ke-Di-ki-ta
Brea-king-the-cy-cle Ver-bin-ding-en-een-heid

Hierboven zie je een fragment van het artistieke proces van de danstheatervoorstelling CTRL+ALT+IDENTITY. Het is een koppeling tussen verschillende talen via ritme. In 5 (links) en 6 (rechts) tellen zijn tabla bols gekoppeld aan woorden die tijdens de hennaworkshops Sharing Stories van CTRL+ALT+IDENTITY zijn gedeeld. Het onwennige gevoel van de 5 tellen past bij het actiegerichte breaking the cycle. Het gevoel van verbinding en eenheid past weer bij een wals-achtige 6 tellen. We gaan dansen op de ritmes van onze woorden, verwoven met het muzikale Noord-Indiase tellingssysteem.

Logodesign by Hidden Lion Studio – Nazrina Rodjan

Henna en Dans

Het maakproces van CTRL+ALT+IDENTITY manifesteert zich op zoveel inspirerende manieren dat ik soms niet weet waar ik moet beginnen. Bovenstaande voorbeeld over ritme is er één van. Bij elke dansrepetitie zijn er ook nieuwe elementen waarin onze dansende lichamen iets vertellen over onszelf, elkaar en onze relatie met Moeder Aarde. Als ik luister naar onze verhalen van het afgelopen anderhalf, voel ik een verbondenheid tussen vrouwen van kleur dat nooit is weggeweest. Daar ben ik niet de enige in. Meerdere vrouwen voelen deze verbondenheid, zij het via henna en/of dans. Het is een andere vorm van kennis die we in ons meedragen. Die ons kracht kan geven om elkaar te vinden en te helpen… Mits we eraan toe (kunnen) geven. Want, we leven nog steeds in een omgeving van constant geweld. Waar onze aandacht wordt verdeeld onze geschiedenis vergeten. Soms is het geweld zo erg, dat we elkaars menselijkheid niet meer zien. Breaking the Cycle. Verbinding en Eenheid. Met CTRL+ALT+IDENTITY proberen we dat geweld te overkomen.

Foto: Kevita Junior
Danseressen: Shawita Parag, Shila Khuki de Vries, Ruby Joemai, Anima Jhagroe-Ruissen

Samen grenzen opheffen  

Deze maand is de maand dat alles samenkomt; verhalen uit de hennaworkshops, feedback van de experimentele performances, analyses van de gesprekken en input van alle teamleden. Alles om dit programma vorm te geven. Voor nu is het belangrijk dat de vorm (de danstheatervoorstelling) ontvankelijk is voor publiek. Ik hoop dat iedereen die in de zaal aanwezig is, zich op de één of andere manier tot de voorstelling kan verhouden. Dat we na het dansgedeelte van de voorstelling gezamenlijk tegenverhalen kunnen delen. In de glitch. Zodat we samen het onderscheid tussen podium en zitplaatsen opheffen en we meer met elkaar kunnen verbinden via een groepsgesprek en henna.


Wil je meer weten over CTRL+ALT+IDENTITY? Check dan de website en volg ons op onze socials!

Website: www.ctrlaltidentity.nl

Instagram: www.instagram.nl/ctrlaltidentity

Facebook: CTRLALTIDENTITY