Encyclopedie over contractarbeid uit India en haar erfenis

Amrit Publishers en Indian Diaspora Council hebben het initiatief genomen om een encyclopedie te produceren over contractarbeid uit India getiteld: Encyclopaedia of Indian Indentureship and its legacy: Yesterday and Today.

De encyclopedie wil op een systematische manier de geschiedenis, strijd en verworvenheden van de Hindostaanse gemeenschappen die voortgekomen zijn uit contractarbeid documenteren, waarborgen, promoten en publiceren. Het gaat om gemeenschappen van Hindostanen die in de periode 1826-1920 gevestigd zijn in verschillende Europese koloniën onder het systeem van “indentured labour”. Dit systeem was een vorm van dwangarbeid. Ongeveer 3,5 miljoen Indiërs zijn vanuit India naar diverse Europese koloniën gebracht na de afschaffing van slavernij om als goedkope dwangarbeiders te werken. Het systeem heeft tot 1920 bestaan.

Het heeft geresulteerd in de ontwikkeling van een grote Indiase Diaspora met grote Hindostaanse gemeenschappen van de Indische Oceaan (Zuid-Afrika, Kenia, Tanzania, Mozambique, Madagascar, Zambia, Zanzibar, Oeganda, Malawi, Seychelles, Réunion en Mauritius) tot de Grote Oceaan (Fiji) en de Atlantische Oceaan (het Caribisch gebied, Trinidad & Tobago, Guyana, Suriname, St. Kitts & Nevis, St. Lucia, Belize, Guadeloupe, Martinique, Grenada, Saint Vincent & the Grenadines en Jamaica).
Vandaag zijn er ongeveer 15 miljoen nazaten van deze dwangarbeiders die wonen in de (voormalige) koloniën en door een tweede migratie in landen buiten deze koloniën. Die tweede migratie leidde tot het ontstaan van Hindostaanse gemeenschappen in Europa, Noord-Amerika, Australië, Nieuw Zeeland, Zuid Azië en Zuid-Oost Azië. Er is een groeiende interactie tussen deze gemeenschap op economisch, cultureel en wetenschappelijk gebied.

De encyclopedie is gebaseerd op gedegen onderzoek naar vijf dimensies van deze gemeenschappen: economie, sociale verhoudingen, politieke relaties, cultuur en geografie. Op ieder van deze terreinen worden per gemeenschap en in de vergelijking tussen de gemeenschappen detailinformatie verzameld (geschiedenis, demografie, strijd en verworvenheden, tweede migratie etc.). De encyclopedie documenteert de feiten, analyseert de trends en toont de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende gemeenschappen zowel in hun historische ontwikkeling als in de hedendaagse erfenis.

De hoofdredactie van de encyclopedie wordt gevormd door Sandew Hira, directeur van International Institute for Scientific Research in Den Haag en Ashook Ramsaran, voorzitter van de Indian Diaspora Council in New York. In verschillende landen worden er teams van vrijwillige onderzoekers gevormd die de encyclopedie gaan vullen. De publicatie is gepland in december 2020.

Wie in Nederland of Suriname wil meewerken aan de encyclopedie, kan zich melden bij Sandew Hira: sandew.hira@iisr.nl.

Boekgegevens:
ISBN: 978-90-74897-21-1
Aantal pagina’s: 1.000.
Print: full color (omslag en binnenwerk)
Prijs: € 125
Prijs in de voorverkoop: € 95.
Informatie en bestellingen:

  • Amrit Publishers: info@amritpublishers.com
  • IDC: info@indiandiasporacouncil.org

Reacties zijn gesloten.