Genomineerd voor de ECHO Award: het verhaal van Ramoe Jagesar

Ramoe Jagesar is geselecteerd als één van de finalisten van de ECHO Award 2018. Dit is een landelijke prijs die ieder jaar wordt uitgereikt aan excellente studenten met een multiculturele achtergrond. Het doel van de ECHO Award is gericht op het creëren van positieve aandacht voor individuen uit de multiculturele samenleving. Van de 34 voorgedragen kandidaten werd Ramoe samen met 12 anderen studenten uitgenodigd om zich op 30 augustus te presenteren aan de jury bestaande uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en het onderwijs. Tijdens de finale kregen de finalisten 5 minuten de tijd om hun verhaal te presenteren in het Engels. In dit verslag deelt Ramoe het proces met het Sarnámihuis.

Een groot deel van je toekomst wordt al vroeg bepaald

“Van kinds af aan heb ik van mijn ouders meegekregen om goed je best te doen op school en de mensen om je heen te helpen. In de afgelopen jaren heb ik gezien dat niet-westerse scholieren extra obstakels kunnen tegenkomen op school. Het middelbaar schooladvies komt bijvoorbeeld al op jonge leeftijd tot stand waarbij ouders niet goed ingelicht zijn over de mogelijkheden. Ook merk dat we vaak onder ons niveau beginnen, want later kan je altijd naar een hoger niveau toch? Maar wat als je op een gegeven moment niet genoeg wordt uitgedaagd? Of als je later minder gemotiveerd wordt om je best te doen? De mindset die we soms hebben van lager beginnen en we kijken later wel waar we uitkomen kan in sommige gevallen voor extra vertraging zorgen of je demotiveren.

In die situaties is het belangrijk om mensen tegen te komen die jouw potentie zien. In mijn geval was dit mijn deelname aan het Pre Academic Programme en mijn middelbare school geschiedenis leraar mevrouw Otten. Mevrouw Otten zag bijvoorbeeld in dat er meer in mij zat. Dankzij haar kon ik zonder vertraging van het afronden van HAVO 4 door naar VWO 5 en 6. Dit opende de weg naar de universiteit, waar ik nog altijd dankbaar voor ben.”

Een wijze les van mijn verhaal

“Meedoen in de finale van de ECHO Award vind ik erg bijzonder. Ik wil studenten aanmoedigen om hun ambities uit te spreken, Ik heb geleerd dat dit deuren voor je kan openen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Natuurlijk moeten we hard werken om ergens te komen, maar soms moet je iemand tegenkomen die je talenten inzien. Met mijn verhaal wil ik aan de jury laten zien dat iedereen de talenten in een ander kan inzien. Ik vind heel belangrijk dat het gebeurt, met name als lager worden ingeschat of gewend zijn om onder ons niveau te beginnen.”

ECHO Award 2018

De winnaars van de ECHO Award worden bekend gemaakt op donderdag 20 september 2018 in Amsterdam. De winnaars winnen een volledig verzorgde summercourse aan de University of California Los Angeles (UCLA) in Los Angeles. Dit jaar zijn vier verschillende categorieën waar je je als student voor kon aanmelden.

  • ECHO Award HBO
  • ECHO Award WO
  • ECHO Award Bèta Techniek Award uitgereikt aan een student met een bèta/technische opleiding
  • ECHO Law & Tax Award uitgereikt aan een student met affiniteit met de zakelijk (juridische) dienstverlening

Vanwege zijn studieachtergrond in Economie en Rechten zit Ramoe Jagesar in de categorie ‘ECHO Law & Tax Award’. Deze award is dit jaar nieuw door de samenwerking met Loyens & Loeff.

“Ik vind het belangrijk om een bedrijfscultuur te creëren, waarin iedereen zich comfortabel voelt om zijn ambities uit te spreken. Verder gaat diversiteit binnen het bedrijfsleven voor mij niet alleen over een halal lunch of roti in de kantine op vrijdag, maar het zijn de kleine die er toen doen. Op het moment dat we elkaar waarderen en op de hoogte zijn van elkaars talenten en ambities in een team, dan kunnen we verder groeien om een waardevolle impact te maken.”

Ambitieus & Hindostaan?

“Hindostanen staan niet graag op de voorgrond en we stellen ons vaak beleefd en nederig op. Het hebben over onze ambities gebeurt niet vaak. Ik denk dat we hierdoor in sommige situaties kansen mislopen die anderen wel pakken. Dat vind ik jammer, want ik denk dat wij ook een belangrijke rol kunnen hebben binnen de Nederlandse samenleving. Ik heb het dan niet over de kracht van de Hindostaanse nederigheid, die diep in onze wortels zit, maar juist de innerlijke wil om voor een ander klaar te staan en de mensen om je heen te helpen.”

Klik hier voor meer informatie over de ECHO Award en de andere finalisten.

Reacties zijn gesloten.