Herdenking 150 jaar Hindostaanse immigratie

Reacties zijn gesloten

In 2023 is het 150 jaar geleden dat het eerste schip met Hindostaanse contractarbeiders vanuit India naar Suriname is gekomen. Zij vervingen de totslaafgemaakte Afrikanen. Slavernij werden vervangen door dwangcontractarbeid van Aziaten. Het Sarnámihuis en de VAHON Algemene Hindoe Basisschool herdenken deze episode uit de koloniale geschiedenis met een bijzondere bijeenkomst op 4 juni 2023.

Wil je hierbij zijn? Klik hier voor de kaartverkoop.

De bijeenkomst bestaat uit twee onderdelen.

Presentatie Centrale Historische Database van Hindostanen

Het eerste onderdeel is van 14.00-14.30 uur. Het is de presentatie van de Centrale Historische Database van Hindostanen (CHDH). De CHDH is een centrale database van alle Hindostanen die voorkomen in de verschillende historische databases. Deze gegevens zijn aan elkaar gekoppeld waardoor er een centrale ingang is naar persoonsgegevens van Hindostanen. Hiermee kan een gebruiker op eenvoudige wijze een familiegeschiedenis kan construeren. Het gaat om gegevens uit de zogenaamde klappers, de immigratieregisters, de Calcuttabrieven, de volkstelling van 1921, de Zuid-Afrikaanse database met namen van mensen die uit dezelfde dorpen komen als de mensen uit Suriname en de primaire onderzoeksgegevens uit de studies van Radjinder Bhagwanbali en Tanya Sitaram. Alle namen zijn nu persoonlijk records, ook de namen uit de memovelden van de immigratieregisters. Via een persoon kun je nagaan of er in al deze database gegevens voorkomen. De dorpen in India die nu nog bestaan zijn gekoppeld aan Google Maps, zodat je het dorp op de kaart van Google Maps kunt vinden.

Toneelstuk Mijn naam is Tetary!

Het  tweede onderdeel is van 14.30-17.00 uur (met een pauze een half uur). Het is een toneelstuk geschreven door Sandew Hira en opgevoerd door professionals en kinderen van de VAHON Hindoebasisschool. Het is getiteld Mijn naam is Tetary!. Het is een aangrijpend verhaal over geschiedenis, cultuur en identiteit.

Het verhaal gaat als volgt. De VAHON Algemene Hindoe Basisschool organiseert een wedstrijd Schrijf een brief aan je voorouder. Het idee van de wedstrijd is gebaseerd op de Calcuttabrieven, waarvan de 10-delige encyclopedie vorig jaar werd gepresenteerd bij de herdenking van 149 jaar Hindostaanse immigratie in VAHON. De leerlingen krijgen de opdracht om een brief te schrijven aan hun voorouders waarin ze vertellen wat ze weten over hun geschiedenis en cultuur. Tijdens het toneelstuk wordt de winnaar bekend gemaakt van de briefwedstrijd.

De kinderen gaan enthousiast aan de slag, maar er is één leerling – Janna Mohamed – die half Egyptisch en Half Hindostaans is. Zij weet niet veel over de Hindostaanse geschiedenis en cultuur. Vier medeleerlingen besluiten om haar te helpen en gaan samen op zoek naar informatie. Ze komen in contact met Amar Soekhlal, voorzitter van het Sarnámihuis, die hen vertelt over de nieuwe database op internet waarin alle gegevens van hun Hindostaanse voorouders bij elkaar zijn gebracht. Ze krijgen een zangcoach Sangeeta Bhageloe op bezoek die hen inwijdt in Hindostaanse zang en muziek. Bhageloe is een klassiek getrainde zangeres en zal vier liedjes ten gehore brengen. Danseres Poernima Gobardhan laat de kinderen kennis maken met Bharat Natyam dansstijl.

De kinderen zoeken op internet naar video’s over Hindostaanse geschiedenis en cultuur. Tijdens de zoektocht vinden ze het verhaal van Tetary, de leidster van de opstand op plantage Zorg en Hoop in 1884. En zo krijgt de Egyptisch-Hindostaanse Janna een beeld van de Hindostaanse geschiedenis en cultuur met hulp van haar mede-leerlingen.

Het toneelstuk is een combinatie van grappige dialogen, emotionele video’s en meeslepende muziek en dans.

Aanmelding

Locatie: VAHON Algemene Hindoe Basisschool, Mackaystraat 6, 2522 VH Den Haag.

Datum: zondag 4 juni 2023

Tijd: 14.00-17.00 uur (inloop 13.30 uur)

Toegang: € 5,00 (inclusief een snack en een drankje)

Aanmelding: Klik hier voor de kaartverkoop