Nieuwe editie Indian History Month: #ASHANTI

Reacties zijn gesloten

Op dinsdag 1 juni lanceert het Sarnámihuis de vijfde editie van Indian History Month, dat dit jaar in het teken staat van #ASHANTI. Het thema is een eerbetoon aan de feministische vrouwenkrant ASHANTI uit de jaren ’80, gedreven door Surinaamse vrouwen, waarvan de harde kern bestond uit Hindostaanse vrouwen. De krant was onderdeel van de vrouwenbeweging die streed voor gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. ASHANTI was progressief, internationaal en dekoloniaal. De generatie van toen heeft een belangrijke maatschappelijke bijdrage geleverd om de weg te banen voor de generatie van nu. Om hun bijdrage te erkennen en vieren staat Indian History Month 2021 in het teken van #ASHANTI.

Het thema volgt na veelbewogen jaren, waarin #blacklivesmatter en #metoo het maatschappelijk debat domineerden. Thema’s als institutioneel racisme en dekolonisatie kregen mainstream aandacht en brachten de ervaringen en analyses van mensen van kleur op de voorgrond. In dit debat zijn Hindostaanse bijdragen weinig zichtbaar. Deels omdat er een beeld leeft van Hindostanen als braaf en weinig strijdbaar, deels omdat Hindostanen vaak ook als conservatief worden beschouwd. Met Indian History Month wordt de aandacht gevestigd op het progressieve en dekoloniale geluid dat door Hindostanen, en vooral Hindostaanse vrouwen, werd gebracht in de jaren ’80. Dit geluid was verbonden aan #ASHANTI.

Wat opvalt aan de publicaties van ASHANTI is hoe maatschappelijk relevant hun artikelen van toen nog zijn vandaag de dag. Nog voor intersectionaliteit een begrip was, lieten de vrouwen achter ASHANTI de gelaagdheid aan onderdrukking zien waar Surinaamse vrouwen mee geconfronteerd werden. Seksisme, racisme, homofobie en andere vormen van uitsluiting worden in de publicaties van ASHANTI ter discussie gesteld. Centraal hierin staat een kritische blik op vrouwenongelijkheid, waarbij educatie en bewustwording als uitgangspunt worden genomen voor de artikelen. Met toegankelijke taal en heldere analyses biedt de redactie van ASHANTI commentaar op maatschappelijke vraagstukken en handvatten voor lezeressen om hun positie in de samenleving te versterken. Met de rubriek “ingezonden” kregen de lezeressen de kans om hun ervaringen en perspectieven te delen. En met oproepen voor vormingsweekenden, internationale vrouwendagevenementen en discussieavonden nodigde ASHANTI haar publiek uit om ook live kennis te maken en actief te worden.

Kickoff Event Indian History Month: 1 juni 2021

In de geest van ASHANTI doet het Sarnámihuis dit jaar wederom een oproep tot live interactie met de redactie van toen. In een livestream kickoff event wordt op 1 juni via de facebookpagina van het Sarnámihuis Indian History Month 2021 gelanceerd. Te gast zijn de drijvende krachten achter de redactie van ASHANTI: Sitla Bonoo, Gharietje Choenni en Rahina Hassankhan. Samen zullen zij terugblikken op de ervaringen van toen en hun reflecties del

en op de strijd van nu. Het publiek is uitgenodigd om vragen te stellen en hun ervaringen te delen. Klik hier voor het facebook evenement.

Over Indian History Month

Met #ASHANTI vindt alweer de vijfde editie plaats van Indian History Month. Geïnspireerd door het model van Black History Month lanceerde het Sarnámihuis in 2015 voor het eerst dit initiatief gericht op het zichtbaar maken en delen van Hindostaanse geschiedenis. Gedurende de hele maand juni worden op de facebook pagina van het Sarnámihuis dagelijks bijzondere verhalen gedeeld van nazaten van Hindostaanse dwangarbeiders die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan geschiedenis en cultuur. Het zullen verhalen zijn die veelal onbekend zijn en niet terug te vinden zijn in de Nederlandse geschiedenisboeken of musea, maar een belangrijk onderdeel zijn van het Hindostaans cultureel erfgoed.