Raj Mohan: “Zelfs in de studio in Varanasi (Benaras) kijkt men ervan op dat het mogelijk was om in een Bhojpuri taal zulke lyrische liederen te schrijven en te componeren in de ghazal stijl.”

san_rajmohanTrots op…Raj Mohan!
Sarnámihuis is trots op…Raj Mohan! Zanger, componist en dichter Raj Mohan staat bekend als veelzijdig artiest en heeft de taal van het Sarnámi in de kunst op de kaart gezet. Hij is oprichter en artistiek leider van verschillende muziekformaties, zoals Het Raj Mohan Ensemble, Vistar en Shai’rana. Met deze formaties treedt hij al sinds 1984 op in binnen- en buitenland. Hij bracht verschillende albums uit, waaronder zijn laatste plaat Daayra, en twee gedichtenbundels: Bapauti en Tihá. Hij wordt regelmatig gevraagd door verschillende tv programma’s, zoals VPRO, Reizigers in Muziek, NCRV C-majeur, OHM en Vrije geluiden. Reden genoeg voor Sarnámihuis om Raj Mohan 5 vragen te stellen.

1. Wat is je eerste herinnering als het gaat om muziek?
Dat is de Hindostaanse radio in Suriname met filmsongs en baithak gana. Ik weet alleen niet meer welke er het eerst was.

2. Wat is voor jou je grootste mijlpaal tot nu toe?
Mijn cd ‘Kantraki’. Sarnami liederen in een ghazalstijl. Dat is jarenlang een droom geweest die met deze cd in 2005 werkelijkheid werd. Zelfs in de studio in Varanasi (Benaras) kijkt men ervan op dat het mogelijk was om in een Bhojpuri taal zulke lyrische liederen te schrijven en te componeren in de ghazal stijl. Hetzelfde heb ik gedaan met Daayra; popmuziek in Sarnami! Beide cd’s zijn uitgebracht bij grote Nederlandse platenmaatschappijen en wereldwijd gedistribueerd. Een mijlpaal in de geschiedenis van onze taal Sarnami!

3. Met welke andere Hindostaanse artiest in Nederland zou je wel eens willen samenwerken?
Er zijn er te veel om op te noemen. Om er een paar te noemen: Rajiv Bhagwanbali, Narsingh Balwantsingh, Rekesh Dukaloo, Aruna Autar (Angel Aruna), Rishi Chamman, Shailesh Bahoran, DJ Prako, om er een paar te noemen. Het is uiteraard afhankelijk van het soort project. We hebben genoeg talent en ook veel jong talent dat nog verder ontwikkeld kan worden.

4. Hoe combineer je familie met je muziek? Welke rol speelt je familie in jouw muzikale carrière?
Familie is altijd betrokken (geweest) bij mijn muziek. Bij het ontwikkelen van mijn talent heeft mijn familie op allerlei wijze bijgestaan. Die steun is enorm belangrijk geweest. Het besef dat jouw familie jou steunt geeft veel vertrouwen om ook op moeilijke momenten niet op te geven maar in jezelf te blijven geloven.

5. Wat wil je aan de lezers van Sarnámihuis.nl meegeven?
Wees origineel en verloochen nooit jouw afkomst.

Raj Mohan is te volgen via zijn website www.rajmohan.nl.