Reactie Radj Bhondoe op Shahreen, Jaswina en Pravini: Drieluik columns van Sarnami Huis

Reacties zijn gesloten

De columns van Shahreen, Jaswina en Pravini over Bollywood en Israël hebben veel los gemaakt. Radj Bhondoe heeft een reactie geschreven op hun artikelen die we ook hebben gepubliceerd op onze website. We hopen hiermee een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk debat. We willen hierbij benadrukken dat dit de standpunten zijn van de afzonderlijke auteurs en het Sarnámihuis vooral de ruimte wilt bieden aan verschillende perspectieven. (Bron afbeelding: Benjamin Netanyahu)

Op internet verscheen enkele dagen een drieluik columns over Israël en Bollywood. Twee van de auteurs (Jaswina Elahi en Pravini Baboeram) ken ik persoonlijk goed, ik heb veel waardering voor het werk van beiden in de gemeenschap. De derde auteur Shahreen Khan ken ik niet, maar zij lijkt mij een ook een sympathieke persoon. Ik heb wel vraagtekens bij de intentie waarmee de columns geschreven zijn en ook bij de inhoud ervan. Hieronder geef ik een reactie op de columns.

Het Sarnami Huis zag ik altijd als een instantie die activiteiten faciliteert op het terrein van de cultuur, taal, muziek etc van Hindoestanen afkomstig uit Suriname. Ik kwam er vroeger graag om de activiteiten bij te wonen. Ik was daarom onaangenaam verrast met het verschijnen van de genoemde columns. Met dit drieluik zadelt Sarnami de Hindoestaanse gemeenschap op met een met complex probleem dat relatief “ver van haar bed” afspeelt en waar zij feitelijk niets mee te maken heeft. Bovendien wordt verwacht dat de gemeenschap in dit conflict partij kiest – en wel voor de Palestijnen! Dit lijkt op een openlijke keuze van het Sarnami Huis voor pro-Palestijnse en anti-Israëlische propaganda. Wat heeft de Hindoestaanse gemeenschap hieraan?

Hindoes in Pakistan
“Veel dichter bij huis” is de etnische zuivering in Pakistan en Bangladesh waar Hindoes systematisch uitgeroeid worden, gedwongen bekeerd tot Islam of weggepest worden uit het land. Na de onafhankelijkheid in 1947 was 22% van de bevolking van Pakistan Hindoe, nu is dat slechts 1%! Waar is de resterende 21% gebleven? Op een totale bevolking van 210 miljoen komt dit neer op 44 miljoen Hindoes! Waar zijn deze Hindoes gebleven! We praten hier over een etnische zuivering die qua omvang nooit eerder heeft plaatsgevonden. De zuivering gaat nog steeds door. Bijvoorbeeld, gemiddeld wordt elke dag een minderjarig Hindoe meisje in Pakistan gekidnapped, verkracht, gedwongen om tegen haar wil te trouwen met een wildvreemde en eveneens tegen haar wil bekeerd tot de Islam. In hun eigen land worden Hindoes systematisch uitgeroeid. Dit is volgens alle maatstaven een veel groter probleem (gebeurt trouwens ook in Bangladesh en Maleisië) en is veel directer verbonden met de Hindoestaanse gemeenschap dan het Israëlisch-Palestijnse conflict. Waarom start het Sarnami Huis wel een actie voor de Palestijnen, maar niet voor de Hindoes in Pakistan? Gaat Sarnami Huis dit nog oppakken?

Geen respect meer voor Amitabh
Shahreen heeft geen respect meer voor Amitabh Bachchan, omdat hij breed lachend staat op de selfie van premier Netanyahu van Israël. Ze noemt de democratisch gekozen premier van Israël – dat door de Verenigde Naties is erkend – steevast Satanyahu, citeert Vijay Prasad (een bekende communist en anti-Hindoe) die zichzelf “Marxistische intellectueel” noemt. En ze vergelijkt Netanyahu met Bin Laden…dit allemaal om de gemeenschap op te zadelen met een propaganda waar zij niets mee te maken heeft.

Bollywood Deserves Sanction
Pravini gaat een stap verder, zij heeft het over BDS de wereldwijde campagne Boycott, Divestment and Sanction om personen en bedrijven te treffen als ze partij kiezen voor Israël, want met sancties is Zuid Afrika bevrijd van Apartheid (vindt zij) dus zo moet ook het Palestijnse conflict zo opgelost kunnen worden. Zij vertaalt BDS als Bollywood Deserves Sanctions, en vindt dus dat Bollywood en met name de acteurs die aanwezig waren op de selfie van Netanyahu sanctie verdienen…echt Pravini?!

Hindutva
Jaswina’s column ademt een sfeer van pertinente haat ten opzichte van Hindutva en met name ten opzichte van Modi. Exact de sfeer die je in India tegenkomt bij links radicalen (Marxistische intellectuelen, Maoisten, JNU-activisten) en pseudo-intellectuelen (ik noem ze voor het gemak de anti-Hindutva brigade). Mijn vermoeden dat de auteur onder invloed is van de anti-Hindutva brigade wordt bevestigd: ze geeft als referentiebronnen o.a het uiterst linkse webmagazine The Wire, anti-BJP kranten Indian Express en India Today (allemaal gezworen tegenstanders van Modi). Deze brigade vond eerst dat de film Padmavaat vrijgegeven moest worden, daar hebben ze maanden lang actieve campagne voor gevoerd. Ze noemden allerlei mooie democratische principes zoals vrijheid van meningsuiting, vrijheid van creativiteit, tolerantie etc om van de Censor Board toestemming te krijgen voor vertoning, wat ook de inhoud moge zijn. Nadat de film werd vrijgegeven werd de zelfde brigade weer erg boos toen bleek dat de plunderaar Allaudin Khilji uit Turkmenistan niet als held maar als een Ravan-achtige persoon werd neergezet. Deze en andere IS-achtige invallers trokken gedurende de Islamitische bezetting van India plunderend en dood en verderf zaaiend door heel Noord India. Complete steden werden kapot geschoten (met name werden tempels gesloopt), mannen werden vermoord en vrouwen en meisjes werden als buit meegenomen om te dienen als sexslaven. Een van de oudste universiteiten ter wereld, de bekende Nalanda universiteit werd geplunderd, de gebouwen neergehaald, duizenden leraren en studenten zijn afgemaakt. De bibliotheek van Nalanda universiteit had meer dan 9 miljoen boeken, waaronder unieke collecties uit de Hindoeïstische en boeddhistische filosofie. Deze boeken werden op een stapel geplaatst en in brand gestoken. Volgens de Perzische historicus Minhaj-i-Siraj Minhaj-i-Siraj bleef het vuur nog maanden na smeulen. Hoe moet Khilji anders afgebeeld worden? Ravan-achtig is hier echt een eufemisme!

Met een aanval op Hindutva en BJP importeert de auteur (met ondersteuning van het Sarnami Huis) de haat van anti-Hindutva brigade van India naar de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland. Zodoende wordt de gemeenschap verdeeld (want daar lijkt het de organisatie en columnisten om te gaan). De auteur schrijft dat sinds Modi aan de macht is er een uiterst rechtse wind in India waait (alsof rechts geen plaats mag hebben in de politiek). Als bewijsvoering van extreem rechts noemt ze enkele discutabele ontwikkelingen (afkomstig van de anti-Hindutva propaganda in India) zonder deze verder te onderbouwen.

  1. Moslims en andere minderheden worden gemarginaliseerd. Ze onderbouwt dit niet verder, is ook lastig, want dit klopt van geen kant.
  2. Huwelijken tussen Hindoes en Moslims worden afgekeurd (ook zo een algemene opmerking!). Door wie wordt dit afgekeurd en sinds wanneer is dit nieuw? Dit heeft er altijd bestaan en bestaat ook in de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland. Het heeft niets met de regering van Modi te maken (die maar 3 jaar geleden in India aan de macht kwam) maar meer met de historisch gegroeide lastige verhouding tussen Hindoes en Moslims. Het punt is eerder dat heel India – de anti-Hindutva brigade voorop – intolerantie gaat roepen wanneer Hindoes protesteren bij een huwelijk tussen Hindoe meisje en een Moslim jongen. Als de situatie omgekeerd wordt en moslims grootschalig protesteren tegen een huwelijk tussen een Hindoe jongen en een Moslim meisje dan is de zelfde anti-Hindutva brigade muisstil. Vorige week nog werd Ankit Saxena een 22 jarige jongen op klaarlichte dag in Delhi onthoofd door Moslims…waarom? Hij was verliefd op een Moslim meisje waarmee hij binnenkort zou trouwen. De anti-Hindutva brigade was weer muisstil, ook vanuit de Hindoe gemeenschap kwam er geen noemenswaardig protest.
  3. Andersdenkenden wordt de mond gesnoerd binnen de wetenschap en de media. Ook hier slaat de auteur de plank mis. De universiteiten in India met name de faculteiten Sociale Wetenschappen zijn bekende linkse/Marxistische/Maoïstische bolwerken die bekend om hun openlijke anti-Hindutva campagnes. Op de JNU (Jawaharlal Nehru University) werd onlangs openlijk de dood herdacht van de terrorist Afzal Guru die aanval pleegde op het Indiase parlement…deze zogenaamde tukde- tukde-gang scandeerden daarbij de leuze Bharat tere tukde tukde kar denge (India, wij zullen je breken in stukjes). De media heeft helemaal vrij spel in India. Kranten bestaan er in alle Indiase talen (enkele duizenden landelijke, regionale en lokale) kranten verschijnen elke dag. Dit geldt ook voor de televisie en de web based nieuws media. Vele daarvan zijn uitgesproken anti-Hindutva waaronder in elk geval de grotere partijen die de media traditioneel beheersen (o.a.Indian Express, The Hindu, Hindustan Times en India Today, The Wire en NDTV). India kent persvrijheid en vrijheid van meningsuiting…soms een beetje te veel, zo had enkele maanden geleden een bekende Imam een fatwa (religieuze opdracht aan alle Moslims) uitgesproken in Kolkata om Modi te onthoofden. De anti-Hindutva brigade hield zich – je vermoedt het al – ook hierbij muisstil.

De auteur geeft de zaken erg simplistisch weer en met een duidelijke bias tov Hindutva.

Drie auteurs bij Sarnami Huis proberen in hun afzonderlijke stukken het volgende:

  1. Propaganda verspreiden over het Palestijns-Israëlisch conflict;
  2. De Hindoestaanse gemeenschap verdelen door te wijzen op opkomst van “uiterst rechts” Hindutva en BJP van Modi en door Bollywood acteurs te classificeren in een pro en een anti Israel groep (roep op tot boycot etc). Verdelen de gemeenschap desnoods door in te spelen op Hindoe-Moslim sentimenten: zij die uitgesproken Hindoe zijn, Modi aanhanger en films van Amitabh kijken zijn natuurlijk pro-Israel en zij die niet uitgesproken Hindoe (ook Moslims en Christenen), anti-Modi zijn, die geen Amitabh films meer kijken (maar juist wel van de drie Khans) zijn pro-Palestijnen.
  3. Zo het creëren van voedingsbodem binnen de Hindoestaanse gemeenschap voor de pro-Palestijnse lobby.

De Hindoestaanse gemeenschap is slimmer dan de auteurs denken. Zij zullen blijven genieten van Bollywood films van Amitabh en van de Khans. Het Palestijns Israëlisch conflict? Wat was dat ook alweer? Deze laatste vraag kan met op gegeven moment ook gaan stellen mbt het Sarnami Huis…met de keuze van haar thema’s (wel lobby voor Palestijnen maar niet op willen komen voor Hindoes in Pakistan) maakt zij zich irrelevant voor de Hindoestaanse gemeenschap.

Ten slotte en misschien wel het belangrijkste: Sarnami Huis en de auteurs neem ik kwalijk dat zij verdeeldheid stimuleren onder Hindoes en Moslims in de gemeenschap .

Ps. Hindutva als ideologie van BJP is zelfs in extreme vorm niet meer dan wat Christendom is voor het CDA. De Hindutva ideologie is de beste garantie voor tolerantie, pluralisme, diversiteit en het voortbestaan van democratie in India. Maar dit verdient een aparte discussie waarbij ik bereid ben deze stelling publiekelijk te verdedigen.

Reacties zijn gesloten.