Reactie Radj Bhondoe op Shahreen, Jaswina en Pravini: Drieluik columns van Sarnami Huis

De columns van Shahreen, Jaswina en Pravini over Bollywood en Israël hebben veel los gemaakt. Radj Bhondoe heeft een reactie geschreven op hun artikelen die we ook hebben gepubliceerd op onze website. We hopen hiermee een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk debat. We willen hierbij benadrukken dat dit de standpunten zijn van de afzonderlijke auteurs en het Sarnámihuis vooral de ruimte wilt bieden aan verschillende perspectieven. (Bron afbeelding: Benjamin Netanyahu)

Op internet verscheen enkele dagen een drieluik columns over Israël en Bollywood. Twee van de auteurs (Jaswina Elahi en Pravini Baboeram) ken ik persoonlijk goed, ik heb veel waardering voor het werk van beiden in de gemeenschap. De derde auteur Shahreen Khan ken ik niet, maar zij lijkt mij een ook een sympathieke persoon. Ik heb wel vraagtekens bij de intentie waarmee de columns geschreven zijn en ook bij de inhoud ervan. Hieronder geef ik een reactie op de columns.

Het Sarnami Huis zag ik altijd als een instantie die activiteiten faciliteert op het terrein van de cultuur, taal, muziek etc van Hindoestanen afkomstig uit Suriname. Ik kwam er vroeger graag om de activiteiten bij te wonen. Ik was daarom onaangenaam verrast met het verschijnen van de genoemde columns. Met dit drieluik zadelt Sarnami de Hindoestaanse gemeenschap op met een met complex probleem dat relatief “ver van haar bed” afspeelt en waar zij feitelijk niets mee te maken heeft. Bovendien wordt verwacht dat de gemeenschap in dit conflict partij kiest – en wel voor de Palestijnen! Dit lijkt op een openlijke keuze van het Sarnami Huis voor pro-Palestijnse en anti-Israëlische propaganda. Wat heeft de Hindoestaanse gemeenschap hieraan?

Hindoes in Pakistan
“Veel dichter bij huis” is de etnische zuivering in Pakistan en Bangladesh waar Hindoes systematisch uitgeroeid worden, gedwongen bekeerd tot Islam of weggepest worden uit het land. Na de onafhankelijkheid in 1947 was 22% van de bevolking van Pakistan Hindoe, nu is dat slechts 1%! Waar is de resterende 21% gebleven? Op een totale bevolking van 210 miljoen komt dit neer op 44 miljoen Hindoes! Waar zijn deze Hindoes gebleven! We praten hier over een etnische zuivering die qua omvang nooit eerder heeft plaatsgevonden. De zuivering gaat nog steeds door. Bijvoorbeeld, gemiddeld wordt elke dag een minderjarig Hindoe meisje in Pakistan gekidnapped, verkracht, gedwongen om tegen haar wil te trouwen met een wildvreemde en eveneens tegen haar wil bekeerd tot de Islam. In hun eigen land worden Hindoes systematisch uitgeroeid. Dit is volgens alle maatstaven een veel groter probleem (gebeurt trouwens ook in Bangladesh en Maleisië) en is veel directer verbonden met de Hindoestaanse gemeenschap dan het Israëlisch-Palestijnse conflict. Waarom start het Sarnami Huis wel een actie voor de Palestijnen, maar niet voor de Hindoes in Pakistan? Gaat Sarnami Huis dit nog oppakken?

Geen respect meer voor Amitabh
Shahreen heeft geen respect meer voor Amitabh Bachchan, omdat hij breed lachend staat op de selfie van premier Netanyahu van Israël. Ze noemt de democratisch gekozen premier van Israël – dat door de Verenigde Naties is erkend – steevast Satanyahu, citeert Vijay Prasad (een bekende communist en anti-Hindoe) die zichzelf “Marxistische intellectueel” noemt. En ze vergelijkt Netanyahu met Bin Laden…dit allemaal om de gemeenschap op te zadelen met een propaganda waar zij niets mee te maken heeft.

Bollywood Deserves Sanction
Pravini gaat een stap verder, zij heeft het over BDS de wereldwijde campagne Boycott, Divestment and Sanction om personen en bedrijven te treffen als ze partij kiezen voor Israël, want met sancties is Zuid Afrika bevrijd van Apartheid (vindt zij) dus zo moet ook het Palestijnse conflict zo opgelost kunnen worden. Zij vertaalt BDS als Bollywood Deserves Sanctions, en vindt dus dat Bollywood en met name de acteurs die aanwezig waren op de selfie van Netanyahu sanctie verdienen…echt Pravini?!

Hindutva
Jaswina’s column ademt een sfeer van pertinente haat ten opzichte van Hindutva en met name ten opzichte van Modi. Exact de sfeer die je in India tegenkomt bij links radicalen (Marxistische intellectuelen, Maoisten, JNU-activisten) en pseudo-intellectuelen (ik noem ze voor het gemak de anti-Hindutva brigade). Mijn vermoeden dat de auteur onder invloed is van de anti-Hindutva brigade wordt bevestigd: ze geeft als referentiebronnen o.a het uiterst linkse webmagazine The Wire, anti-BJP kranten Indian Express en India Today (allemaal gezworen tegenstanders van Modi). Deze brigade vond eerst dat de film Padmavaat vrijgegeven moest worden, daar hebben ze maanden lang actieve campagne voor gevoerd. Ze noemden allerlei mooie democratische principes zoals vrijheid van meningsuiting, vrijheid van creativiteit, tolerantie etc om van de Censor Board toestemming te krijgen voor vertoning, wat ook de inhoud moge zijn. Nadat de film werd vrijgegeven werd de zelfde brigade weer erg boos toen bleek dat de plunderaar Allaudin Khilji uit Turkmenistan niet als held maar als een Ravan-achtige persoon werd neergezet. Deze en andere IS-achtige invallers trokken gedurende de Islamitische bezetting van India plunderend en dood en verderf zaaiend door heel Noord India. Complete steden werden kapot geschoten (met name werden tempels gesloopt), mannen werden vermoord en vrouwen en meisjes werden als buit meegenomen om te dienen als sexslaven. Een van de oudste universiteiten ter wereld, de bekende Nalanda universiteit werd geplunderd, de gebouwen neergehaald, duizenden leraren en studenten zijn afgemaakt. De bibliotheek van Nalanda universiteit had meer dan 9 miljoen boeken, waaronder unieke collecties uit de Hindoeïstische en boeddhistische filosofie. Deze boeken werden op een stapel geplaatst en in brand gestoken. Volgens de Perzische historicus Minhaj-i-Siraj Minhaj-i-Siraj bleef het vuur nog maanden na smeulen. Hoe moet Khilji anders afgebeeld worden? Ravan-achtig is hier echt een eufemisme!

Met een aanval op Hindutva en BJP importeert de auteur (met ondersteuning van het Sarnami Huis) de haat van anti-Hindutva brigade van India naar de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland. Zodoende wordt de gemeenschap verdeeld (want daar lijkt het de organisatie en columnisten om te gaan). De auteur schrijft dat sinds Modi aan de macht is er een uiterst rechtse wind in India waait (alsof rechts geen plaats mag hebben in de politiek). Als bewijsvoering van extreem rechts noemt ze enkele discutabele ontwikkelingen (afkomstig van de anti-Hindutva propaganda in India) zonder deze verder te onderbouwen.

 1. Moslims en andere minderheden worden gemarginaliseerd. Ze onderbouwt dit niet verder, is ook lastig, want dit klopt van geen kant.
 2. Huwelijken tussen Hindoes en Moslims worden afgekeurd (ook zo een algemene opmerking!). Door wie wordt dit afgekeurd en sinds wanneer is dit nieuw? Dit heeft er altijd bestaan en bestaat ook in de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland. Het heeft niets met de regering van Modi te maken (die maar 3 jaar geleden in India aan de macht kwam) maar meer met de historisch gegroeide lastige verhouding tussen Hindoes en Moslims. Het punt is eerder dat heel India – de anti-Hindutva brigade voorop – intolerantie gaat roepen wanneer Hindoes protesteren bij een huwelijk tussen Hindoe meisje en een Moslim jongen. Als de situatie omgekeerd wordt en moslims grootschalig protesteren tegen een huwelijk tussen een Hindoe jongen en een Moslim meisje dan is de zelfde anti-Hindutva brigade muisstil. Vorige week nog werd Ankit Saxena een 22 jarige jongen op klaarlichte dag in Delhi onthoofd door Moslims…waarom? Hij was verliefd op een Moslim meisje waarmee hij binnenkort zou trouwen. De anti-Hindutva brigade was weer muisstil, ook vanuit de Hindoe gemeenschap kwam er geen noemenswaardig protest.
 3. Andersdenkenden wordt de mond gesnoerd binnen de wetenschap en de media. Ook hier slaat de auteur de plank mis. De universiteiten in India met name de faculteiten Sociale Wetenschappen zijn bekende linkse/Marxistische/Maoïstische bolwerken die bekend om hun openlijke anti-Hindutva campagnes. Op de JNU (Jawaharlal Nehru University) werd onlangs openlijk de dood herdacht van de terrorist Afzal Guru die aanval pleegde op het Indiase parlement…deze zogenaamde tukde- tukde-gang scandeerden daarbij de leuze Bharat tere tukde tukde kar denge (India, wij zullen je breken in stukjes). De media heeft helemaal vrij spel in India. Kranten bestaan er in alle Indiase talen (enkele duizenden landelijke, regionale en lokale) kranten verschijnen elke dag. Dit geldt ook voor de televisie en de web based nieuws media. Vele daarvan zijn uitgesproken anti-Hindutva waaronder in elk geval de grotere partijen die de media traditioneel beheersen (o.a.Indian Express, The Hindu, Hindustan Times en India Today, The Wire en NDTV). India kent persvrijheid en vrijheid van meningsuiting…soms een beetje te veel, zo had enkele maanden geleden een bekende Imam een fatwa (religieuze opdracht aan alle Moslims) uitgesproken in Kolkata om Modi te onthoofden. De anti-Hindutva brigade hield zich – je vermoedt het al – ook hierbij muisstil.

De auteur geeft de zaken erg simplistisch weer en met een duidelijke bias tov Hindutva.

Drie auteurs bij Sarnami Huis proberen in hun afzonderlijke stukken het volgende:

 1. Propaganda verspreiden over het Palestijns-Israëlisch conflict;
 2. De Hindoestaanse gemeenschap verdelen door te wijzen op opkomst van “uiterst rechts” Hindutva en BJP van Modi en door Bollywood acteurs te classificeren in een pro en een anti Israel groep (roep op tot boycot etc). Verdelen de gemeenschap desnoods door in te spelen op Hindoe-Moslim sentimenten: zij die uitgesproken Hindoe zijn, Modi aanhanger en films van Amitabh kijken zijn natuurlijk pro-Israel en zij die niet uitgesproken Hindoe (ook Moslims en Christenen), anti-Modi zijn, die geen Amitabh films meer kijken (maar juist wel van de drie Khans) zijn pro-Palestijnen.
 3. Zo het creëren van voedingsbodem binnen de Hindoestaanse gemeenschap voor de pro-Palestijnse lobby.

De Hindoestaanse gemeenschap is slimmer dan de auteurs denken. Zij zullen blijven genieten van Bollywood films van Amitabh en van de Khans. Het Palestijns Israëlisch conflict? Wat was dat ook alweer? Deze laatste vraag kan met op gegeven moment ook gaan stellen mbt het Sarnami Huis…met de keuze van haar thema’s (wel lobby voor Palestijnen maar niet op willen komen voor Hindoes in Pakistan) maakt zij zich irrelevant voor de Hindoestaanse gemeenschap.

Ten slotte en misschien wel het belangrijkste: Sarnami Huis en de auteurs neem ik kwalijk dat zij verdeeldheid stimuleren onder Hindoes en Moslims in de gemeenschap .

Ps. Hindutva als ideologie van BJP is zelfs in extreme vorm niet meer dan wat Christendom is voor het CDA. De Hindutva ideologie is de beste garantie voor tolerantie, pluralisme, diversiteit en het voortbestaan van democratie in India. Maar dit verdient een aparte discussie waarbij ik bereid ben deze stelling publiekelijk te verdedigen.

1.942 gedachten over “Reactie Radj Bhondoe op Shahreen, Jaswina en Pravini: Drieluik columns van Sarnami Huis

 1. De auteur maakt hier een jij-bak van
  jewelste. Wat heeft het conflict
  tussen India en Pakistan te maken met
  het conflict tussen Israël en de
  Palestijnen? Dat er problemen zijn
  voor Hindoes in andere landen
  betekent toch niet dat er niet
  gepraat kan worden over de impact van
  het bezoek van Netanyahu?

  Ik weet niet wat de beweegredenen van
  de organisatie en columnisten is
  geweest om deze stukken te plaatsen.
  De auteur concludeert dat dit de
  gemeenschap verdelen lijkt te zijn
  maar onderbouwt het niet. Jammer dat
  hij dan de fout maakt waar hij de
  anderen van verwijt. Hoe komt hij
  erop dat de schrijfsters en
  organisatie niet willen opkomen voor
  Hindoes waar dan ook? Dat is zijn
  eigen invulling van zijn teleurstelling.

  Ook jammer is dat de auteur geen
  nuances inbrengt (wat de dames
  overigens ook niet hebben gedaan).
  Dat Hinduvta als ideologie niet
  extreem en/of fundamentalistisch is,
  betekent niet dat er geen
  groeperingen bestaan die het
  misbruiken voor eigen extreme
  standpunten. Wanneer je er objectief
  naar kijkt dan kun je wel degelijk
  fascistische kenmerken erin vinden.
  Dat is immers inherent aan
  identiteitspolitiek. Daar lijkt mij
  niets mis mee.

  Het gaat erom wat je met de extremen
  doet. De ene schrijfster licht het
  ongenuanceerd uit waardoor een niet
  oplettende lezer kan denken dat heel
  India aan het nationaliseren is. Aan
  de andere kant schrijft deze auteur
  dat er helemaal niets aan de hand is.
  Dat is natuurlijk ook gewoon kolder.

 2. Sorry Raj Bhondoe, maar ik ben het niet met je eens. Het conflict tussen India en Pakistan is een heel andere dan het
  Israëlisch – Palestijns conflict. De staat Israel is echt een deal tussen de westerse landen (zeg maar: de geallieerden
  tijdens de tweede wereldoorlog) en Zionisten, die al langer hun plan klaar hadden, na de tweede wereldoorlog. Dat
  plan hield etnische zuivering en een ‘Groot Israël’ in. En dat gebeurt heden ten dage nog op grote schaal door een
  politiek van apartheid en annexatie. Lees eens de boeken van Noam Chomsky (jawel, een joodse professor/
  schrijver uit de VS). Mogelijk gaan je ogen dan open over de werkelijke politieke bedoelingen van Israël c.q.
  de ‘beschaafde’ westerse landen.
  Overigens vind ik de reactie van Rakesh een heel goede. Ik ben het dan ook met hem eens.

 3. Kennelijk is Dhr. Bhondoe niet goed op de
  hoogte van wat de BJP allemaal uitvreet. Of
  hij vindt het allemaal goed. Hij is kennelijk
  een moslimhater.

 4. @Rosita
  Dat de auteur de problemen van
  Hinduvta niet benoemt, wil niet
  zeggen dat hij een moslimhater is.
  Door reacties als die van jou,
  ontstaat er een tweedeling in de
  maatschappij. Je kunt de auteur ook
  wijzen op de tekortkomingen in zijn
  betoog.

 5. Ik vraag mij idd af wat zo een verdwaald bericht met de Surinaamse Hindoestanen te maken heeft. Het is leuk om
  er twee regeltjes aan te wijden ter kennisgeving en meer niet. Er zijn belangrijkere issues om te bespreken. Enkelen
  noemt Radj Bhondoe dan ook terecht in zijn column.
  Misschien is het een reden om eens naar Israel af te reizen en dan pas te zeggen of je pro-Palestina of pro-Israel
  bent. Waar maken wij ons druk om? Zelfs de Hindoes die daar wonen maken zich er niet druk om.
  Ik ben toevallig geweest naar een van de lezingen van Tetary en ik vond het zeer zorg wekkend dat het feminisme
  binnen het hindoeïsme werd geschoffeerd. Het feminisme zou iets Europees zijn, dit terwijl er binnen het
  hindoeïsme matriarchaten worden getolereerd. Dit is al eeuwen zo! Niet de vrouw gaat bij de man wonen na het
  huwelijk, de man komt bij zijn schoonmoeder wonen en sewa doen.
  Met alle respect voor de drie dames, leuk en aardig geprobeerd….jammer dat mensen daar heel happig op zijn.

 6. @Sandra hoezo verdwaald?? Omdat de
  palestijnse kwestie geen hindostaanse kwestie
  is mogen we niks vinden. Tenslotte is er een link
  gelegd met bollywood wat wel hindoestaans is.
  Maar ook al was er geen link gelegd waarom
  zouden wij hindoestanen ons niet kunnen
  bekommeren over de Palestijnen die door israel
  worden onderdrukt. En je hoeft er niet voor af te
  reizen om een standpunt in te nemen. Je ben
  anti Palestina en zionist en dus vóór
  onderdrukking kolonialisme apartheid en illegale
  bezettingen. Je kunt niet zeggen dat je tegen
  onderdrukking tegen kolonialisme tegen
  apartheid en tegen illegale bezettingen en anti
  Palestina of anti-zionist zijn. Vóór onderdrukking
  kolonialisme apartheid en illegale bezettingen
  zijn, is onlosmakelijk verbonden met anti-
  palestina en pro-zionist zijn. Dus jij mag zeggen
  wat je bent. En over tetary nu hebben is irrilevant
  want we hebben t over een ander onderwerp.

 7. It is the best time to make some plans for the future and it is
  time to be happy. I have read this post and if I could I wish to
  suggest you some interesting things or suggestions.
  Maybe you can write next articles referring to this article.

  I want to read even more things about it!

 8. Howdy! Someone in my Myspace group shared this website with
  us so I came to look it over. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will
  be tweeting this to my followers! Wonderful blog and excellent style and design.

 9. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was super
  long) so I guess I’ll just sum it up what I had
  written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any recommendations for first-time blog writers?
  I’d genuinely appreciate it.

 10. Ahaa, its fastidious discussion about this paragraph at this place at this weblog, I have read all that,
  so now me also commenting at this place.

 11. Hello there! This post couldn’t be written any better! Going through this
  article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I am going to forward this post to him.
  Fairly certain he’s going to have a great read.
  Many thanks for sharing!

 12. I am sure this piece of writing has touched all the internet viewers, its really really pleasant
  piece of writing on building up new webpage.

 13. I’ve been surfing online more than 3 hours today, but I never found any
  attention-grabbing article like yours. It is beautiful price enough for me.
  In my opinion, if all site owners and bloggers made just right content as you did, the net will be much more useful
  than ever before.

 14. I have been browsing on-line more than three hours nowadays,
  yet I never discovered any fascinating article like yours.
  It’s pretty price sufficient for me. In my view, if all webmasters and bloggers
  made just right content as you probably did, the net will
  be a lot more helpful than ever before.

 15. “This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your web site in my social networks!”

 16. I’ve been browsing on-line more than three hours lately, yet I never found any fascinating article like yours.
  It is lovely price enough for me. In my view, if
  all website owners and bloggers made excellent content material as you did, the net will probably be a lot more
  useful than ever before.

 17. Hey there would you mind letting me know which web host you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and
  I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you recommend a good web hosting provider at a honest price?
  Thanks, I appreciate it!

 18. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I want to suggest you few
  interesting things or advice. Maybe you can write next articles
  referring to this article. I desire to read even more
  things about it!

 19. “I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :).”

 20. “Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks”

 21. After research a couple of of the weblog posts in your website now, and I really like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and can be checking back soon. Pls try my site as nicely and let me know what you think.

 22. “Hi there, I found your site by means of Google while looking for a similar topic, your web site came up, it appears to be like good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.”

 23. “I think other site proprietors should take this web site as an model, very clean and fantastic user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!”

 24. “Excellent blog right here! Also your website quite a bit up fast! What host are you the use of? Can I get your associate hyperlink on your host? I desire my site loaded up as fast as yours lol”

 25. “I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I am quite certain I will learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!”

 26. “I have come across that nowadays, more and more people will be attracted to camcorders and the area of picture taking. However, like a photographer, you have to first invest so much time period deciding the model of video camera to buy along with moving from store to store just so you could possibly buy the most inexpensive camera of the trademark you have decided to select. But it would not end just there. You also have to consider whether you should purchase a digital photographic camera extended warranty. Many thanks for the good tips I received from your web site.”

 27. Howdy Partner. You look like the type of guy who needs to have a little fun. You can have all kinds of fun at http://camgirl.pw/ That’s the most exciting site on the internet. You’ll never experience a dull moment there. Go ahead, give it a try. Just remember to be on your best behavior. Cowboys can be rowdy. Try not to drink too much time at the saloon before heading on over there.

 28. Hello friends. Are you feeling lonely? Maybe you’re in the mood to get frisky. It doesn’t matter what type of mood you’re in. You’ll always find a fine lady at http://camgirl.pw/ to chat with. You’ll be amazed by the wide selection of cam girls to choose from. Have yourself a good time and don’t forget to eat a breath mint or two. The last thing you want is to have bad breath when talking to these cuties.

 29. Are you the type of guy who likes to spend his free time drinking cold beer while talking to hot babes? If so, then you’ve got to check out http://camgirl.pw/ That site is filled with plenty of sexy girls who know exactly what guys like you want to see.

 30. Every guy out there needs to relax from time to time. You’re no different. The best way to relax is by talking to a super hot babe. There are plenty of sexy ladies at http://camgirl.pw You can do a whole lot more than just talk with these cuties. They’re also looking to have the same exact type of fun you are.

 31. There isn’t a time of day when you won’t find plenty of hotties at http://camgirl.pw It doesn’t matter if you go there early in the morning or late at night. There’s always lots of babes just waiting to talk to guys. Don’t forget, you’re just one click or tap away from the live entertainment that you’ve been craving. This is as hot as it gets and you’ll realize that within just a matter of moments.

 32. I wanted to post a small comment to be able to appreciate you for these remarkable suggestions you are sharing on this website. My extensive internet look up has at the end of the day been honored with good quality points to share with my neighbours. I would assert that we site visitors actually are unequivocally blessed to dwell in a fabulous community with so many wonderful people with interesting tips. I feel quite fortunate to have come across your website and look forward to some more awesome moments reading here. Thank you once more for everything.

 33. I wanted to create you that bit of observation to say thanks over again regarding the fantastic information you’ve shown at this time. This is certainly seriously open-handed with you to present publicly what exactly many people could possibly have advertised as an e-book to earn some money for their own end, notably given that you could have done it if you considered necessary. Those good tips likewise served like a fantastic way to fully grasp other people have the identical interest much like my personal own to learn a lot more when considering this condition. I’m certain there are thousands of more pleasant occasions up front for those who take a look at your website.

 34. I was more than happy to seek out this web-site.I wanted to thanks to your time for this wonderful learn!! I definitely having fun with each little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

 35. I wish to show my thanks to this writer just for rescuing me from such a scenario. Right after exploring throughout the search engines and coming across proposals that were not helpful, I believed my entire life was done. Existing without the presence of answers to the issues you’ve sorted out by way of your guide is a crucial case, and the ones which may have in a negative way affected my career if I hadn’t come across your blog. Your good expertise and kindness in maneuvering every item was very helpful. I don’t know what I would’ve done if I had not encountered such a point like this. It’s possible to at this moment look forward to my future. Thanks very much for your expert and effective help. I will not be reluctant to endorse your blog post to anybody who should have assistance on this area.

 36. I’m just writing to make you be aware of what a brilliant discovery my friend’s princess found viewing your blog. She mastered numerous details, with the inclusion of what it’s like to have a wonderful helping style to get others effortlessly comprehend several tricky things. You really exceeded people’s expected results. Thank you for churning out those interesting, trusted, explanatory as well as cool thoughts on your topic to Kate.

 37. I want to show my respect for your generosity in support of those individuals that need help with the subject. Your special dedication to passing the message throughout had become rather advantageous and has all the time made professionals like me to realize their pursuits. Your invaluable publication indicates this much a person like me and substantially more to my office workers. Many thanks; from each one of us.

 38. I enjoy you because of all of your work on this web page. Kim really likes conducting internet research and it’s easy to understand why. Most people know all about the compelling method you make powerful tips and hints on this blog and as well as encourage contribution from people on this subject matter and our favorite princess is certainly learning a lot. Take advantage of the remaining portion of the new year. You have been doing a tremendous job.

 39. I precisely wanted to say thanks all over again. I am not sure the things that I would have used in the absence of the entire advice contributed by you directly on my subject matter. It was the fearsome difficulty in my opinion, nevertheless discovering the very well-written tactic you dealt with that forced me to weep for fulfillment. Extremely thankful for this work and as well , have high hopes you find out what an amazing job you are putting in teaching most people through the use of your websites. I’m certain you haven’t come across any of us.

 40. Thank you so much for giving everyone a very marvellous opportunity to read from here. It’s usually very pleasant plus jam-packed with a lot of fun for me personally and my office colleagues to search your site on the least thrice in a week to learn the newest stuff you have got. Not to mention, we are usually impressed with all the effective points you serve. Some 4 facts in this post are ultimately the finest we have all ever had.

 41. “I am curious to find out what blog platform you happen to be working with? I’m having some minor security problems with my latest blog and I’d like to find something more safe. Do you have any solutions?”

 42. I’m commenting to make you understand of the fabulous encounter my cousin’s girl found browsing your blog. She picked up a lot of details, which include what it is like to have an ideal teaching mood to get men and women smoothly learn several specialized subject areas. You undoubtedly surpassed people’s desires. I appreciate you for churning out these invaluable, trustworthy, revealing not to mention easy tips about your topic to Ethel.

 43. “Hello! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My website goes over a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!”

 44. I wanted to post you that little word in order to thank you so much yet again just for the pretty knowledge you have shown in this article. This has been incredibly open-handed with people like you to provide unreservedly precisely what a lot of people would’ve offered as an ebook to help make some dough for themselves, notably seeing that you could possibly have tried it if you ever wanted. The tips additionally served to provide a good way to be certain that most people have a similar interest really like my own to know the truth lots more with respect to this issue. I am certain there are a lot more pleasant times up front for individuals who take a look at your website.

 45. My husband and i felt very glad that Ervin could round up his preliminary research from your precious recommendations he grabbed from your site. It’s not at all simplistic to just be giving away strategies which usually some other people have been making money from. And we all do understand we have got the website owner to give thanks to for that. These explanations you made, the easy site menu, the relationships you will help to foster – it’s everything astounding, and it’s letting our son in addition to the family do think this concept is enjoyable, and that’s extraordinarily mandatory. Thank you for all the pieces!

 46. I just wanted to jot down a simple word to be able to appreciate you for all the great steps you are writing here. My long internet research has now been rewarded with useful content to write about with my guests. I ‘d believe that many of us site visitors are undoubtedly blessed to dwell in a superb network with very many outstanding people with helpful tips and hints. I feel really privileged to have seen the web page and look forward to many more thrilling moments reading here. Thank you once more for a lot of things.

 47. My husband and i were very relieved when Edward managed to deal with his basic research from the ideas he grabbed when using the web pages. It’s not at all simplistic to simply possibly be giving out tips and hints which some others may have been trying to sell. So we acknowledge we have got the blog owner to be grateful to because of that. All the illustrations you have made, the easy blog menu, the relationships you will aid to create – it’s most impressive, and it’s really helping our son and our family recognize that the idea is satisfying, which is certainly particularly essential. Thank you for the whole lot!

 48. “Hello, i think that i saw you visited my site thus i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!”

 49. I not to mention my friends ended up analyzing the best suggestions found on your web blog while all of a sudden got an awful feeling I never thanked you for them. All of the boys came certainly passionate to study all of them and already have in reality been enjoying those things. Many thanks for indeed being simply accommodating and for finding variety of high-quality ideas most people are really desperate to be aware of. My very own sincere apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 50. Thanks for each of your work on this blog. Betty really loves getting into investigations and it’s simple to grasp why. Almost all know all of the compelling tactic you give very helpful items on the web blog and even encourage participation from people on this situation plus our child is really being taught so much. Enjoy the rest of the year. You’re the one conducting a powerful job.

 51. I as well as my friends ended up checking the best hints on your web site then instantly came up with an awful suspicion I never expressed respect to you for them. Those young men happened to be consequently glad to learn them and now have definitely been tapping into them. Appreciation for getting well thoughtful and for making a choice on this sort of superior subjects most people are really eager to discover. Our own honest regret for not expressing appreciation to you sooner.

 52. I together with my pals came reading through the excellent guidelines from your web blog and suddenly developed a terrible suspicion I never thanked the site owner for those secrets. All the guys are already absolutely very interested to see all of them and have now sincerely been making the most of these things. Thank you for really being indeed considerate and then for figuring out variety of useful subjects millions of individuals are really eager to know about. My personal honest regret for not expressing gratitude to you earlier.

 53. Thank you a lot for providing individuals with an extremely spectacular opportunity to read from this site. It is usually so awesome and also full of a lot of fun for me and my office fellow workers to search your site the equivalent of thrice a week to read the newest guides you have. And of course, I’m certainly amazed considering the cool techniques you serve. Certain two tips in this article are indeed the finest we have had.

 54. I have to express my appreciation to the writer for rescuing me from this type of challenge. After looking throughout the the web and seeing techniques that were not beneficial, I believed my life was done. Living without the solutions to the problems you have sorted out by means of your posting is a crucial case, and the ones which might have in a negative way damaged my entire career if I had not discovered your blog. Your primary natural talent and kindness in taking care of all the stuff was excellent. I am not sure what I would’ve done if I had not encountered such a step like this. I can also at this point look forward to my future. Thanks for your time very much for the skilled and amazing help. I will not hesitate to refer the sites to anybody who ought to have tips on this area.

 55. I needed to put you the tiny observation so as to thank you over again for your personal exceptional techniques you have contributed at this time. It is certainly pretty generous of people like you to present without restraint what exactly many of us could possibly have offered for an ebook to make some dough for themselves, even more so considering the fact that you could possibly have done it in case you desired. The thoughts likewise worked to be the great way to understand that most people have a similar fervor like mine to grasp a lot more in regard to this issue. I know there are numerous more pleasurable times up front for people who look over your website.

 56. I enjoy you because of all your valuable work on this web page. My mom delights in conducting internet research and it’s easy to see why. We know all of the dynamic manner you convey helpful tips and tricks by means of your web blog and therefore welcome response from other people on that content so our favorite daughter is in fact understanding a great deal. Have fun with the remaining portion of the new year. You are always conducting a fabulous job.

 57. I precisely desired to thank you very much yet again. I do not know the things I would have taken care of in the absence of those strategies shared by you concerning such a field. It was before the scary setting for me, however , coming across the very well-written fashion you treated it took me to cry for contentment. I am thankful for this support and in addition pray you find out what an amazing job you’re getting into educating the mediocre ones through a blog. More than likely you’ve never got to know all of us.

 58. I am also writing to let you understand what a awesome discovery my friend’s princess developed studying your webblog. She picked up plenty of things, not to mention what it is like to have a marvelous giving mood to make folks very easily master specific tortuous subject areas. You truly exceeded visitors’ expectations. I appreciate you for presenting these important, healthy, explanatory and cool tips on this topic to Mary.

 59. I enjoy you because of your entire hard work on this site. My mum enjoys setting aside time for investigation and it is easy to see why. My partner and i hear all relating to the lively means you provide informative solutions by means of your web site and even attract contribution from some other people on the idea while our own daughter is truly learning a whole lot. Enjoy the rest of the new year. Your conducting a fabulous job.

 60. I would like to express some thanks to you for rescuing me from such a trouble. Because of surfing through the search engines and seeing advice which are not productive, I thought my entire life was well over. Existing without the presence of solutions to the difficulties you have solved by means of this article is a serious case, as well as the kind which could have negatively damaged my entire career if I hadn’t encountered your web blog. Your talents and kindness in playing with every item was precious. I am not sure what I would’ve done if I had not come upon such a solution like this. I am able to at this time look forward to my future. Thanks for your time so much for this specialized and sensible guide. I won’t hesitate to suggest your blog post to anybody who will need guidelines about this topic.

 61. “I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this website. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.”

 62. These kind of post are always inspiring and I prefer to read quality content so I happy to find many good point here in the post

 63. “Hello, Neat post. There is an issue along with your site in web explorer, might check this… IE still is the market leader and a huge component to people will pass over your magnificent writing due to this problem.”

 64. Thanks so much for providing individuals with an extremely breathtaking opportunity to read critical reviews from this website. It is often very sweet and also jam-packed with a good time for me personally and my office acquaintances to visit your site at the very least three times weekly to read through the fresh stuff you have got. And definitely, I’m just always motivated with your sensational principles served by you. Some two ideas on this page are essentially the most beneficial I have had.

 65. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My website has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any methods to help reduce content from being ripped off? I’d truly appreciate it.

 66. I have not checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 67. Thank you for the auspicious writeup. It in reality was once a enjoyment account it. Glance advanced to more delivered agreeable from you! However, how could we be in contact?

 68. Wow, incredible blog structure! How lengthy have you ever been running a blog for? you made running a blog look easy. The overall look of your site is fantastic, as smartly as the content!

 69. This is the right site for anybody who would like to find out about this topic.
  You understand a whole loot its almost hard to argue with
  yoou (not thwt I actually would want to…HaHa).
  You certainly put a brand new spin on a subject that’s been discussed for a
  long time. Wonderful stuff, just wonderful!

 70. Every weekend i used to ggo to see this web site, as i
  wish for enjoyment, for the reason that this thhis web page conations in fact pleasant funny
  data too.

 71. Hey there this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 72. certainly like your web site but you have to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to inform the reality however I will certainly come again again.

 73. I am really loving the theme/design of your weblog. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A small number of my blog readers have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any solutions to help fix this problem?

 74. What i don’t understood is actually how you’re not really much more well-liked than you might be right now. You are very intelligent. You realize thus significantly relating to this subject, produced me personally consider it from so many varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it’s one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always maintain it up!

 75. Excellent weblog right here! Additionally your website so much up fast! What host are you the usage of? Can I am getting your associate hyperlink to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 76. Thanks on your marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you may be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will come back sometime soon. I want to encourage you to continue your great job, have a nice holiday weekend!

 77. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a variety of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 78. Hi there, just became alert to your blog through
  Google, and found that it is really informative.
  I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate
  if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing.

  Cheers!

 79. “Great awesome issues here. IВЎВ¦m very satisfied to see your article. Thanks a lot and i am looking ahead to contact you. Will you kindly drop me a mail?”

 80. I do not even understand how I ended up here, however I assumed this submit was once good. I don’t recognise who you might be however definitely you’re going to a well-known blogger in case you aren’t already 😉 Cheers!

 81. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger,
  annd I was curious about your situation; many of us have developed some nice practices and we are looking to exchange strategies with other folks, why not
  shoot me an email if interested.

 82. Hello friends, how is everything, and what yoou would like to say on the topic of this piece of writing,
  in my view its in fact remarkable designed for me.

 83. Great post however I was wanting to know if you could write a litte more on thi subject?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further.
  Thank you!

 84. I’m noot tthat much of a online reader to be honest butt your blogs really
  nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future.
  Many thanks

 85. Hello there! Do you know iff they make any plugins
  to assist wih SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any pledase share. Many thanks!

 86. Yoou need to be a part of a contest ffor one off
  the most useful sitds online. I’m going to recommend
  this web site!

 87. We’re a bunch of volunteers and opening a brand new scheme in our community. Your site provided us with useful information to work on. You’ve done an impressive job and our entire community can be thankful to you.

 88. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my
  blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Cheers!

 89. Thanks for one’s marvelous posting! I quite enjoyed reading
  it, youu are a great author.I will always bookmark your blog and definitely will come back in the foreseeable future.
  I want to encourage you to ultimately continue your great writing, have a nice
  morning!

 90. Right here is the right blog for anybody who hopes to find out about
  this topic. You understand a whole lot its almost
  tough to argue with you (not that I actually will need to…HaHa).
  You definitely put a new spin on a topic which has been discussed for ages.
  Excellent stuff, just wonderful!

 91. I know this website presents quality dependent articles or reviews and other information, is there any other web site which provides these kinds of information in quality?

 92. Just about all of what you assert is supprisingly legitimate and it makes me ponder the reason why I had not looked at this in this light before. This particular piece really did turn the light on for me personally as far as this particular subject matter goes. But at this time there is actually one point I am not really too comfy with so whilst I attempt to reconcile that with the central idea of your position, let me observe just what all the rest of the visitors have to say.Well done.

 93. Hello there, just become aware of your weblog via Google, and found that it’s truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you happen to proceed this in future. Numerous folks will be benefited from your writing. Cheers!

 94. I’m impressed, I must say. Actually hardly ever do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me let you know, you could have hit the nail on the head. Your thought is outstanding; the problem is one thing that not sufficient individuals are talking intelligently about. I’m very completely happy that I stumbled across this in my search for one thing referring to this.

 95. Every weekend i ussed to pay a quick visit this site,
  forr the reason that i wwant enjoyment, as this tthis web site conations truly nice funny daata too.

 96. Today, I went to the beach front with my children. I found a
  sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear
  and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but
  I had to tell someone!

 97. 9合1升級保護,提升全面防護!!! 相比之前四合一的疫苗只能預防四種hpv病毒,70的相關癌症。 九合一可以預防9種hpv病毒,可預防高達90以上的子宮頸癌、外陰癌、陰道癌和肛門癌及癌前病變等。 HPV9合1子宮頸癌疫苗 Gardasil 功效 100 預防高危致癌的 HPV 16、18、31、33、45、52 及 58 型號 (可減低 90 患子宮頸癌、、90-95 肛門癌、85-90 外陰癌、80-85 陰道癌及相關癌前病變的風險) 100 減低引致生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 的 HPV 6、11 型的感染 (可減低超過 90 患生殖器官濕疣的風險) 男性方面,能減低患上肛門癌、生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 及傳播 HPV 病毒的風險 注射位置紅腫及痛、輕微發燒和頭痛,至今未有嚴重副作用記錄

 98. It’s the best time to mmake some plans for the future and itt is tikme to be
  happy. I have read this post and if I coud I wish tto sugtgest you few interesting
  things oor tips. Perhaps yoou can write next articles
  referrring to thiss article. I wish to read even morde things
  about it!

 99. I am realy impressed with your writing skills as well ass
  wiyh the layout on yoiur weblog. Is this a paid theme or didd
  you modify itt yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a
  nice blog like this one these days.

 100. I just like the helpful info you supply onn your articles.
  I will bookmark your blog and cheeck again right here regularly.
  I am rather certain I’ll learn lots of new stuff proper right here!
  Best oof lluck for the next!

 101. 除皺特點 純度高,效果好 見效迅速,無創無痛 安全精準,表情自然 唯一在臨床有20多年的注射材料,全球超過11000000人使用 適用範圍 魚尾紋、額頭紋、眉間紋、鼻紋和頸部皺紋都可以祛除; 最適合於早期的、不太明顯的皺紋 不須使用任何的鎮靜劑或局部麻醉劑,且Botox除皺治療後可立即繼續進行正常的活動。 Botox除皺可以利用午休時間約診即可,完全不影響工作的安排。BOTOX肉毒桿菌素是一種高度純化的蛋白質,經過注射之後,能夠使導致動態皺紋的肌肉得到放鬆,它能夠阻斷導致肌肉收縮的神經細胞,使面部線條變得平滑並防止新皺紋形成。全球銷量第一品牌 在中國唯一獲得SFDA、FDA批准用於醫療美容的肉毒桿菌素 唯一一個擁有40年安全記錄的肉毒桿菌素 在70個國家獲得批准使用 BOTOX肉毒杆菌素

 102. I like the valuable information you provide in yyour
  articles. I’ll bookmark your blog and check agasin here regularly.
  I’m quite certain I will learn plenty of new stuff right here!
  Best of luck forr the next!

 103. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & aid different customers like its aided me. Great job.

 104. Hello there, I found your web site via Google while searching for a related topic, your website came up, it looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 105. This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 106. I’m truly enoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on tthe eyes which makes it much more pleasant for me to come
  here and visit more often. Did you hire out a designer tto create
  your theme? Excellent work!

 107. You could definitely see your enthusiasm in the work you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times go after your heart.

 108. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and internet and this is really annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 109. 以低能量的1064-Q激光反覆掃於皮膚表面,逐步改善皮膚色素問題。 治療時產生的熱能能促進膠原蛋白的再生,回復肌膚彈性。 使用7mm平行光光頭,使輸出的激光更溫和及均勻。功效: 去除紋身 美白及去除面毛 令整體膚色更白更均勻 減淡及去除荷爾蒙斑或反黑 增加皮膚膠原蛋白,改善皮膚彈性 減淡深層色斑 : 黃褐斑,荷爾蒙斑,蝴蝶斑 以低能量的1064-QS激光反覆掃於皮膚表面,逐步改善皮膚色素問題 使用8-10mm平行光光頭,使輸出的激光 更溫和及均勻 1. 激光能透進皮膚深層 2. 激光被黑色素吸收 3. 產生熱能將黑色素體分解 4. 被呑噬細胞吸收及排出體外

 110. fuekbzyn fodboldtrojer skuhltax maglie calcio ozdjctvf fotbollstrjor ndzbagtv fotballdrakter
  nkfgbrdl billige fodboldtrojer sacvbyfr billige
  fotballdrakter qlrzjbom maglie calcio abeghuvj billiga fotbollstrjor

 111. You’re sso cool! I do nott suppose I’ve trly read through something
  like that before. So good to discover someone with some
  original thoughts on this topic. Really.. thank you foor starting this up.
  This site is oone thing that’s needed on the internet,
  someone with a little originality!

 112. rqtklupf fodboldtrojer born lsvjhbic fotbollstrjor wcbgpmvj maglie calcio a poco
  prezzo oxkqvlbr fotballdrakter
  cbpoymlr fodboldtrojer cghydjqs fotballdrakter ewiokvbl fotbollstrjor barn yctumrnh maglie del calcio

 113. Outstanding post however , I was wondering if you could write a litte more on this topic?

  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.

  Bless you!

 114. Versatile Coffee House ChalkBoard Poster with 8 Graphic Choices is an instant attention-getter. This Unique Chalkboard poster will surely get a lot of attention while directing people to your place. One poster with 8 different graphics to use for your coffee place. Just enable graphic you like, and re-type text. Many removable elements can be disabled as well as colors. Optional “Special” ribbon, selective colors, optional grunge overlay layer, optional circular text. See preview here