Sharda Dewie

Reacties zijn gesloten

san_shardadewieTrots op…Sharda Dewie!
Sarnámihuis is trots op…Sharda Dewie! Als halve finaliste van het Groninger Studenten Cabaretfestival stond deze Hindostaanse grappenmaakster in Utrecht, Zwolle, Breda, Den Haag, Enschede en Amsterdam met haar eerste try out voorstelling : “Liefde is economie”. Ze studeert geneeskunde en is voorzitter van het Haags Comedy Festival, een platform waar men comedy talent kan ontwikkelen onder begeleiding van professionals en comedyshow s organiseren om maatschappelijk (gevoelige) thema’s aan de kaak te stellen en bespreekbaar te maken. Reden genoeg voor Sarnámihuis om Sharda Dewie 5 vragen te stellen.

1. Wat is je eerste herinnering als het gaat om comedy?
Ik denk dan aan comedy in de vorm van sketches en typetjes zoals Theo en Thea, de Grote Meneer Kaktus Show, André van Duinen en Van Kooten & De Bie. Ik kan mij nog herinneren dat ik samen met mijn vader naar de Vieze Man keek. Het samen lachen was zo heerlijk samen zijn. Ook in de Bollywoodfilms kan ik genieten van comedy elementen. Zo moet ik altijd grinniken en grijnzen als ik denk aan de scene Ye Rajkumari Hai uit de Bollywood hit Dharam Veer, waarin Dharam (Dharmendra) & Veer (Jeetendra) verkleed als guru’s de prinses (Zeenat Aman) dramatisch voorliegen dat Dharam enkel tot leven kan worden gebracht door een paar kusjes op de juiste plek van hare excellentie herself. Ja, natuurlijk identificeer ik mezelf met de prinses die zich semi opzettelijk er in laat luizen voor haar prins. Liefde & Comedy, een onweerstaanbare combinatie.

2. Wat is voor jou je grootste mijlpaal tot nu toe?
Ik stond voor de Mahabodhi Temple in Bodhgaya (Bihar, India), voor mij een van de mooiste plekken op de wereld. Ik had net tot mijn verrassing de Dalai Lama gezien en stond buiten de tempel nog bij te komen van de drukte. Nu was ik ineens de attractie met zo een 40 mensen om mij heen. En een officier in een legergroen uniform met een ouderwets groot geweer en een dikke snor sprak mij aan voor een publiek interview met 101 vragen. Waar is je man? Waar komen je ouders vandaan? Spreek je Hindi? Hoe heet je? Ken je Sharuk Khan? Ik voelde mij net Rani Mukherjee in Kuch Kuch Hota Hai die werd getest of ze wel echt ‘Hindostaans” genoeg was. En na drie zinnen “Om Jai Jagdish Hare” te zingen had ik ze allemaal plat. Dat was denk ik mijn eerste optreden. Mijn mijlpaal is het moment dat ik begon in te zien dat in alles waarin ik afwijk van de norm een super groot voordeel is. Mijn multiculturele achtergrond, het dertig plus, single zijn en die kilo’s die mij steeds terug blijven vinden.

3. Met welke andere Hindostaanse artiest in Nederland zou je wel eens willen samenwerken?
Het lijkt mij heel leuk om samen met verschillende comedians te spelen, een fusion van al die culturen kan niet anders kan een hilarisch succes worden. Wanneer ik er een paar namen moet noemen: Jörgen Raymann, Rayen Panday, Narsingh Balwantsingh, Radjesh uit FC kip en Papa CJ uit India om het een exotisch tintje te geven.

4. Hoe combineer je familie met je comedy ambities? Welke rol speelt je familie in jouw carrière?
Mijn familie leven is vrij simpel, voor de mensen waarvan ik houd maak ik tijd. Wij houden allemaal van lachen. Niet zelden liggen wij met z’n allen in een deuk door de idiote dingen van alledag. Humor is voor ons allemaal een instrument om de generatie en cultuur kloof te overbruggen. Met humor kan je taboes bespreekbaar maken. Dat is wel erg handig wanneer je uit een patriarchale eercultuur komt.

5. Wat wil je aan de lezers van Sarnámihuis.nl meegeven?
Vaker lachen door de humor in te zien van het leven. Het versterkt de sociale cohesie, het maakt mensen weerbaarder, het helpt relativeren, verlaagt de stress zorgt voor productie van gelukshormonen. En dat allemaal gratis!

Ga voor meer informatie naar www.haagscomedyfestival.com.