Tanya Sitaram: eerste studie over Hindostaanse contractarbeidsters

Reacties zijn gesloten

De Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI) heeft onlangs het laatste boek van historica Tanya Sitaram uitgebracht. Het is de eerste diepgaande studie over Hindostaanse contractarbeidsters over de periode 1873-1921 en is gebaseerd op archiefonderzoek.

Het boek (201 pagina’s) bestaat uit vijf hoofdstukken. Hoofdstuk 1 is een inleiding.

Hoofdstuk 2 behandelt de werving en de komst naar Suriname: de “bestelling” vanuit Suriname, de oorzaken en motieven van migratie, de speciale werving van vrouwen en de statistieken over vrouwen.

Hoofdstuk 3 gaat in op de arbeids- en levensomstandigheden: de juridische positie, de taken die ze moesten uitvoeren, de lonen en de conflicten over lonen, de aanklachten tegen vrouwen, geweld tegen vrouwen en ruzie om vrouwen en kinderhuwelijken.

Hoofdstuk 4 vertelt over het dagelijks leven op de plantages: de huisvesting, de gezondheidszorg, de economische positie, het onderwijs, huwelijken, ontspanning en hercontracten door vrouwen.

Hoofdstuk 5 bevat conclusies.

Het boek wordt in Nederland gedistribueerd door uitgeverij Amrit. Het kost € 20 euro exclusief verzendkosten. Bestellingen plaats je via email: info@amcon.nl.