Xquisite: “Elk van ons heeft op een andere manier leren dansen. Het verschilt bij ons van bijvoorbeeld breakdance lessen en Indiase (klassieke) danslessen tot onder andere hiphop- en salsa workshops.”

XquisiteTrots op…Xquisite!
Sarnámihuis is trots op… Xquisite! De Xquisite Dance Crew is in 2009 opgericht en bestaat uit 5 unieke dansers: Sunny Jagesar, Vikram Sanker Sing, Joey Badal, Rajeev Makhan en Shailesh Dwarka. Elke danser kent een eigen persoonlijkheid, een eigen achtergrond, een eigen mening, eigen interesses en een eigen kleur. Ze staan bekend om het combineren van verschillende technieken en halen inspiratie uit dansstijlen als Breakdance, Hiphop, Pop & Lock, Tutting, House, Salsa, Bhangra, Odissi en Bollywooddans. Ze traden onder andere op tijdens Miss India Holland, het Mega Bollywood Festival en India Day Holland. Reden genoeg voor Sarnámihuis om Xquisite 5 vragen te stellen.

1. Wat is jullie eerste herinnering als het gaat om dans?
Als Surinaamse Hindoestanen in Nederland hebben wij in het dagelijks leven niet alleen te maken met dans en muziek uit de westerse cultuur, maar ook met die van de Indiase en Surinaamse cultuur. Dit zorgt ervoor dat je op verschillende manieren naar dans kunt kijken en dat is dus ook de reden dat wij afzonderlijk ook eigen voorkeuren hebben.

De afgelopen jaren zien we ook veel tv-programma’s en films waarbij dansers vele verschillende dansstijlen naar voren brengen en deze ook combineren, wat zowel in Nederland als in India erg goed aanslaat. Ook dit heeft ons geïnspireerd om meerdere dansstijlen te leren. Maar helaas zie je dit onder de Hindoestaanse jongens in Nederland nog niet. Vandaar dat wij onze talenten hebben gebundeld en de dansgroep hebben gevormd!

Elk van ons heeft op een andere manier leren dansen. Het verschilt bij ons van bijvoorbeeld breakdance lessen en Indiase (klassieke) danslessen tot onder andere hiphop- en salsa workshops.

2. Wat is voor jullie de grootste mijlpaal tot nu toe?
Onze optredens zijn erg divers. Het verschilt van bruiloften en (verjaardags)feesten tot grotere evenementen als op modeshows, beurzen, festivals en theaterproducties. Elk optreden is opnieuw een uitdaging en daar leven wij dan ook echt naar toe. Elk optreden is weer een mijlpaal en voor ons even belangrijk.

De afgelopen jaren hebben wij erg veel van elkaar mogen leren. Met zoveel verschillende stijlen en opdrachten ben je niet gauw klaar en komt er steeds iets nieuws uit. Doordat wij bij veel verschillende evenementen inzetbaar zijn, hebben wij ook kunnen leren van andere dansers en artiesten in onze omgeving en wij hopen nog veel meer van hen te mogen leren.

3. Met welke andere Hindostaanse artiest in Nederland zouden jullie wel eens willen samenwerken?
Een groot voorbeeld voor ons is Narsingh Balwantsingh. Narsingh heeft zijn talent gebruikt en er op verschillende manieren voor gezorgd dat de generatie van nu bekend is met de Hindoestaanse cultuur en tradities.

Op het gebied van dans kijken wij erg op naar Kalpana Raghuraman. De theaterproducties van Kalpana Raghuraman zijn erg origineel en is door het mengen van dansstijlen erg herkenbaar voor een breed publiek. De manier waarop zij een Indiaas tintje (Bharat Natyam) geeft aan contemporary dans vinden wij erg inspirerend.

Van beide artiesten vinden wij het erg mooi om te zien dat de Hindoestaanse cultuur die zij meedragen heel goed samensmelten met de Nederlandse cultuur en kunst. Het zal voor ons een eer zijn om samen te mogen werken.

4. Hoe combineren jullie je familieleven met jullie dans? Welke rol speelt jullie familie in jullie kunst?
Ook op persoonlijk gebied verschillen wij alle 5 erg veel van elkaar. Kijk bijvoorbeeld naar onze opvoeding. Wij zijn elk op een hele verschillende manier opgevoed en de invloed van onze families in het dagelijks leven (en onze mening daarover) verschilt daarom ook heel erg. Kijk ook bijvoorbeeld naar onze verschillende studierichtingen. Onze keuzes en interesses zijn heel divers.

Veel kunstvormen zijn erg persoonlijk. Vooral dans is een kunstvorm waar je je emoties goed in kwijt kan. Om echt goed samen te kunnen werken is het ook belangrijk geweest dat wij elkaars verschillen erg goed leerden kennen. Nog belangrijker is het dat wij deze kunnen accepteren. Daardoor zijn wij erg naar elkaar gegroeid en zijn wij ook een beetje familie van elkaar geworden!

5. Wat willen jullie aan de lezers van Sarnámihuis.nl meegeven?
Wij hebben Xquisite niet alleen gevormd naar onszelf. In Nederland zijn er naar onze mening nog te weinig Hindoestaanse jongeren (en voornamelijk jongens) die wat met hun artistieke talent doen of hierbij niet gesteund worden door ouders en familie.

Naast het feit dat we graag optreden en willen blijven leren, zouden wij ook graag een inspiratie willen zijn. We hopen door de vele stijlen een zo groot mogelijk publiek aan te spreken en hopen met onze optredens ook een goed voorbeeld te zijn voor Hindoestaanse jongeren om hun talent te ontplooien! Om zoveel mogelijk jongeren en ouders aan te spreken, treden wij daarom op in zowel besloten kring als bij grotere evenementen. We hopen de lezers nog vaker tegen te komen!

Volg Xquisite via Facebook: www.facebook.com/5XQUISITE
en Youtube: www.youtube.com/5XQUISITE